Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Штовханина, сніжки та сльозогінний газ

На Банковій кілька тисяч українців вийшли на протест на підтримку Сергія Стерненка
24 лютого, 18:32

У день винесення вироку Сергію Стерненку в столиці відбулася акція протесту. Увечері 23 лютого мітингарі, тримаючи в руках плакати з написами «Свободу Стерненку!», «За чесний суд!»... намагалися пройти під стіни Офіса Президента. Однак поліція цьому завадила. Помітно, що велика частина протестуючих — це студенти київських вишів. На акції не приховували назв своїх вищих навчальних закладів. Багато протестувальників відзначило, що справу Стерненка відстежують, але особисто підтримати активіста вийшли вперше.

«Це наша громадянська позиція, — зазначав Даніель Данаєв, студент Київського національного університету імені Тараса Шевченка. — Зараз у нашій країні відбувається судове свавілля, виходить, що навіть у своїй країні ми не можемо відчувати себе захищеними. Бути в Україні українофілом стає небезпечно. Це сваволя на всіх рівнях держави. Я слідкував за акціями в підтримку Стерненка і за самим Сергієм у соцмережах, але після сьогоднішнього вироку ми не могли не прийти».

Віталіна Войтенко, студентка КНУ ім.Т.Шевченка, теж вийшла на протест уперше: «Я слідкую за цим громадським активістом на YouTube, я йому вдячна, що він проводить таку просвітницьку діяльність. Захотілося його підтримати, бо очевидно, що вирок цей несправедливий. Ми маємо показати всій Україні і конкретно нашій владі, що ми не байдужі до справи Сергія і до таких справ загалом. Я дивилась пряму трансляцію винесення вироку, і це мене дуже вразило».

За 20 хвилин від початку акції натовп заповнив майже весь простір від вулиці Інститутської до кордону поліцейських та нацгвардійців перед Офісом Президента. Погляди в правоохоронців напружені, але пройти не складно. Впритул до Офіса Президента активістів від будівлі відгороджує живий кордон правоохоронців, мовляв, там ще демонтували новорічні прикраси.

Протестувальники вимагали їх пропустити, через що почалися сутички. Активісти намагалися прорвати кордон, з правоохоронців зривали захисні шоломи і шеврони, в повітрі розповзлись перші хвилі сльозогінного газу. В бік поліції полетіли сніжки, натовп скандував «Пропускай!», «Аваков — чорт», «Київ вставай!».

Тиснява між правоохоронцями та протестувальниками то наростала, то спадала. Над поліцейським кордоном пролітали димові шашки, чутно було принаймні три вибухи петард. Активісти відходили від кордону поліції, щоб промити очі, на їхнє місце ставали інші. На акцію протесту продовжували підходити небайдужі. З боків у поліцейських летіли поодинокі сніжки. Постійно очі і ніс щипав сльозогінний газ, щоб дихати, доводилось відходити назад, так робило і більшість активістів, але за якусь мить поверталися назад у перші ряди.

Серед натовпу стояло кілька бригад медиків, від офіційних коментарів утрималися, пояснили, що госпіталізованих немає, за допомогою зверталися в основному через сльозогінний газ.

За годину від початку акції протистояння не вщухало. Живий коридор поліції посилився, правоохоронцям важко було впоратись з натиском, але протестувальникам не вдалося прорвати кордон. У пресслужбі Національної поліції України повідомили про перші затримання протестувальників: «Під час штовханини учасники акції застосували газові балончики та кидали в правоохоронців фаєри. В результаті 17 активних учасників, які порушували правопорядок, доправили до управління поліції». Згодом у Нацполіції оновили інформацію — під час акції  всього затримали 24 людини, але того ж дня їх відпустили. Під час сутичок постраждало 27 правоохоронців.

Одному з активістів у сутичці ушкодили вилицю, по обличчю стікала кров, але поранення не глибоке. Рану обробили в кареті швидкої і хлопець повернувся в протистояння.

У лівому куті від лінії протистоянь низеньку темноволосу дівчину тендітної комплекції знайомий підсадив собі на плечі. Дівчата поряд ліпили сніжки, а сама темноволоса активістка прицільно кидала їх у бік поліції. За кілька метрів — хлопець у яскравій куртці, замість плаката в нього в руках картина, що ілюструє епізод з «Ночі перед Різдвом», де Вакула летить верхи на чорті...

«Ми прийшли сюди, не щоб влаштувати бійку, а щоб висловити свою позицію. Зараз засудили Стерненка, і я не хочу, щоб завтра це був я, — пояснював учасник акції Артем Лісовець. — Штовханина почалась, бо нас не пропустили під Офіс, який утримують за наші податки, Президента, якого ми ж обрали. Всіх обурило саме це. Впевнений, що ніхто не хотів вриватись у будівлю, громити щось чи нашкодити комусь. Ми прийшли показати наше ставлення, а нам не дають навіть підійти».

«Справа, по якій Стерненку винесли вирок, шита білими нитками. В таку ситуацію, в яку потрапив Стерненко, може потрапити кожен з нас. Я не хочу, щоб на мене відкрили таку справу, власне, тому ми всі були тут, щоб показати, що з нами так не можна робити, — прокоментував Богдан Кузьмич, член ради громадського контролю НАБУ. — Я з’їздив підтримати Стерненка на суд у Одесу, на акції там було кілька сотень людей. Ми намагалися блокувати автозак, що виїздив із Сергієм, але нас для цього було недостатньо. Було дуже багато поліції, нас просто виштовхали».

За інформацією в телеграм-каналі Стерненка, 23 лютого акції на підтримку громадського активіста пройшли майже в усіх обласних центрах країни та інших великих містах.

Протестувальники почали покидати Банкову близько 23 години, анонсуючи безстрокову акцію під Офісом Президента від суботи, 27 лютого.

«ЛЮДИ БУЛИ НАЛАШТОВАНІ МИРНО, НЕЗВАЖАЮЧИ НА ГАСЛА ПРО НЕЗАКОННІ СУДОВІ РІШЕННЯ ТА ВІДЧУТНУ НЕЛЮБОВ ДО ВЛАДИ»

О пів на восьму вечора на завжди порожньому у цей час виході з метро Хрещатик на Інститутську було досить людно. Багато людей, переважно молодь, чекали одне одного, готували плакати. Чимось це нагадувало перші дні  Майдану в 2013 році — трохи весело, трохи серйозно.

На самому початку Банкової вже був перший кордон поліції, пропускали лише після поверхневого огляду особистих речей. Спочатку протестувальники не надто поспішали йти далі, перший кордон з поліцією вже надавав протесту енергії.

Почув декілька діалогів з поліцією, що ви тут охороняєте злочинний режим, а в АТО не були. Хоча багато хто з поліції був на ротації в зоні ООС. Думаю, якби всіх пропустили на площу до Офісу, штовханини можна було б уникнути, люди в цілому були налаштовані досить мирно, незважаючи на гасла про незаконні судові рішення та досить відчутну нелюбов до влади.

Мені здається, напруга була створена штучно всіма цими кордонами, добре, що не було провокацій та все завершилось досить мирно. Коли опиняєшся в центрі натовпу, стає трохи страшно через його некерованість, газ та дим додали драматизму ситуації.

Микола ТИМЧЕНКО, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати