Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мангер постане перед судом

У організації вбивства Катерини Гандзюк підозрюють голову Херсонської обласної ради
11 лютого, 19:10
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Одинадцятого лютого голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру оголошено підозру в організації вбивства Катерини Гандзюк. Про це повідомив Генпрокурор Юрій Луценко.

«Було оголошено підозру про організацію вбивства, вчиненого з корисливих мотивів з особливою жорстокістю за попередньою змовою групи осіб щодо Катерини Гандзюк. У присутності адвоката пан Мангер поставив підпис під підозрою. Він перебуває на слідчих діях у Херсоні. Найближчим часом відбудеться судове засідання для обрання йому запобіжного заходу», — заявив Луценко в ефірі телеканалу «112 Україна».

Генпрокурор додав, що прокуратура клопотатиме про арешт Мангера як єдиний, передбачений законом, запобіжний захід на час подовження досудового слідства. Луценко також зачитав суть підозри.

«На початку липня 2018 року пан Мангер, керуючись особистою неприязню, яка виникла на підставі активної громадської діяльності Катерини Гандзюк, яка, в тому числі, публічно заявляла про неприпустимість і корупційність підпалів лісів, які потім використовувалися для особистого збагачення кримінальним середовищем Херсонської області за сприяння окремих представників місцевих органів влади та правоохоронних органів, у зв’язку з тим, що Катерина Гандзюк проводила акції протесту і висвітлювала це в ЗМІ та соцмережах, усвідомлюючи, що така критика Гандзюк перешкоджає його корисливим інтересам, з метою залякування населення та громадських активістів Херсонської області, які публічно разом з Гандзюк критикували такі дії, вирішив організувати умисне вбивство Гандзюк у спосіб, який завдасть потерпілій особливих фізичних і моральних страждань. З метою реалізації цього злого умислу громадянин Мангер звернувся до раніше знайомих йому Левіна та Павловського, та запропонував їм найти виконавців та організувати вбивство Гандзюк», — йдеться у підозрі.

Луценко повідомив, що на вказану пропозицію Мангера і Павловський, і Левін погодились, відчуваючи свій корисливий інтерес та особисту неприязнь до загиблої. На виконання цього злочинного плану Мангер дав Левіну та Павловському грошові суми в розмірі не менше 10 тис. грн для придбання необхідних засобів зв’язку, а також закупівлі знаряддя убивства. Крім того, Мангер узгодив з Левіним і Павловським суму винагороди за вчинення цього злочину, частину з яких вони планували передати безпосереднім організаторам та виконавцям, у тому числі  й за здійснення нападу на Гандзюк у сумі не менше ніж 5600 тис. дол. США, а іншу частину Левін та Павловський планували залишити для власного збагачення.

«У подальшому, не пізніше як 13 липня в Херсоні, Левін та Павловський, за погодженням з Мангером, залучили до свого плану раніше знайомого їм Торбіна, до відома якого було доведено план вбивства Гандзюк, замовника цього злочину у вигляді Мангера, способи нападу та суми винагороди за його скоєння. На вказану пропозицію Левіна та Павловського Торбін погодився. У свою чергу, Торбін залучив до вчинення нападу з використанням сірчаної кислоти з метою умисного протиправного заподіяння смерті Гандзюк з особливою жорстокістю раніше знайомих йому Горбунова, Васяновича, Вишневського, Грабчука. Після доведення до їхнього відома плану скоєння злочину були відслідковані маршрути пересування Гандзюк, місце її проживання, закуплена сірчана кислота, була створена закрита група абонентів у мережі тощо», — заявив Луценко, додавши деталі нападу на Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року.

На момент написання матеріалу Владислав Мангер перебував у Херсоні. До його будинку приїжджали журналісти, аби взяти коментарі. Однак адвокат Мангера Дмитро Ільченко пропускав не всіх журналістів, які хотіли поспілкуватися з підозрюваним. Коментар Мангера все-таки вдалося записати.

«Сьогодні мені вручили підозру. Я почитав фабулу... Я вважаю ці звинувачення безпідставними. На завтра (12 лютого. — Ред.) мене викликали до Головного слідчого управління. Все інше в рамках слідства не маю права розголошувати. Можу сказати тільки одне: жодного відношення, яке стосувалось би справи покійної Катерини Гандзюк я не маю, не мав, і не міг мати взагалі. Те, що сьогодні відбувається, це просто інсинуації», — заявив Владислав Мангер. 

Учасниця ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк» Марина Хромих говорить, що друзі Катерини позитивно оцінюють останні події і сподіваються на логічне завершення цієї справи і встановлення справедливості. «Ми вважаємо, що це відбувається завдяки тиску громадськості, журналістів. Правоохоронці можуть приписувати собі різні заслуги. Але якби ми не робили усе те, що робили попередні місяці, то за вбивство Катерини сів би «стрілочник» Микола Новіков. Тепер ми очікуємо адекватного подальшого розслідування і справедливого суду над усіма причетними до цього злочину», — прокоментувала «Дню» Марина Хромих.

Судове засідання щодо обрання Владиславу Мангеру запобіжного заходу відбудеться 12 лютого, о 12:00  у Шевченківському районному суді Києва.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати