Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прямий доказ агресії

П’ять років тому відбулася перша відкрита атака проти українських військ з території РФ
12 липня, 10:59
ФОТО REUTERS

Держава агресор Російська Федерація на чолі зі злочинним режимом Володимира Путіна багато років впроваджує політику захоплення чужих територій, поширення свого впливу, домінації та розв’язання конфліктів на різному ґрунті. Україна є країною, яка в даному випадку не одинока і не перша. До анексії українського Криму та окупації частини сходу України, Кремль (після розпаду СРСР) став причиною розв’язання конфліктів у Нагорному Карабасі, Молдові, Грузії тощо. Особливою кривавістю відзначилася чеченська війна. Мало хто міг подумати, що колись і Україні доведеться відчути не лише політичний тиск з боку Москви, а й стати жертвою прямого воєнного втручання.

11 липня 2014-го року стало однією з показових дат, свого роду черговим Рубіконом, коли агресор зняв маску «нейтральної» сторони, яка переконувала і досі переконує світ, що війна на сході України є «внутрішнім конфліктом». Саме в цей день, під час коли українська армія впевнено розрізала бандитські угруповання в Луганську і Донецьку навпіл та прямувала вздовж кордону з РФ для того, щоб відсікти постачання зброї та найманців з території Росії, стався ракетний обстріл угруповання ЗСУ та Державної прикордонної служби України біля селища Зеленопілля Луганської області з території Російської Федерації. Зеленопілля було віднесено до Сектору «Д» зони проведення АТО. Факт обстрілу, внаслідок якого загинуло понад три десятки українських військовослужбовців, зафіксований і має стати одним із доказів прямої агресії сусідньої держави проти України.

Нагадаємо, що згадана атака сталась у ніч із 10 на 11 липня 2014 року. Тоді прикордонники із 2-ї мотоманевреної групи ДПСУ, а також військовослужбовці ЗСУ, що входили до батальйонної тактичної групи, сформованої з підрозділів 24-ї механізованої, 72-ї механізованої та першого батальйону 79-ї аеромобільної бригад вийшли в опорний пункт у районі селища Зеленопілля, за 17 км на південний схід від міста Ровеньки Луганської області, із завданням щодо прикриття визначеної ділянки державного кордону. Російська реактивна артилерія (реактивна система залпового вогню БМ-21 «Град») зі своєї території завдала удару по позиціях українських військ, які були розташовані в полі. Внаслідок обстрілу загинуло 30 військовослужбовців ЗСУ і 6 прикордонників.

За кілька днів 14 липня заступник секретаря РНБО Михайло Коваль заявив, що обстріл вівся з РСЗВ «Торнадо-Г» (новітня російська модифікація БМ-21 «Град».)

За свідченнями очевидців ураження опорного пункту було нанесене одним залпом установки БМ-21 «Град», після чого позиції військ почали обстрілювати три міномети (120-мм). Мінометний обстріл тривав 20 хвилин після удару реактивної артилерії. Напрям обстрілу був зі сторони м. Ровеньки, яке вже тоді було окуповане російськими військами та російськими найманцями.

Згідно незалежного розслідування Лондонським Міжнародним інститутом стратегічних досліджень у своєму виданні The Military Balance (2017-й рік) вказана участь російських військ в артилерійському ударі під Зеленопіллям. Зі свого боку відомий Центр розслідувань Bellingcat зміг підтвердити, що артилерійські удари по позиціям українських сил, що послідували за атакою під Зеленопіллям, неодноразово були завдані з російської території.

Ця атака стала першою, в якій були масово застосовані регулярні війська РФ проти ЗСУ. Подібні обстріли з території РФ від тоді стали регулярними і так саме мають документальне підтвердження.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати