Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пішов у магазин – опинився в армії

На Дніпропетровщині наближається до завершення п’ята хвиля мобілізації, а план по області дотягують важко. З недобором борються оригінальними способами
17 червня, 12:49
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Військові навмання називають цифри — 85-90 відсотків. З недобором борються оригінальними способами, які ніколи не практикувалися в Україні, — вручають повістки водіям і пасажирам на блокпостах, покупцям біля магазинів і на базарах, а то й просто на вулиці, зупиняючи перехожих, які зазівалися. Прості громадяни обурені, багато з них називають подібну роботу з призовниками «облавами».

•  Представники військкомату роз’яснюють, що в законі місце вручення повістки не прописане чітко, тому вручати її можуть там, де вважають за потрібне, і на те мають свої підстави. За словами військового комісара Дніпропетровської області Сергія Калашникова, зараз від отримання повісток ухиляються близько дев’яти тисяч осіб. Він підкреслив, що Дніпропетровськ — одне з тих міст, де є проблеми із призовом, особливо в його правобережній частині. «Недодають» призовників і деякі сільські райони, наприклад, Царичанський і Солонянський, хоча ситуація там налагоджується. Цілком задовільно призов триває у Кривому Розі, Нікополі, Дніпродзержинську. Лідирує за кількістю мобілізованих — Новомосковський район, де живе багато військових і розташовані військові частини. Водночас, за словами комісара, є немало й таких людей, які вже отримали повістку, пройшли медогляд і були визнані придатними, але не з’явилися для відправки. За підсумками 2014 року таких було 2 132 особи. Їхні дії підпадають під статтю КК 336 «Ухилення від мобілізації». Кримінальне провадження було відкрите щодо 750 осіб, але до суду довели 36 справ. Всі «ухильники», як правило, отримали умовний термін, хоча двоє все-таки були позбавлені свободи. Цього року отримали повістки, але ухилилися від відправки у війська 434 особи. Всього в ЄРДР було внесено 284 подібних факти. Загальну цифру мобілізованих у військкоматі не називають, посилаючись на службову таємницю.

•  Велика частина військовозобов’язаних проявляє свідомість і від призову до війська не ухиляється. Проте багатьох громадян насторожують методи роботи місцевих чиновників. У соціальних мережах з’явилися повідомлення про те, що військові разом із міліцією ловлять молодих людей і чоловіків призовного віку просто на вулиці і вручають повістки, заповнені «на коліні». Про це на своїй сторінці у «Фейсбуці» розповів, наприклад, заступник головного лікаря Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. Мечникова Юрій Скребець. «Одразу, аби не було зайвих сумнівів: я патріот. Український націоналіст. І у військкомат прийшов у перших числах квітня 2014 року, ще до початку активних бойових дій на Сході. Добровільно. Але моя посада виявилася «броньованою», і мене не взяли. 9 травня, коли лікарня отримала перших тяжко поранених хлопців, зрозумів, що наш фронт дійсно тут. Але навіть на війні не всі засоби хороші. Свідчу особисто, свідчать мої знайомі і сусіди з житлових масивів Тополя-1-2-3: вже не перший тиждень біля супермаркетів (зокрема, мережі АТБ) чергують військові разом із міліціонерами. Чоловіків, які виходять або заходять у магазин, змушують сісти в автобус і вирушити у військкомат, мовляв, аби уточнити дані, отримати направлення на медичну комісію. Це відбувається рано-вранці. Люди поспішають на роботу, в кожного плани, сім’я, діти. У нас військовий стан? Ні, говорить Гарант, на це ми піти не можемо. Невже хтось вважає, що солдат щиро захищатиме країну, яка силоміць кинула його в «автобус щастя» і, відірвавши від сім’ї, «припхала» на фронт, не забезпечивши навіть вигляд законності, не кажучи вже про соціальні гарантії? А придбання форми, зброї, продуктів і устаткування взагалі переклавши на плечі волонтерів? Намагаюся визначити для себе, що саме може спонукати до ухвалення такого рішення. І в мене тільки дві відповіді: або недоумство, або усвідомлена зрада інтересів нації», — пише Ю. Скребець. Насильницька мобілізація, на його думку, сприяє розхитуванню політичної ситуації і «безповоротно налаштовує населення і без того «складного» регіону проти української державності». «Мобілізація потрібна — безперечно. Але виконувати план таким чином не можна», — упевнений він.

•  Проте самі військові не вбачають в подібних діях нічого особливого. Заступник військового комісара Дніпропетровської області Сергій Полуциган підтверджує інформацію про те, що повістки виписуються просто на вулиці і на постах ДАІ. Нічого незаконного в цьому він не бачить. У законі місце виписки і вручення повістки не прописане, отже різниці між випискою повістки в кабінеті військкомату або в іншому місці немає. За його ж словами, ловити тих, хто ухиляється від захисту Батьківщини, особисто він готовий всюди. Всі ці старання, переконує він, переслідують благу мету — навести лад у військовому обліку. Річ у тім, що за довгий мирний час наші громадяни розслабилися, а держава дивилася на питання призову в армію крізь пальці.

Як пояснює старший офіцер обласного військкомату, який працює з особовим складом, Андрій Соловейчик, кожен військовозобов’язаний раз на п’ять років повинен пройти звірку документів. Якщо він міняє місце проживання, то зобов’язаний протягом семи днів повідомити про це у військкомат, аби його не втрачали з поля зору. Ці вимоги практично не виконувалися, а багато громадян про них і не знають. Проте, зазначають військові, це не міняє суті справи — незнання закону не звільняє від відповідальності. Тепер же в умовах військових реалій доводиться терміново наводити лад.

•  Труднощів додає те, що в Україні давно відмінили прописку, а зареєстрований за одним місцем проживання громадянин може жити і працювати зовсім в іншій місцевості. Крім того, більшість жителів України працюють не на державних підприємствах або установах, а в приватному секторі. Працедавець не в захопленні від того, що у нього забирають працівника, а багато людей і не оформлені належним чином за місцем роботи. Крім того, багато громадян вважають за краще елементарно не відкривати двері квартири. Знайти їх і вручити повістку дуже важко, пояснюють військові. Тому доводиться шукати якийсь вихід.

Як говорить воєнком С. Калашников, рішення вручати повістки водіям і пасажирам на блокпостах було ухвалене на спільному засіданні з керівництвом міліції в Дніпропетровській ОДА. Новина дала непоганий результат, дефіцит призовників зменшився. І тепер «оповіщати» їх продовжують на вулицях, базарах, у кінотеатрах, біля магазинів і в інших публічних місцях. Звичайно, працівники військкоматів не мають права зупиняти перехожих і вимагати у них документи, але таке право мають працівники міліції і ДАІ. Щоправда, при цьому мають бути підстави — протиправні дії громадянина або орієнтування, дане на людину зі схожими зовнішніми даними. Можливо також проведення правоохоронцями якоїсь операції. Оскільки закон не зобов’язав нікого носити із собою паспорт, міліція має право затримати людину на три години для з’ясування особи. При цьому працівник міліції повинен представитися, пред’явити посвідчення, а у разі потреби пояснити причину затримання, доставити вас у дільницю і скласти протокол. Будь-які інші дії — протиправні. Тому дніпропетровські правозахисники радять громадянам фіксувати на камеру мобільного телефону сам факт спілкування з військовими і міліцією. 

•  Як зазначають у військкоматі, за мобілізаційну роботу в області відповідає голова облдержадміністрації, який має право залучати до неї всі необхідні організації. Тому повістку можна отримати в найнесподіваніших місцях, наприклад у ЖЕКу. Добровільні «помічники» в соціальних мережах радять військовим і міліції використовувати для цього різні масові заходи, наприклад футбольний матч, де на виході можна вручити повістки одразу тисячам потенційних призовників.

Правозахисник Василь Сухов вважає, що «виписувати повістку на вулиці — це нонсенс». «Мобілізація, як і призов, в армію має індивідуальний характер. Адже може статися так, що повістку вручили людині з проблемами здоров’я. І це повинно з’ясовуватися не тоді, коли людину вже викликали. Цю інформацію, вірогідно, військкомат повинен мати. Просто військкомати вже давно перестали працювати як орган, який займається обліком призовників і резервістів. У цьому плані вони недопрацьовують, м’яко кажучи», — вважає він. Військові заспокоюють громадян, переконують, що війську передовсім потрібні військові фахівці і не кожен, кому прийшла повістка, буде призваний до лав захисників Батьківщини.

•  Як би там не було, але масовий призов часто обертається ексцесами, які викликають питання про якість мобілізованих. Так до обласної лікарні ім. Мечникова була доставлена фельдшер військової частини з Новомосковського району. Жінку госпіталізували з небезпечним пораненням у горло. Правоохоронці встановили, що потерпілу під час чергування ударив ножем невідомий. Під час розшуку було затримано раніше судимого 45-річного військовослужбовця. Раніше він... тричі притягувався до кримінальної відповідальності і відбув покарання в місцях позбавлення волі — 10 років. Зловмисник не зміг пояснити мотив злочину і посилався на алкогольне сп’яніння, повідомляють у міліції.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати