Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про деталі затримання підозрюваного Олексія Левіна

«Посольство України сприяє співпраці між Генеральними прокуратурами двох країн у «справі Гандзюк» — Віталій Москаленко
31 січня, 11:17

24 січня в Офісі генпрокурора України повідомили, що в Болгарії затримали одного з головних підозрюваних у «справі Гандзюк» Олексія Левіна. Наразі вирішується питання про екстрадицію Левіна в Україну. Олексію Левіну оголосили підозру в організації нападу на Катерину Гандзюк взимку 2019 року, нагадує кореспондент «Дня» в Херсоні Іван АНТИПЕНКО. З грудня 2018 року Левін перебував у міжнародному розшуку. За версією слідства, він діяв за дорученням голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера, який є головним підозрюваним по справі. Нараз слідство по Мангеру призупинене, але не завершене.

Олексій Левін (колишнє прізвище Москаленко) народився у м. Берислав Херсонської області. На початку і в середині 2000-х Олексій Москаленко (прізвисько Москал) та його батько (теж Олексій Москаленко, 1958 р. н.) були відомі в Херсоні як учасники кримінальних угруповань. Вони проходили по справі серійних убивств та розбійних нападів і були засуджені до 12 років позбавлення волі. Однак після розгляду справи в апеляційному суді терміни були зменшені, а Москаленки вийшли на волю 2015 року за «законом Савченко».

«День» отримав коментар Посла України в Болгарії щодо обставин затримання підозрюваного та перспектив його екстрадиції в Україну.

Віталій МОСКАЛЕНКО, посол України в Болгарії:

— Посольство України сприяє співпраці між Генеральними прокуратурами двох країн у «справі Гандзюк».

24 січня Генеральна прокуратура і Національна поліція Болгарії на спеціальному брифінгу повідомили про затримання в причорноморському місті Бургас українського громадянина Олексія Левіна, який підозрюється в нападі на українську активістку Катерину Гандзюк і перебував у розшуку в червоному списку Інтерполу. Його було затримано на 72 години, а Окружний суд Бургаса ухвалив рішення про арешт на максимальний термін — 40 діб.

Операція по встановленню місця перебування О.Левіна та його арешту стала результатом співпраці Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України та поліції Болгарії. Його екстрадиція має відбутися відповідно до болгарського Закону про екстрадицію та міжнародних конвенцій.

Як відомо, підозрюваний у скоєнні страшного злочину змінив прізвище та свою зовнішність. За даними слідчих органів, він перебуває на території Болгарії з 2018 року, перетнувши румунсько-болгарський кордон у пункті пропуску «Дуранкулак» і неодноразово змінюючи місця проживання.

Посольство України в Болгарії сприяло активному діалогу представників правоохоронних органів двох країн. Зокрема, Посол України провів спеціальні зустрічі з міністром внутрішніх справ Болгарії М.Маріновим і представниками Верховної касаційної прокуратури Болгарії. Влітку 2019 року в Болгарії перебувала спеціальна делегація Генпрокуратури і СБУ. Зважаючи на важливість розслідування цієї справи і покарання винних у скоєнні вбивства К.Гандзюк, а також важливість екстрадиції в Україну, питання перебуває на особистому контролі вищих посадових осіб Болгарії.

Звичайно, Україна наполягає на якнайшвидшій екстрадиції О.Левіна для проведення слідчих дій в Україні, водночас ця справа підпадає під дію міжнародного права, яке в тому числі передбачає можливість оскарження підозрюваним рішення болгарського суду. Посольство підтримує постійний контакт з правоохоронцями Болгарії і здійснює контроль за просуванням цієї справи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати