Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Окупанти знову тероризують кримців

О 4 годині ранку 17 лютого по-бойовому екіпіровані і зі зброєю групи ФСБ та Росгвардії прийшли з обшуками в будинки мусульман відразу в кількох районах Криму
17 лютого, 18:57

Як повідомили активісти громадського об’єднання «Кримська солідарність», обшуки пройшли у Абдулборі Махамадамінова в Радянському районі, Азамата Еюпова в Білогірську, Тімура Ялкабова та Лєнура Сейдаметова в Сімферополі, Ернеста Ібрагімова та Олега Федорова в Бахчисараї, в Яшара Шіхаметова в Севастополі.

Ранком пресслужба російської ФСБ розповсюдила повідомлення, що співробітники спецслужби затримали на півдні Росії і в приєднаному Криму послідовників організації «Ат–Такфір валь–Хіджра», яку у відомстві називають терористичною.  «ФСБ Росії припинено діяльність міжрегіонального екстремістського співтовариства забороненої в Росії міжнародної організації ісламізму «Ат–Такфір валь–Хіджра», ідеологія якої — «такфірізм» (звинувачення в «відсутності віри») дає теологічне обґрунтування щодо «невірних», в тому числі мусульман, а також необхідність створення теократичної ісламської держави — «халіфату», ідеться в повідомленні. Співробітники ФСБ затримали 19 послідовників забороненої в РФ терористичної організації «Ат–Такфір валь–Хіджра». Члени організації діяли в Карачаєво-Черкесії, Криму, Краснодарському краї і Ростовській області, — повідомив Центр громадських зв’язків ФСБ. ЦГЗ стверджує, що 19 затриманих, крім пропаганди своєї ідеології і вербування нових прихильників, планували диверсійно-терористичні акти на території Північного Кавказу. В схованках силовики, стверджують, що знайшли кулемет «РПК», автомат «АКМ», патрони, а також 3 кілограми тротилу і «пояс шахіда». Затриманим висунуто звинувачення за частинами 1, 1.1 і 2 статті 282.2 КК РФ (організація і участь у діяльності екстремістської організації). Щодо 10 організаторів та учасників організації обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

«Як нам вдалося дізнатися з тих уривків, які були під час обшуку з боку правоохоронців, Ернеста Ібрагімова, Олега Федорова звинувачують в участі в діяльності терористичної організації. Їм закидають збори в мечеті, які вони зробили підставою для обшуків та затримання. В тому числі вони прийшли і до кримських татар, яких відносять до так званої другої бахчисарайської групи. Таким чином, справа другої бахчисарайської групи вже розширилося до десяти людей», — розповіла адвокат Ліля ГЕМЕДЖІ. Вона пов’язує обшуки і затримання кримчан з їхньою активною діяльністю: «Всі вони були учасниками тих мирних акцій, які проходили під судами. Вони виходили для того, щоб підтримати своїх співвітчизників, брали участь в організації різних свят, заходів, які проходять в Криму. І така активність не могла залишитися непоміченою», — зазначила адвокат.

Водночас активісти в Криму заперечують належність затриманих до будь-яких терористичних чи радикальних організацій. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат ЧУБАРОВ сказав для «Дня»: «По вчинених силовиками діях видно, що має місце масштабний замисел стосовно мусульман Росії, а також українського Криму. Я добре знаю тих людей, яких вони затримали, і можу сказати, що це дбайливі громадяни, законослухняні жителі Криму, миролюбні сусіди, які жили виключно мирним життям, не думаючи навіть ні про який тероризм. Однак силовики, бачте, зуміли приплести сюди навіть кулемет та пояс шахіда, в що важко повірити. Зараз, коли криза влади в Росії поглиблюється, коли вищі чиновники Росії створили безпрецедентне погіршення стосунків з Заходом, кліка Путіна намагається максимально зберегти себе при владі, відволікти увагу суспільства від цієї і внутрішньої, і зовнішньополітичної кризи. Вони це роблять у Росії, а в Криму вони будуть робити ще більш злісно. Таким чином російські силові відомства, по-перше, показують владі свою потрібність і начебто ефективність, по-друге, намагаються мобілізувати російське суспільство, яке вже не вірить владі, начебто на протистояння і внутрішньому, і зовнішньому ворогові. По-третє, вони таким чином ще більше протиставляють собі кримськотатарський народ, намагаються посіяти в нас паніку, відчай, видавити з Криму більше людей».

Конкретно про затриманих розповіли в «Кримській солідарності». Так, Ернест Ібрагімов більше десяти років пропрацював кухарем у караван-сараї «Салачик» і є активістом проєкту для дітей політв’язнів «Кримське дитинство». У 2017 році проти нього було порушено адміністративну справу. Азамат Еюпов — учасник протестної акції кримських татар на Красній площі в Москві в липні 2019 року і постійний слухач на відкритих судових засіданнях у справах проти кримських мусульман. У Абдулборі Махамадамінова троє неповнолітніх дітей у віці семи, п’яти і двох років. У Ернеста Ібрагімова на утриманні четверо дітей, подружжя чекають на п’яту дитину. 

Тим часом родичі кримських мусульман, у будинках яких 17 лютого відбулися обшуки, повідомили, що російські силовики вилучили у них українські паспорти. «Бачили всі, забрали документи і всі паспорти. Я не давала їм український паспорт, а вони стали шукати, знайшли і забрали. Коли забирали чоловіка, нічого не сказали, сказали, що не зобов’язані нам нічого говорити», — розповіла активістам» Кримської солідарності» дружина затриманого Азамата ЕЮПОВА. Про вилучення паспортів розповіла також родичка затриманого — Тимура Ялкабова: «Забрали паспорти, телефон, поняті у них були свої».

Юридичну допомогу затриманим кримчанам надаватимуть адвокати Сіяр Панич, Ліля Гемеджі, Юнус Рефат, Марлен Халіков, Еміль Курбедінов і Тарас Омельченко.

Російський глава Криму Сергій Аксьонов з приводу затримання в Криму, Карачаєво–Черкесії, Краснодарському краї і Ростовській області членів забороненої в Росії міжнародної терористичної організації «Ат–Такфір валь–Хіджра» сказав: «Перш за все, хочу подякувати співробітникам ФСБ за системну і ефективну роботу. Наші спецслужби надійно і в повному обсязі захищають наш регіон і всю країну від інаявних загроз, забезпечують безпеку громадян», — написав він.

Прокуратура АРК і Севастополя повідомила, що за фактом нової серії обшуків та затримань в Криму відкрито кримінальні провадження.

У Представництві Президента України в АРК вказали на те, що інформацію про чергові масові обшуки російських силовиків у мусульман в Криму (велика частина з яких — кримські татари) оперативно передають українським правоохоронцям, а також мають намір використовувати її «в роботі на національному і міжнародному рівнях». У відомстві також назвали ранкові події в Криму «політичним переслідуванням».

Перший заступник Міністра закордонних справ України Еміне Джеппар назвала обшуки, які російські силовики проводять в будинках кримчан, «формою розправи і залякування». «Сценарій політичних переслідувань і спроби заткнути рот громадянам України в окупованому Криму зазвичай такий. Виклики громадян України на «бесіди» з різними формами попереджень, тиску і шантажу. Потім обшуки і затримання під приводом боротьби з тероризмом і екстремізмом. Потім «суд», який «натягується» під політичне замовлення і вироки. Вироки страшні, які не отримують навіть злочинці-маніяки. Вироки тим, хто мирно живе на своїй батьківщині, намагаючись вижити емоційно і іноді фізично в умовах окупації», — написала Еміне Джеппар у Фейсбуці. За її словами, мета обшуків — «домогтися відсутності опору і повної лояльності до режимної дійсності».

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова повідомила, що після ранкових обшуків 17 лютого російських силовиків у мусульман в Криму, затриманих кримчан доставили в управління ФСБ, «порушивши презумпцію невинуватості». Вона вважає, що Україна повинна вимагати від Росії «дотримуватися права на справедливий судовий розгляд». «Такі дії так званих правоохоронців порушили презумпцію невинуватості, право на свободу і особисту недоторканність, на правову допомогу, адже обшуки були проведені без наявності відповідних судових рішень, без участі адвокатів і вручення будь-яких процесуальних документів», — йдеться в коментарі Денісової у Фейсбуці. На її думку, переслідування кримських татар на півострові є «релігійно мотивованими і можуть закінчитися незаконним арештом і вироком». «У цьому випадку ми повинні вимагати від Росії дотримуватися права на справедливий судовий розгляд відповідно до її зобов’язань як окупаційного держави, що передбачено міжнародним гуманітарним правом і міжнародним правом в області прав людини», — додала вона.

Російська преса залучила до коментарів експертів, які розповідають легенди про «халіфат» та «боротьбу з невірними». Так, кримський окупантський портал «Крим 24» подає коментар експерта в галузі релігієзнавства і міжконфесійних відносин, автора методики регіонального моніторингу екстремістських настроїв у молодіжному середовищі Вадима Шиллера. Він розповідає, що «АТВХ виникла в Єгипті, її ідеологія — такфірізм, від слова «такфір». Вони звинувачують, в першу чергу, мусульман, прихильників традиційного ісламу. Назву організації дали єгипетські спецслужби. Інформації про її діяльність на території інших країн практично немає, я так розумію, вона досить нова для Росії. В силу того, що вони вважають мусульман невірними, то вони якраз є прямим об’єктом їх силового впливу. Організація використовує насильство як головний метод досягнення цілей, на відміну від «Хізб–ут Тахрір», де акцент робиться на політичні, ненасильницькі методи».

Шиллер стверджує, що у зв’язку з їх діяльністю півострів міг стати наступною «гарячою точкою» для терористів. І Татарстан, і Башкирія, де теж значна кількість мусульман проживає також. Думаю, що їх затримання на території Криму цілком зрозуміле». Активісти «Кримської солідарності» заперечують проти того, що їхні колеги належали до нових радикальних організацій. На їхню думку, силовики в Криму вже вичерпали всі «резерви» з притягнення до репресій нібито членів «Хізб ут-Тахрір», тому для розширення поля діяльності переключилися на якісь нові організації, яких в Криму нема і про які вони й не чули.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати