Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ОДА – як «сервісна служба»

Новий очільник Херсонської області Андрій ГОРДЄЄВ — про напрямки своєї роботи
31 травня, 11:16

П’ять місяців Херсонська область залишалася без голови ОДА. 28 грудня минулого року Президент Петро Порошенко звільнив попереднього губернатора Андрія Путілова (півтора року на посаді), якого обрали головою Херсонської обласної ради. Увесь цей час обов’язки очільника ОДА виконувала заступниця Путілова Валентина Січова. Як писав «День» у матеріалі «Хто очолить Херсонську ОДА?», результати роботи Путілова видно за моніторингом соціально-економічного розвитку регіонів за січень–вересень 2015 року, проведеного Міністерством регіонального розвитку. Згідно з ним, Херсонщина посідає лише 17-те місце серед 25 регіонів. Найгірші цифри в інвестиційному розвитку та зовнішньоекономічній співпраці, ефективності ринку праці, розвитку інфраструктури.

28 квітня Порошенко особисто відвідав Херсон, аби представити свого нового ставленика. Ним став уже екс-нардеп від БПП, обраний по 183 херсонському округу, Андрій Гордєєв.

В ексклюзивному інтерв’ю «Дню» Андрій Гордєєв розповів про своє призначення, нове бачення взаємодії влади і громадян, акценти на регіонах, які знаходяться на прикордонні окупованим Кримом...

— Уже понад півроку я займаюся не тільки своїм округом як нардеп, а й іншими районами, — говорить Андрій Гордєєв. — Зокрема, створення очисних споруд в Залізному Порту, Бериславі, Роздольному, Чорнобаївці, ремонт доріг до узбережжя Чорного і Азовського морів... Коли ми говорили з президентом, він володів ситуацією по Херсонщині, знав про нашу роботу. Пропозиція зайняти посаду була від нього, але я про свою готовність заявляв раніше, ще перед новим роком.

ЗАВДАННЯ І КОМАНДА

— Під час першого виступу в якості голови ОДА ви окреслили кілька пріоритетів у своїй роботі: розвиток промисловості, безпека області, туризм, культура... Чому ці сфери для вас найважливіші?

— Якщо детальніше подивитися на ці галузі, то побачимо, що вони живуть окремо від влади. Так не може бути. Це не значить, що ми повинні ходити на підприємства і вимагати звіти чи влаштовувати додаткові перевірки. Коли була планова економіка, адміністрація мала прямий вплив. Але сьогодні департаменти ОДА, по суті, перетворилися на органи статистики. Моє завдання — зробити з них сервіс для бізнесу. Наприклад, щодо промисловості, своєму заступнику Євгену Рищуку я поставив завдання інвентаризувати всі промислові об’єкти, вивчити їх номенклатуру, встановити контакт із кожним підприємством і сприяти йому у виході на ширші внутрішні і зовнішні ринки. У нас є підприємства, готові виробляти продукт для «Укроборонпрому», але вони не знайдуть один одного. Я повинен в цьому допомогти. Те саме з туризмом. ОДА не замовить путівки, але сприятиме у їх поширенні, у популяризації області і наших можливостей. Нещодавно мав зустріч з Геннадієм Москалем. Уклали з Закарпатською ОДА договір про співпрацю і розвиток туризму. У них є потреба в морському оздоровленні. У нас — місце, сполучення залізницею, відремонтовані дороги до моря. Натомість закарпатці розроблятимуть промоцію наших можливостей. Такі ж домовленості є з Львівською областю і Сумською. І такими кроками я хочу зв’язати наші кращі можливості, місця і бізнес — із споживачами з усієї країни і з-за кордону.

— Для цього необхідна надійна, кваліфікована команда. Чи є вона у вас? Як формується і хто до неї може потрапити?

— Чесно кажучи, за ту заробітну плату, яку отримують працівники ОДА, вони фактично виконують волонтерську роботу. Пошук фахівців, які знаються на економіці, фінансах, добре володіють англійською, і яким одразу можна доручити якусь частину роботи, я почав ще два місяці тому. Але зарплата такого фахівця — від трьох тисяч доларів США. Ми не можемо запропонувати такі гроші. Тому я обиратиму з тих, кого знаю особисто, хто любить наш край, хто сформував себе як успішний бізнесмен і готовий допомогти владі. Хочу бачити активність громадського сектору. Але коли запропонував контролювати виконання дорожніх робіт, реакція була нульова. Усі «лайкають» у Facebook, але ніхто не прийшов і не сказав «я хочу».

Також я планую реорганізацію в структурі ОДА. Відділи мають працювати як годинник і взаємопов’язано. Якщо хтось не витримуватиме темпу — я нікого не тримаю. Можливо, навантаження будуть надмірні, але зараз такий час.

ЖОРСТКО РЕГУВАТИ НА СЕПАРАТИЗМ

— Сьогодні на Херсонщину часто дивляться з обережністю. Поряд — окупований Росією Крим. Були провокації і теракт у Генічеському районі. Наскільки ви володієте ситуацією в питаннях безпеки?

— Збройні сили України в Херсонській області представлені достатньою мірою для реакції на будь-яку агресію. Я вже ознайомлений з цим детально. Військові постійно проводять тактичні навчання, слідкують за ситуацією на кордоні, і не тільки.

Я відчуваю ваше занепокоєння, в тому числі Генічеськом. Я  був там, спілкувався з місцевими мешканцями і кримськими татарами. Переконаний, що там сплановано намагаються розхитати ситуацію, намагаються створити штучний конфлікт із кримськими татарами, іншими нацменшинами, зробити вигляд нестабільного регіону. Ми все це бачимо. Щодо провокацій, СБУ вже розкрила винуватців. Підстав хвилюватися — немає. Зазначу важливий момент: люди, які готували провокації в Генічеському районі, були не місцевими. Тобто з місцевого населення не знайшлося жодного, хто б погодився завдати шкоди. І надалі ми будемо жорстко реагувати на прояви сепаратизму, тому що все починається з «георгіївських» стрічок, а закінчується «Градами». Ми цього не допустимо. Та й херсонці однозначно підтримують єдину Україну.

«БІЛЬШЕ ПРАВДИ»

— На 17 липня призначено вибори до ВР по вашому 183 округу. Чи можете як голова ОДА гарантувати їх прозорість і відсутність адміністративного впливу з вашого боку?

— Я не можу змусити когось голосувати так чи інакше. Але я відкрито говоритиму про підтримку певного кандидата. Це, можливо, розцінять як адмінресурс. Але я не знаю, де грань: адмінресурс чи ні, адже я можу щось робити у вихідні дні. Якщо стоїть питання того, що в парламенті потрібні проукраїнські сили, то я використаю всі способи, щоб це забезпечити. Я також зацікавлений, щоб у Верховній Раді була потужна лобістська група херсонських нардепів.

— Як в області йде процес децентралізації?

— Питання стоїть таким чином: або ми залишаємо систему, коли люди чекають, що їм щось зроблять «зверху», або ми даємо громадам вудочку, а вона вчиться рибалити і заробляти на себе. Це система ініціативних людей, які проявлять себе. Хай мене вибачить старше покоління, але воно працює інакше. Зараз завершено об’єднання однієї громади в Кочубеївці Високопільського району. Ще сім громад готові до об’єднання. Ми нікого не силуємо. Але бюджетна децентралізація уже додала чимало коштів у міста для розвитку. Ми пояснюємо переваги децентралізації територіальної, показуємо, звідки можна буде заробляти і що держава також виділить додаткові      кошти.

— Попереднього голову ОДА Андрія Путілова критикували за закритість. Чи можете пообіцяти частіше спілкуватися з журналістами?

— Формат, який я обрав для роботи в ОДА, передбачає тісну співпрацю зі ЗМІ. Я не зможу втілити те, про що ми говорили, без вас. Влада повинна планувати, ініціювати рішення і показувати їх, обговорювати. Чим менше я говоритиму зі ЗМІ, тим більше створюватиметься інформаційний вакуум. І його можуть заповнювати пропагандистські домисли. Але чим більше правди, тим більше шансів на успіх.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати