Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Навчальний посібник не для слабаків

Колишній радник глави Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій Голик представив книжку. А новий глава ОДА — запросив аудиторів
05 грудня, 10:44

Колишній радник глави Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій Голик презентував свою книгу «Нескінченність не для слабаків». Книжка розповідає про роботу в 2015—2019 роках команди губернатора Валентина Резніченка, яка стала «найуспішнішою регіональною командою в Україні». «Не ной, а строй!» — так радник губернатора свого часу сформулював кредо команди Резніченка.

«Не секрет, що команда Резніченка зробила більше, ніж будь-яка інша область країни. Без перебільшення — ми були найуспішнішими регіональними державними менеджерами. Тому ми вирішили, що зобов’язані поділитися нашим досвідом — це повинно допомогти всім, хто хоче давати фізично відчутний результат. Тепер кожен чиновник може прочитати цю книжку і зрозуміти, що робити і як робити», — сказав Ю.Голик під час презентації. За його даними, за чотири роки команда Резніченка реалізувала близько 2000 інфраструктурних проектів, серед яких десятки і сотні відремонтованих доріг, шкіл, дитячих садків, спортивних комплексів і стадіонів, водоводів і ціла низка екологічних та енергетичних проектів.

За словами Голика, все це стало можливим завдяки децентралізації влади. «Коли ми тільки прийшли, бюджет розвитку області становив кількасот мільйонів гривень. Коли ми йшли, він сягав 4 мільярдів. Ці гроші не взялися з нізвідки: ми зуміли налагодити всі процеси в області так, щоб максимальна їх частина прямувала до бюджету розвитку, а не до бюджету проїдання», — сказав він. «Ми щодня видавлювали із себе й інших «совок». Тому школи і дитячі садки, які ми побудували, найкрасивіші і найфункціональніші в країні. Просто нам було не все одно. А оскільки ми прийшли у владу з бізнесу, то ми привнесли в державне управління свій попередній досвід. І це спрацювало. Тому це книга про менеджерів, які хакнули систему держуправління», — сказав Ю.Голик, який нині є радником прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.

Книжка Ю.Голика побачила світ дуже своєчасно, оскільки на самій Дніпропетровщині креативну спадщину оцінюють не так однозначно. Новий губернатор Олександр Бондаренко запросив аудиторів із тим, аби розібратися з будівництвами і з обласними фінансами. «Ми запросили зовнішню аудиторську компанію, аби провести аналіз інфраструктурних проектів Дніпропетровської ОДА. Одразу з профільного управління почали звільнятися люди. Це стало зрозуміло, коли з’явилися перші результати аналізу. Він показав корупційну схему, за якою обласний бюджет втратив мільйони гривень», — розповів О.Бондаренко. За його словами, на 2019 рік були запроектовані ремонти і реконструкція понад 300 об’єктів. «Щоб просто завершити почате, знадобиться 5,5 року! У будівництві так не робиться. Проект треба реалізовувати через рік-півтора, інакше будівля починає руйнуватися, — підкреслив глава області. — Роботи на десятках об’єктів починали і ще більше — проектували, розуміючи, що коштів на реальну реалізацію немає. Це робили свідомо, щоб вивести гроші. При цьому показати жителям області бурхливу діяльність і замилити очі». «Ми провели переговори з підрядниками і знизили ціни на роботи. В результаті за два місяці вдалося заощадити понад 70 млн грн. Куди роками йшли ці гроші? Математика проста і сумна. Ці 6—15% — і є корупційна складова», — підкреслив Олександр Бондаренко.

Проти практики розпорошення коштів виступає і новий голова Дніпропетровської облради Святослав Олійник. «Перш за все, ніяких багаторічних будівництв не буде. Лише проекти, які здаватимуться в експлуатацію не більше ніж протягом одного бюджетного року», — підкреслив він в інтерв’ю одному з місцевих телеканалів. За словами С.Олійника, 2020 року надходження з держбюджету зменшаться, але це не повинно стати причиною скорочення обсягів будівництва. «Ми працюємо над бюджетом здорового глузду. За минулі роки в області було заявлено про будівництво сотень об’єктів. Насправді ми сьогодні маємо величезну кількість недобудованих шкіл, садочків, лікарень. Тобто закінчувати всі ці об’єкти планувалося наступні десять років, а заморожені недобудови — це гроші в повітря», — пояснив Святослав Олійник.

Як би там не було, останніми роками на Дніпропетровщині справді було здано в експлуатацію численні об’єкти інфраструктури, а досвідом будівництва команда Резніченка ще рік тому ділилася з учасниками всеукраїнської конференції, присвяченої проблемам децентралізації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати