Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коли оновиться ЦВК?

«Скоріше це відбудеться в березні. Нові члени мають бути максимально віддалені від влади», - експерт
26 січня, 10:40

25 січня в інформаційному агентстві «Голос UA» відбулась прес-конференція на тему «Порошенко обрав нових членів Центральної виборчої комісії: чи варто чекати дострокових виборів?». У конференції взяли участь політолог та керівник центру «Третій сектор» Андрій Золотарев, юрист і адвокат Василь Мірошніченко та експерт громадської організації «Слово і діло» Валентин Гладких.

Вже наступного року на Україну чекають президентські та парламентські вибори, в організації яких роль Центральної виборчої комісії є ключовою. Президент України вніс 14 кандидатур на членство в ЦВК, серед яких відсутні представники «Опозиційного блоку» та партії «Батьківщини».

Василь Мірошніченко нагадує, що у минулому поданні не було представників від Радикальної партії. Він стверджує: «Не можна сказати, що Порошенко порушив норми законів, але якщо врахувати ряд міжнародних документів, то є Кодекс належних практик у виборчих справах Венеційської комісії, за яким Центральний орган, який адмініструє вибори, мають представляти різні політичні групи, з тим, щоб були засоби взаємного контролю і збалансування інтересів. Президент це відобразив частково».

Також Василь Мірошніченко доповнює, що перевірка списків триває 15 днів. На його думку, поки що немає жодних ознак по проведенню дострокових виборів. Явний лідер на майбутніх президентських виборах теж поки що відсутній. «Якщо і з'явиться «темна конячка», то це може бути голова НАБУ Артем Ситник, або ж голова Інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович. Вакарчука також додають в опитування і він набирає непогані рейтинги. Ситуація на виборах дуже непередбачувана, і ті, хто мали вплив, хочуть закріпити за собою місце», — вважає юрист.

Валентин Гладких представляє організацію «Слово і діло», яка моніторить обіцянки та їх виконання осіб, що перебувають на певних державних посадах. «Обіцянку оновити склад ЦВК було багато разів провалено, і не лише президентом, але й керівництвом парламенту», — доводить експерт.

Він також згадує Закон України про регламент Верховної Ради, за яким мінімальна кількість депутатської групи становить 20 осіб. Партія «Воля Народу» нараховує 18, тож вона, за думкою експерта, має припинити своє існування. Але від цієї депутатської групи є представник у ЦВК, і при цьому немає представників від двох потужних опозиційних фракцій, про які зазначалось раніше.

«У сучасному суспільстві панує думка, що вибори фальсифікуються, тож треба укомплектувати ЦВК тими людьми, які максимально далекі від влади. У такому разі не можна буде сказати, що ЦВК фальсифікують вибори в інтересах влади», — доводить Валентин Гладких.

За словами експертів, дострокових виборів очікувати не варто, а новий склад ЦВК буде призначений вже в березні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати