Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Справа Гандзюк: що відбувається?

Генпрокурор обіцяє результати, СБУ розслідує бездіяльність херсонської поліції, а один із підозрюваних не з’являється в суд
22 жовтня, 17:22
ФОТО АВТОРА

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка обіцяє показати результати у справі Катерини Гандзюк впродовж кількох місяців. Про це він заявив у ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV, відповідаючи на запитання журналістки.

«Мені здається, що впродовж кількох місяців ми зможемо продемонструвати результати і зможемо відповісти на багато з тих питань, на які суспільство давно зачекалося відповіді», — зазначив Рябошапка.

Генпрокурор також додав, що вбачає системність у нападах на активістів, які трапилися в Україні протягом останніх років і вважає, що ці справи треба «об’єднати в руках одного органу досудового розслідування», і цим зараз теж займаються.

ПРО БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ МІСЦЕВОЇ ПОЛІЦІЇ

Головне слідче управління СБУ проводить розслідування за фактом неналежного виконання працівниками ГУ НП у Херсонській області покладених на них обов’язків, у зв’язку з чим у справі нападу на Катерину Гандзюк не вдалося повною мірою зібрати докази та затримати винних осіб.

Про це йдеться в ухвалі Шевченківського районного суду, в якій слідчий суддя відмовив у клопотанні слідчому СБУ про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ПрАТ «ВФ Україна». Вочевидь, йдеться про дані з мобільного телефону когось із місцевих поліцейських, які займалися справою Гандзюк у перші дні після нападу.

Нагадаємо, за кілька днів після замаху на Гандзюк (31 липня 2018 року) місцева поліція затримала херсонця Миколу Новікова, в якого раніше були проблеми з законом. Останній заявляв про своє алібі, але суд заарештував його на 60 діб. Лише після широкого резонансу в ЗМІ Новікова відпустили на свободу, нічого йому не пояснивши.

У інтерв’ю кореспонденту «Дня» Микола Новіков тоді заявив, що поліцейські тиснули на нього і просили підписати документ, у якому він визнає, що нібито перебував біля будинку Гандзюк у день нападу. Таким чином поліцейські, мабуть, хотіли «прикрити» незаконне затримання Новікова.

У цей час справжні виконавці і замовники нападу на Катерину Гандзюк знищили багато доказів своєї причетності до злочину. Крім того, за інформацією батька Катерини Віктора Гандзюка, яку він озвучив у інтерв’ю «Дню» в червні цього року, в перші дні скоєння злочину місцева поліція бездіяла. Справу тоді кваліфікували як «хуліганство».

«Коли затримали Новікова, слідство взагалі не проводилося. Не оглянуто вчасно місце події, не вилучено вчасно речові докази, не знято покази з відеокамер, не зняті дані білінгу телефонів та інше... Прокуратура та СБУ говорять, що вони зробили все можливе, а те, чого не зробила місцева поліція в перші дні, — вже не відновити», — каже Віктор Гандзюк.

СУД НАД ПАВЛОВСЬКИМ

Тим часом у Приморському суді Одеси ніяк не відбудеться повноцінне засідання за участі підозрюваного Ігоря Павловського, якому прокуратура змінила підозру з організації вбивства на замовчування (ч. 1 ст. 396 Кримінального кодексу). Судове засідання переноситься уже вчетверте через неявку Павловського, представники якого посилаються на тяжкий стан його здоров’я.

Павловський надавав довідки про те, що перебуває на стаціонарному лікуванні в Центрі реконструктивної та відновної медицини Одеського національного медичного університету. Однак активіст ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» Віталій Устименко перевірив цю інформацію безпосередньо в медзакладі. Він з’ясував, що Павловський насправді вже виписаний з лікарні. Цей факт зафіксували в присутності поліції.

Наступне засідання Приморського суду має відбутися 24 жовтня о 15:00. Після фіксації відсутності Павловського в лікарні прокуратура може ініціювати примусове приведення підозрюваного до зали суду.

«РІК БЕЗ КАТІ»

4 листопада минає рік з дня смерті херсонської активістки, в.о. керуючої справами Херсонського міськвиконкому Катерини Гандзюк. Цього дня активісти однойменної ініціативи організовують акцію «Рік без Каті», яка пройде в багатьох містах України та за кордоном. У Києві акція відбудеться о 19.00 біля Офіса Президента України на вул. Банковій. Про це йдеться на сторінці ініціативи в «Фейсбуці».

«За цей рік покарано лише п’ять виконавців, яким не вдалось втекти в перший тиждень після скоєного злочину. Вони отримали мізерні строки. Замовники та організатори відомі, але досі на свободі. Вони дозволяють собі ігнорувати суди, пресу, громадськість. Здається, вони не вірять у ймовірність власного покарання і сподіваються на те, що страшне замовне вбивство не зіпсує їм кар’єри і не змінить звичного ритму життя. Вони вірять у те, що вже уникли покарання. Але вони помиляються.

4 листопада ми знову вийдемо на вулиці наших міст для того, щоб нагадати всім — і вбивцям, і владі, і всім громадянам нашої країни: МИ ВИМАГАЄМО СПРАВЕДЛИВОСТІ. Ми вимагаємо справедливості для нашої подруги, яка загинула. Ми вимагаємо справедливості для її батьків і чоловіка, ми вимагаємо справедливості для всіх, хто загинув у нашій країні за те, що мав силу говорити правду і чинити опір перевертням, корупціонерам, ОПГ, місцевим елітам і злодіям, які ховаються за званнями і погонами. Всім, хто ставить власні інтереси і гроші вище за життя людини», — заявляють активісти.

Вони також звернулися до Президента Володимира Зеленського «тому, що велика доля відповідальності за безпеку цього суспільства покладена саме на Вас».

«Голови ГПУ та СБУ — ваші особисті друзі і близькі люди. Ви маєте всі важелі впливу, і ми віримо в те, що маєте політичну волю для того, щоб Україна вперше в своїй історії покарала замовників страшного політичного вбивства», — йдеться в зверненні до Зеленського.

Нагадаємо, за напад на Катерину Гандзюк засуджено п’ять виконавців. Наразі відомо ще про трьох фігурантів, які проходять у справі. Голова Херсонської облради Владислав Мангер є підозрюваним у організації нападу, відомий у кримінальних колах Херсона Олексій Левін є співорганізатором і переховується від слідства за кордоном, а екс-помічник колишнього нардепа від «БПП» Миколи Паламарчука Ігор Павловський пішов на угоду зі слідством, однак, як ми уже зазначили, уникає візиту до суду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати