Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Початок процесу нової якості»

Євген МАРЧУК – про підписання документу з розведення сил і засобів учасників конфлікту на Донбасі
22 вересня, 12:06
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Сьогодні у Мінську було узгоджено і підписано документ з розведення сил і засобів учасників конфлікту на Донбасі.  Як  повідомив журналістам спеціальний представник ОБСЄ Мартін Сайдик, документ підписали представники України і Росії і парафували представники окремих районів Донецької та Луганської областей.

«День» звернувся до представника України у робочій групі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Євгена МАРЧУКА з проханням прокоментувати підписану угоду: 

– Сьогодні підписано документ, який називається Рамкове рішення. Цей документ рамочного характеру, який передбачає початок процесу нової якості – процесу відведення від лінії зіткнення, а по суті від лінії фронту, живої сили і техніки, яка становить 426 км. Оскільки по всій лінії не можливо одночасно здійснити відведення. Тому було вибрано три ділянки, але тут важливо те, що цю угоду вдалося завершити і підписати.

МІНСЬК. 21 ВЕРЕСНЯ 2016 р. / ФОТО НАДАНО ЄВГЕНОМ МАРЧУКОМ

Важливість полягає в тому, що ця рамочна угода має довгостроковий період існування і в ній враховано помилки всіх попередніх угод.

Перш за все, в цьому документі досить чітко виписана вся процедура. І саме тому дуже довго проходило узгодження. Це стосується процедури підготовки до процесу відведення. А це передбачає повідомлення ОБСЄ обома сторонами про координати знаходження живої сили і техніки. Представники ОБСЄ мають виїхати на місце і перевірити це.

Окрім того, обов’язковою умовою є сім днів повної тиші на цих ділянках. Потім моніторинг і верифікація ОБСЄ.

Важливою особливістю угоди є також кваліфікація всіх видів порушень. І більше того, щодо кожного порушення передбачено механізм його блокування, а також передбачена відповідальність сторін. Наприклад, до важких порушень відноситься блокування можливості ОБСЄ відвідувати будь-які об’єкти чи територію у зоні трьох визначених ділянок. Там існує багато інших порушень, не кажучи про порушення режиму тиші.

В Угоді передбачено механізми фіксації  порушень, зокрема, що треба робити в даному випадку сторонам. Чи зупиняється процес чи повертаються вони на попередні позиції. Але цьому передує втручання ОБСЄ, СЦКК, щоб максимально швидко визначити, хто перший порушив, щоб зразу включити механізм бокування цього порушення, аж до включення відео конференції тристоронньої контактної групи. З включенням механізму ОБСЄ цей процес буде набувати вже такого важкого характеру. 

Підсумовуючи сказане, треба відзначити, що у даному випадку вибрано сім ділянок, серед яких відбулося узгодження по трьох.  Ці ділянки мають дуже важливе воєнне, але головним чином гуманітарне значення. Це - Станиця Луганська, Золоте і Петрівське, які мають велике значення для цивільного населення. Тут мали місце великі затори для руху простих громадян. Саме тут, біля Станиця Луганська, дуже напруженні пункти пропуску (КПВВ) для цивільного населення. І вони знаходяться поруч з населенниии пунктами.

Щодо Станицю Луганської Україна пропонувала більш широкий і глибший обсяг, аж виходом на державний кордон. Цьому ми присвятили три раунди переговорів, але, на жаль, на це не вдалося вийти. В результаті зупинились на ділянці по 2 км. в глибину і в ширину.

Решта чотири із згаданих вище семи ділянок будуть взяті у детальну роботу пізніше. Там йдеться про дуже точне вимірювання на місцевості, там виникають проблеми для військових, адже там є інженерні споруди, дзоти, схованки, зброя. Їм доведеться все це залишити і відійти на кілометр у тил. У військових виникає питання, що з цими обладнаними спорудами робити, чи їх не захопить інша сторона.

Іншими словами у нас попереду чотири ділянки, по яких ми будемо працювати на наступному раунді. А далі визначення вздовж усієї лінії зіткнення великої кількості інших ділянок з таким розрахунком, щоб поступово і там здійснити відведення військ і живої сили.

Новизна цієї Рамкової угоди полягає в тому, якщо все це вдасться, то це буде процес нової якості. Відведення військових структур одна від одної, щоб снайпери не бачили один одного, щоб провокацій візуальних не було. І в принципі, щоб це був хороший позитивний знак, що можна розвести по всій лінії фронту. Для об’єктивності треба сказати, що це не найважчі ділянки, але й не найпростіші.

Підсумовуючи можна відзначити, якщо розпочнеться якісний процес імплементації підписаної угоди, а це той випадок, коли обидві сторони зацікавлені в цьому, то може розпочатися новий процес. І він буде пов’язаний з відведенням від лінії фронту живої сили і техніки, що буде одним з головних елементів припинення взагалі обстрілів один одного. Звичайно, багато буде залежати, як сторони і ОБСЄ та СЦКК будуть забезпечувати імплементацію цієї угоди.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати