Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що вирішує Томос?

Науковці та експерти дали відповідь на круглому столі в Києві
16 листопада, 11:52
«ВІРА. НАДІЯ» / ФОТО ВАЛЕРІЯ СОЛОВЙОВА

В Україні зараз відбуваються вирішальні для православ’я події, тож провідні науковці Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) ініціювали дискусію  на тему «Томос: очікування, реалії та шляхи вирішення проблеми російського втручання у процес надання автокефалії».

Більшість учасників заходу зійшлися на тому, що Томос відіграє важливу роль у становленні української ідентичності. «Це могутній поштовх для формування нових потуг для розвитку християнства в Україні, розвитку української національної ідентичності, українського світу, української ідеї. Сьогоднішня війна Росії проти України — це ідентифікаційна війна проти українства за те, щоб припинити утвердження нашої ідентичності на Донбасі, посіяти ідеї  «русского мира», — говорить Михайло СТЕПИКО, головний науковий співробітник відділу гуманітарної безпеки НІСД.

Церква здавна була елементом гуманітарної політики зросійщення України. Вона синтезувала у собі чужу мову, культуру та особливо освіту. Саме тому Українська православна церква Московського патріархату не може мати проукраїнської позиції, адже слідує статуту Російської церкви. «Оскільки частина православ’я підпорядковується національному центру у вигляді Російської новітньої імперії, то воно змушене абсолютно точно виконувати національне законодавство Росії. Аргументи, що у назві є слово Українська і парафіянами є українські громадяни, не дуже переконливі. РПЦ має статут, за яким живе громада, і який корелюється у рамках законодавства тієї держави, де знаходиться керівний центр, тобто у Москві. Окрім цього, там ще є низка угод укладених з Міноборони Росії, ФСБ, Службою зовнішньої розвідки, Міносвіти Росії. То чи може ця церква служити інтересам України? Тим паче, перший рядок цього ж статуту говорить «Російська православна церква — друга назва Московський патріархат», — говорить Сергій ЗДІОРУК, провідний науковий співробітник відділу гуманітарної безпеки НІСД.

«З 2014 року проблема помісної церкви перестала бути бажаним сценарієм розвитку православ’я в Україні, сьогодні це умова виживання країни. На окупацію Криму та війни на Донбасі накладається проблема виховання людей. Ідеї «русского мира» прийшли до нас саме через церковні амвони», — каже Олександр САГАН, провідний науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України. На його думку, Томосом Україна вирішить багато практичних та фундаментальних для держави завдань. «Перше — це становлення якісно іншого православ’я в Україні. Ми маємо шанс вирватися із «істинного», політичного православ’я і влитися у світове. Томос — потужний чинник ментального відродження української нації, її політичного, економічного та суспільного розвитку. Це також протидія тотальній русифікації і нав’язування російської ментальності».

Надання українській церкві автокефалії допоможе повернути Україні Україну. «Цю формулу свого часу створив Петро Могила, який говорив, що українці розривають свою націю зсередини через конфлікт православних з греко-католиками. Пройшло 400 років, і ми маємо внутрішньоправосланий конфлікт, тому Томос є шансом зруйнувати це протистояння. Ми не можемо рухатися вперед, не маючи суспільної злагоди», — наголосив Олександр Саган.

Він зазначив, що науковці та чиновники повинні сприяти внутрішньому запиту на автокефалію. Базовим елементом цього запиту є донесення до вірян правдивої історії та пробудження патріотизму, яке зараз притуплене пропагандою у церквах «русского мира».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати