Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про мистецтво солідарності

Гасла «Дня», на відміну від позбавлених енергії лозунгів політиків, на Марші одразу звернули на себе увагу і розповсюдилися серед демонстрантів
20 січня, 12:29
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

Цієї неділі в Києві відбулось одразу дві масові акції солідарності проти тероризму та за мир в Україні. Приводом до них стала трагедія 13 січня під Волновахою, коли під час обстрілу терористами українського блокпоста один зі снарядів системи «Град» вибухнув біля пасажирського автобусу та забрав життя 13 мирних громадян.

Безумовно, такі марші потрібні, але, враховуючи, що в нас кожного дня на Донбасі гинуть люди, подібні акції можуть мати й постійних характер. Проте ідея недільної акції прийшла з Парижа (свого роду калька), де 11 січня відбувся марш у пам’ять про загиблих у терактах 7—9 січня, а основним його гаслом стало Je Suis Charlie — «Я — Шарлі». У своєму зверненні від 13 січня Президент України навіть заявив, що «масовий розстріл людей в Парижі та Волновасі — це події з одного й того ж ряду».

Проте дуже дивною виявляється організація в центрі Києва та в один день двох окремих подій, покликаних об’єднати українців у боротьбі проти військово-терористичної загрози з боку Кремля. «Два марші — це недалекоглядність українських політиків, тому що дуже складно робити Марш солідарності роздвоєним, — коментує «Дню» політичний експерт Євген Магда. — Це не двостволка, яка стріляє більш ефективно. Солідарність передбачає певну єдність. Річ у тім, що демонстрація солідарності — це також мистецтво. І те, як пройшли ці акції в Україні в неділю, свідчить, що українські політики цим мистецтвом не оволоділи», — закінчує експерт.

КИЇВ. 18 СІЧНЯ 2015 р.  / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА, «День»

Перша акція, названа «Ходою єдності та миру» розпочалась о 12.00 в Парку Шевченка. Її організаторами виступили представники влади та парламентських політичних сил — «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту» та «Батьківщини». Біля станції метро «Університет» представники «БПП» роздавали листівки-плакати з написом «Я Волноваха — Je suis Volnovakha». «День» також взяв участь у ході, але зі своїми гаслами. Ми звернулися до жителів Волновахи, європейської громадськості та до української влади: «Ми — з Волновахою», «Уряде, не ганьби Україну! Проводь реформи!», «Кремль — агресор і спонсор тероризму», «Європо, ми захищаємо і вашу свободу!». На відміну від гасел політиків, які були позбавлені енергії, наші лозунги одразу звернули на себе увагу громадськості. Люди з позитивними відгуками приєдналися до журналістів «Дня». «Правильно, хороші слова», — пролунало у колоні. Кияни Світлана та пан Володимир попросили у «Дня» наші плакати, щоб нести їх у руках.

Багатотисячна демонстрація пройшла до майдану Незалежності, де відбувся молебень за участю представників різних українських конфесій. На акції були присутні прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і Президент Петро Порошенко з дружиною. «Ми повернемо Донбас, відродимо на Донбасі українство й продемонструємо, що ще одним чинником і запорукою нашої перемоги є єдність. Зараз Україна єдина, як ніколи», — заявив Порошенко під час промови.

«Ця акція є спонтанною, але демонструє єдність України та українців, — розповідає «Дню» заступник глави Адміністрації Президента Валерій Чалий. — Кожен прийшов зі своїм відчуттям, демонструючи здатність і рішучість до оборони незалежності України. Я прийшов, щоб показати, що в нас немає страху, а є розуміння, що робити, є солідарність з тими, хто виступає проти будь-яких форм тероризму», — підсумував Чалий.

Після закінчення «Ходи єдності» люди запалили свічки у пам’ять про загиблих від тероризму на Донбасі. Частина з них перейшла на Софійську площу, де вже о 14.30 розпочався «Марш солідарності через вбивство мирних українських громадян московськими військами та їхніми прислужниками». Її організаторами виступили громадські активісти, підтримали її користувачі соціальних мереж. Проте серед присутніх на «Мирному марші» був Київський міський голова Віталій Кличко, голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, посол Франції в Україні Ален Ремі та інші.

«Мирний марш солідарності» рушив вулицею Грушевського. Учасники несли багато саморобних плакатів із закликами припинити воєнну агресію щодо України, написами «Я — Волноваха», «Я — Україна», «Я — Донбас» та ін. Ідучи, демонстранти вигукували гасла: «Слава Україні — Героям слава!», «Герої не вмирають!», «Ні тероризму!», «Путін геть!» і співали Державний Гімн. Однак, проходячи повз будівлі Кабінету Міністрів, Верховної Ради та Адміністрації Президента, люди кричали: «Реформ!». Таким чином, учасники Маршу надіслали владі месидж: українці єдині не лише в боротьбі за мир, а й за реформи, й вони не дадуть списати відсутність змін у країні на війну.

«Ми зробили багато — перезавантажили владу, — коментує «Дню» гасла людей Київський міський голова Віталій Кличко. — Але в нас є багато проблем, до того ж, є незацікавлені в успіху нашої держави після Революції Гідності. Є багато перепон, спротиву, але й багато змін, які не є популярними та які люди не розуміють. Повинен пройти час, але моє особисте бажання збігається із бажанням всіх людей — реформи мають відбуватися швидше», — говорить Київський міський голова.

Загалом щодо акції Кличко зазначив: «Проявом агресії щодо нашої держави є тероризм. Він не має кордонів і національностей. Це стосується німців, американців, французів і українців». За словами мера столиці, «прояв тероризму — коли снайпери розстрілюють демонстрантів, коли події, які відбуваються на Донбасі, таємно підтримуються грішми та зброєю з іншої держави, особливий випадок — під Волновахою, коли загинули мирні мешканці». «Цим маршем ми маємо показати: ми можемо об’єднатись, можемо протистояти війні й тероризму, нас — більшість», — підсумовує Віталій Кличко.

«Така кількість українців, які вийшли на вулиці, свідчить, що вони небайдужі до того, що відбувається в Україні, — ділиться думками з «Днем» голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський. — Зараз всі дуже налякані цим і хочуть, щоб не було війни. Потрібно знайти можливості, як налагодити мирне життя на тих територіях, на яких зараз відбуваються бойовіі дії. Але для цього потрібно, щоб всі сторони були зацікавлені в цьому», — закінчує Томбінський.

Підходячи до вулиці Героїв Небесної Сотні, учасники Маршу преклонили коліна на честь демонстрантів (на фото), які загинули під час Революції Гідності. Закінчилась акція на майдані Незалежності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати