Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Матіос пообіцяв арешти командування 53-ї бригади

Експерт: «Зведення відповідальності на нижчий рівень — це переведення «стрілок». Відповідальність має поширюватися зверху»
12 лютого, 12:17
ФОТО ЮРІЯ КОШКОВСКОГО

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що його відомство планує арештувати командира роти, заступника командира батальйону, які відповідальні за тил, а також заступника керівника оперативного командування «Схід». Підозра Матіоса розповсюджується чомусь саме на заступників. Нещодавно «День» вже розглядав ситуацію, яка склалася з протестом 53-ї бригади під Миколаєвом, чітко поставивши запитання: чому керівництво Збройними силами робить акцент на нижчих ланках командування, а не на пороки системи в цілому? Голова Генштабу Віктор Муженко на днях особисто приїхав на полігон «Широкий лан», щоб розібратися в ситуації, і взяв проблему під особистий контроль. У багатьох виникло запитання — чому Муженко, а не міністр оборони Степан Полторак, який перш за все відповідальний за забезпечення армії?

«НЕ ЛИШЕ ГЕНШТАБ, А Й ВЗАГАЛІ ВЛАДА ПРОВОКУЄ І СУСПІЛЬСТВО, І СОЛДАТ НА АКЦІЇ ПРОТЕСТУ»

Микола СУНГУРОВСЬКИЙ, військовий експерт:

— Тилове забезпечення ешелоноване. Міноборони відповідає за стратегічний рівень забезпечення Збройних сил. Тобто йдеться про закупку матеріальних засобів у промисловості і постачання їх на центральні бази. А далі вже Збройні сили забезпечує Генштаб. У нього є власні тилові служби. Тобто забезпечення полігону — це прямий обов’язок Генштабу, а не Міноборони, адже останнє не може довезти боєприпаси, паливо до кожної частини. Зведення відповідальності на рівень командування батальйонів — це переведення «стрілок». В нормальному суспільстві, в тому числі в ЗСУ, існує таке явище, як децентралізація управління. Тобто делегування повноважень на нижні рівні. Керівник кожного рівня відповідає за свій сектор прийняття рішень. Але тоді треба надавати відповідні матеріальні кошти. Якщо далі на рівень батальйону приймати рішення із забезпечення, то дайте йому таку можливість реалізувати. Безумовно, відповідальність лежить і на командирах частин, але кожне питання треба розглядати окремо, адже не можна звинувачувати людину в тому, що їй з самого початку не надали відповідних ресурсів. А далі треба вже розглядати, чи були ті ресурси розкрадені, чи він їх використав нецільовим способом, чи їх просто не вистачило і таке інше.

Випадок із 53-ю бригадою — це повне неподобство. Не лише Генштаб, а й взагалі наша влада прямим чином провокує і суспільство, і в конкретному випадку солдат на акції протесту. Якщо говорити, що у нас триває війна і повинна бути дисципліна, то вона повинна бути на всіх рівнях. Відповідальність має поширюватися зверху донизу, а не навпаки. Заяви Матіоса про підготовку арештів командування 53-ї бригади — це небажання підніматися на вищі рівні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати