Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кривий Ріг: вийти з-під пресу

«Після Євромайдану обстановка в місті стала зовсім іншою — тепер цілком реально відстояти демократичний вибір», — місцевий журналіст
17 листопада, 18:29
НА ВЕЧІР ВІВТОРКА ТВК ПРИЗНАЧИЛА РОЗГЛЯД СКАРГ НА ПОРУШЕННЯ ВИБОРЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА, А ПРИХИЛЬНИКИ МИЛОБОГА — МИРНИЙ МІТИНГ НА ЗАХИСТ СВОЇХ ГОЛОСІВ. НА ФОТО — ЮРІЙ МИЛОБОГ / ФОТО З САЙТА G-TV.TK

«Криворіжжю все під силу. У нас уже відбувається багато речей, які в принципі не повинні відбуватися. Речей, які не прогнозувалися, які нібито не характерні для нашого міста, — говорить «Дню» заступник директора з наукової роботи Криворізького педагогічного інституту, професор Ігор Щелевинський. — Так, «демократичний блок» отримав понад половину місць у міськраді. У другий тур вийшов Юрій Милобог. Він став очевидно перемагати в другому турі. І це змусило регіоналів кинути проти нього всі резерви, піти на відверті порушення закону, діяти дуже швидко».

«Але ми повинні пригадати Кривий Ріг за ці два роки, — продовжує професор. — Починаючи від демонстрації студентів Педагогічного інституту на захист європейського вибору. Кривий Ріг постійно боровся, в ньому весь цей час групувався проукраїнський демократичний блок. Проблема в тому, що ЗМІ і депутатський корпус перебували в полоні старих стереотипів. Стереотипів, нав’язаних Партією регіонів і Вілкулами. Звідси начебто песимізм: а, що там може бути в лігві Вілкула, в якому районному центрі? Але така відсутність уваги, з іншого боку, змусила демсили співпрацювати й об’єднуватися, навіть конкуруючи між собою».

Так, упродовж двох десятиліть будь-які спроби демократичних сил змінити політичну ситуацію в місті — центрі вітчизняної металургії — не давали результату. За їхніми словами, в Кривому Розі традиційно проходили «вибори без вибору». Проте нинішня виборча кампанія справді сильно похитнула засади в цьому «заповіднику регіоналів». У другому турі виборів міського голови за Милобога віддали свої голоси як мінімум половина виборців, які прийшли на вибори. За офіційними даними, спішно оголошеними в понеділок міською ТВК, Вілкул зміг перемогти свого конкурента лише з невеликою перевагою в 752 голоси. Проте, за даними команди Милобога, сталася зухвала фальсифікація — у їхнього кандидата нібито «вкрали» не менше 4 тисяч голосів, хоча фактично саме його було обрано міським головою Кривого Рогу. Тепер об’єднаний штаб демократичних сил вимагає перерахунку виборчих бюлетенів і закликає своїх прихильників вийти на мітинг біля міськвиборчкому, щоб захистити результати народного вибору.

«Тернівський район завжди вважався вотчиною регіоналів, оскільки там розташований Північний гірничо-збагачувальний комбінат. Там Милобог трохи відстав від свого конкурента, але порівняно з попередніми виборами нинішній результат є безпрецедентним. А ось найбільше запитань і подиву на сьогодні викликає Інгулецький район, який своїми результатами безпрецедентно відрізняється від усіх інших районів: такого розриву немає в жодному районі. Згідно з попередніми даними, за Вілкула — 10088 голосів, а за Милобога — 5484»,        — розповіла прес-секретар Милобога — Наталія Шишка під час конференції.

Прихильники Милобога розповідають, що у складі міськвиборчкому переважну більшість мають люди мера, які представляють не лише «Опозиційний блок», але й... демократичні партії. Чому вони стараються на користь Вілкула — належить ще розібратися.

Тепер демократичні сили наполягають на тому, що скарги на порушення, представлені в міську ТВК, мають бути розглянуті, а в низці виборчих ділянок у Тернівському й Інгулецькому районах повинен відбутися перерахунок голосів. У ТВК обіцяють розглянути скарги на засіданні, яке відкриється у вівторок о 17.00.

«Ситуацію, яка наразі склалася в Кривому Розі, можна вважати безпрецедентною, — говорить редактор газети «Кривий Ріг вечірній» Інна Іванченко. — Вперше за всю історію демократичні сили опинилися за один крок від перемоги. Зазвичай кандидати від влади проходили без особливих зусиль, тому що громадськість не могла об’єднатися — з’являлися різні «гетьмани», які ніяк не могли домовитися між собою. Влада володіла повною монополією на ЗМІ, які промивали мізки виборцям під гаслом «Працюватимуть заводи — житиме місто!». Вони грали на криворізькому менталітеті, який нібито «заточений» якось не так, по-особливому. Проте після Революції Гідності обстановка стала зовсім іншою. Місто почало виходити з-під пресу відомого олігархічного угруповання, яке контролює ГМК. Свою роль відіграла й зміна закону про місцеві вибори, зокрема, введення другого туру у виборах міського голови. Якщо раніше кандидатам від влади вдавалося проскочити, набравши, умовно кажучи, 20% за наявності півтора десятка кандидатів, то зараз перед людьми з’явився реальний вибір. Можна сказати, що нова система місцевих виборів більш адекватно представляє настрої людей. Думаю, що наразі в Кривому Розі склалася така обстановка, в якій цілком реально відстояти свій вибір. По-перше, юристи повинні грамотно оформити документи про порушення. По-друге, городяни самі повинні вийти на мітинг і відстояти своє право обирати владу, щоб ніхто з чиновників не посмів займатися махінаціями».

«Я думаю, Кривий Ріг має ще багато несподіванок для Вілкулів, влади і політиків, — підсумовує професор Щелевинський. — Ми докладаємо великих зусиль, щоб перемогти. Кривий Ріг — це 40-й батальйон, який розформували, це 17-та танкова бригада, це тисячі волонтерів. Це сотні загиблих за незалежність криворіжців і тисячі тих, хто боровся зі зброєю. Це родичі тих, хто на фронті. Це колосальні зміни в свідомості і потужний пласт людей, здатних до дії».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати