Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Президент схвалив Закон «Про правовий режим воєнного стану»

Президент України Петро Порошенко схвалив Закон України № 389-VIII «Про правовий режим воєнного стану». У статусі документа, який розміщено на офіційному сайті ВР, зазначено: «Повернуто з підписом Президента»
10 червня, 11:09
ФОТО РЕЙТЕР

У законі прописано заходи, яких може вживати військове командування спільно з військовими адміністраціями для встановлення правового режиму воєнного стану.

Вони, зокрема, можуть встановлювати посилену охорону важливих об’єктів національної економіки та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення, запроваджувати особливий режим їхньої роботи і трудову повинність для працездатних осіб; використовувати потужності та трудові ресурси підприємств, установ та організацій усіх форм власності для потреб оборони, примусово відчужувати майно, яке перебуває у приватній або комунальній власності, вилучати майно держпідприємств для потреб держави.

Крім того, військове командування та військові адміністрації можуть запроваджувати комендантську годину, а також «інтернувати» (примусово оселяти) громадян інших держав, які загрожують нападом або здійснюють агресію проти України.

Вони також можуть обмежувати свободу пересування громадян, перевіряти документи, а в разі потреби — здійснювати огляд приміщень, речей, вантажів, службових приміщень і житла громадян, забороняти проведення масових заходів (страйків, масових зібрань та акцій).

За умов воєнного стану військове командування та адміністрації можуть регулювати роботу підприємств телекомунікацій, поліграфічних підприємств і видавництв, забороняти торгівлю зброєю, сильнодіючими хімічними речовинами, алкогольними напоями; встановлювати особливий режим у сфері виробництва та реалізації ліків, до складу яких належать наркотичні засоби.

Йдеться, окрім іншого, і про право військового командування та адміністрацій розглядати питання діяльності політпартій, громадських об’єднань, якщо вона спрямована на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, пропаганду війни, насильства, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення.

Законом передбачено, що воєнний стан може бути запроваджено згідно з указом Президента на всій території України або в окремих її регіонах, затверджених Верховною Радою, і припиняється після закінчення терміну, на який його було запроваджено.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати