Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сенцов проти системи

«Як тільки Путін зрозуміє, що він втратить значно більше поки українець буде за ґратами, тоді його звільнять. Потрібен системний тиск», — правозахисник
06 червня, 18:42
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У четвер 25-й день голодування українського режисера Олега Сенцова. Майже два роки тому його сестра опублікувала відкритий лист Олега: «Не треба нас витягати будь-якою ціною — перемога від цього не наблизиться. Використовувати нас як зброю проти ворога — так. Знайте, що ми не слабке ваше місце. Якщо нам судилося стати цвяхами в кришці труни тирана, то я хотів би бути таким цвяхом. Просто знайте, що цей цвях не зігнеться».

Сьогодні Сенцов навіть не на передовій, він у тилу ворога веде війну доступними йому методами. Голодування — один з інструментів протесту і боротьби проти режиму, який за абсолютно надуманими звинуваченнями в тероризмі засудив режисера до 20 років позбавлення волі. Нагадаємо, що 14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх 64 українських політв’язнів Кремля.

«Дмитро Дінзе, що є його адвокатом у кримінальній справі, сьогодні перебуває в Лабитнангі (місто в Ямало-Ненецькому автономному окрузі, де розташовано колонію, в якій міститься Сенцов. — Ред.). Як пояснив адвокат, він (Сенцов. — Ред.) зараз на межі, його нещодавно обстежили в цивільній лікарні, його спеціально вивозили до цивільної лікарні, що є великою рідкістю для колонії. Його обстежували — стан здоров’я погіршується через голодування», — про це повідомила адвокат Ольга Дінзе на прес-конференції в Києві. За її словами, якщо стан здоров’я Сенцова погіршуватиметься, швидше за все, лікарі приймуть рішення про його примусове годування, «оскільки вони не можуть йому дозволити померти в колонії» (unian.net).

Поки всі зусилля, спрямовані на звільнення Олега, не приносять результатів. Ні акції по всьому світу з вимогою до кремлівських політиків звільнити режисера, ні зусилля української влади, ні заклики окремих західних політиків не можуть вплинути на Москву, яка успадкувала, удосконаливши, звичайно, методи боротьби з «інакодумцями» і «буржуазними націоналістами» радянських часів.


ФОТО НІКІТИ ТІТОВА

«Тут мають бути спільні зусилля — громадськості, влади, міжнародних партнерів з тим, щоб донести Москві, що вони втратять значно більше, ніж у випадку, коли звільнять Сенцова, — коментує «Дню» правозахисник Євген ЗАХАРОВ. — Якщо не дай Бог він помре, то це буде велика ганьба для Росії. Коли політичний в’язень помирає через те, що не реагують на його вимогу звільнити політв’язнів, це для держави повний програш. Хоч якими б були бізнес-інтереси окремих країн це ніколи не виправдає трагедії.

Тут я хочу пригадати загибель 8 грудня 1986 року радянського політв’язня Анатолія Марченка. Після 117-ти днів голодування він помер. У нього була єдина вимога — звільнити всіх політв’язнів. Тобто аналогічна історія. Горбачову це ніколи не могли пробачити і це дуже сильно вплинуло на ситуацію у відносинах СРСР і західних країн. Горбачов вимушений був терміново почати звільнення політв’язнів. Буквально за тиждень був звільнений академік Сахаров, а навесні 1987-го звільнили майже всіх політв’язнів. Дуже сподіваюся, що у випадку з Сенцовим до смерті не дійде, і все це закінчиться значно раніше — Олег буде звільнений. Не впевнений, що звільнять всіх, але щодо Сенцова, думаю, реально. 

Насправді, смерть Марченка фактично відкрила шлях до Перебудови, бо її планували розпочати трохи пізніше. У людей, які позбавлені волі, почуття того, що відбувається, загострене. Сахаров почав голодувати чи не наступний день після Пленуму ЦК КПРС, коли Горбачов став генсеком. Він почав голодувати з єдиною вимогою — випустити його дружину Олену Боннер на лікування за кордон. І він переміг — її в результаті все одно випустили. Є приклади, коли голодування було успішним, а є приклади, коли вони закінчувалися трагічно. До речі, наш Мустафа Джемілєв в цьому плані був рекордсменом — він голодував 302 доби.

Сенцов правильно розрахував, що пік його голодування прийде якраз на чемпіонат світу з футболу. Якщо його до цього не випустять, то вся ця історія буде грати на нього, тобто свідчитиме про його велич, а плани організаторів будуть перекреслені. Сенцов молода, здорова людина, і я сподіваюся, що він все витримає і буде звільнений. Головне — має бути масовий системний тиск на Кремль. Як тільки Путін зрозуміє, що він втратить значно більше поки залишатиме його за ґратами, тоді його звільнять. Потрібен системний тиск».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати