Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Військовий, дипломат, науковець

Експерти «Дня» про – внесення американським президентом кандидатури генерала Кіта Дейтона на посаду нового посла США в Україні
04 травня, 10:21
Фото: Getty Images

Днями президента США Дональд Трамп номінував генерала Кіта  Дейтона на посаду надзвичайного та повноважного посла Сполучених Штатів Америки в Україні. Треба нагадати, що ще восени минулого року експерти називали Дейтона як найімоврнішого претендента на главу дипломатичної місії в Україні.

Тризірковий генерал Дейтон очолює з 2010 року Європейський центр безпекових досліджень імені Джорджа Маршалла у німецькому місті Гарміш-Партенкірхені. А окрім того, з 2018 року він є старшим радником США з питань безпеки в Україні. Призначив його цю посаду на той час  голова Пентагону Джеймс Меттіс.

Цьому передували чотири десятки років кар'єри в армії Сполучених Штатів. Він встиг попрацювати військовим аташе американського посольства у Росії та був координатором процесу ізраїльсько-палестинського врегулювання.

Дейтон отримав освіту у Коледжі Вільяма і Мері, Кембріджському університеті та Університеті Південної Каліфорнії. Дейтон володіє німецькою та російською мовами.

Одними з першими згадане вище рішення американського президента прокоментували в Politico. При цьому це видання відзначило, що «урядовців в Києві та Вашингтоні сподіваються, що новий посол зможе стабілізувати відносини між країнами, які є крихкими і вразливими для експлуатації ворожим Кремлем».

«День» звернувся до американських та українських експертів з проханням прокоментувати рішення глави Білого дому щодо призначення нового посла і розповісти, які очікування може покладати україська на влада на тризіркового генерала на чолі дипломатичної місії в Україні, а також як це вплине на розвиток двосторонніх відносин.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба одним з перших прокоментував «Дню» номінування американським президентом генерала Дейтона на посаду посла США в Україні. «Ми вітаємо це рішення і з нетерпінням чекаємо на прибуття нового посла. Я мав досвід взаємодії з генералом Дейтоном у його статусі оборонного радника, і це був чудовий досвід», - скавзав він нашому виданню.

Тим часом ексміністр закордонних справ України Павло КЛІМКІН висловив дуже обережно сподівання, щодо стабілізації найблмижчим часом «крихких» відносин між Україною та США. «Мої друзі в США скептичні щодо серйозних зрушень до виборів. Але людина досвідчена, знає безпековий контекст, це важливо», - відзначив він у коментарі «Дню».

«Він добре знає проблеми і повністю відданий успішній незалежній Україні»

Вільям ТЕЙЛОР, експосол США в Україні та екстимчасовий повірений у справах США в Україні:

Генерал Дейтон буде чудовим послом США в Україні. Він повинен бути затверджений Сенатом США, але це не повинно бути проблемою, оскільки він є безпартійним, професійним та досвідченим. Він добре знає Україну, очолював Консультативну раду з оборонних реформ протягом декількох років, відвідуючи кілька разів на рік. Він добре знає проблеми і, як і решта уряду США, повністю відданий успішній незалежній Україні. Крістіна Квін, яка є тимчасовим повірених у справах США в Україні, робить велику роботу і залишатиметься заступником генерала Дейтона.

«Дейтон мав чудову військову кар'єру і повинен стати сильним послом у Києві»

Джон Гербст, голова Євразійського центру Діну Патричіу в Атлантичній Раді США, екс-посол США в Україні, Вашингтон:

Генерал Дейтон мав чудову військову кар'єру і повинен стати сильним послом у Києві. Він добре знає Україну та регіон, а також розуміє американські інтереси у сильній незалежній Україні. Давно настав час, щоб посол США повернувся до Києва, хоча тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін чудово тут працювала.

«Україна має робити все можливе, щоб залишатися поза американською політичною боротьбою»

Стівен ПАЙФЕР, науковий співробітник в Інституті міжнародних досліджень у Стенфордському університеті, нерезидентний старший науковий співробітник Інституту Брукінгза, експосол США в Україні:

Добре, що через рік після відкликання посла Марі Йованович з Києва, президент Трамп нарешті запропонував нового посла. Україна є важливою країною для американських інтересів, тому Вашингтон повинен мати посла у Києві. Окрім видатної військової кар’єри, генерал Дейтон приносить відповідний досвід роботи. Він обіймав посаду старшого радника з питань оборони США - тому він уже багато знає про відносини Ураїни та США - і раніше був аташем оборони в посольстві США в Москві. Сподіваємось, Сенат швидко діятиме, щоб затвердити його на цю посаду.

Наступні півроку, однак, можуть стати складним періодом для відносин між США та Україною напередодні президентських виборів у США. Президент Трамп все ще хоче вірити, що саме Україна, а не Росія втручалася у вибори у США в 2016 році, а Руді Джуліані все ще прагне втягнути Україну в політику США. Києву потрібно продовжувати йти обережним шляхом, який він пройшов з минулого літа і зробити все можливе, щоб залишатися поза американською політичною боротьбою».

«Він має досвід і глибоко розуміє природу російської експансіоністської політики»

Ганна ГОПКО, ексголова Комітету Верховної Ради у закордонних справах.

- Я пам’ятаю генерал-лейтенанта Кіта Дейтона під час мого візиту до Європейського центру досліджень безпеки Джорджа Маршалла. Він є видатним професіоналом, який усвідомлює геополітичне значення України та має досвід і глибоко розуміє природу російської експансіоністської політики. Я щиро вірю, що новий посол США буде повністю підтримувати євроатлантичні прагнення України, включені в нашу Конституцію. Я впевнена, що новий посол США впершу чергу служитиме Америці, і, сподіваюся, знову зробить американсько-українські відносини міцними.

«Дуже добре, що Дейтон поєднуватиме три іпостасі: військовий, дипломат, науковець»

Олександр МЕРЕЖКО, олова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва:

Я дуже сподіваюся, що діяльність генерала Дейтона на цій посаді сприятиме розвитку стратегічних партнерських відносин між Україною та США. Дуже добре, що Дейтон поєднуватиме три іпостасі: військовий, дипломат, науковець. Окрім того, він ще був координатором у стосунках між Ізраїлем та Палестинською автономією. Вся його професійна біографія вказує на те, що він може посприяти Україні не тільки в посилені її обороноздатності, але й у мінському процесі.

«Сподіваюсь, адміністрація Зеленського зрозуміє, наскільки цінними можуть бути глибокі знання Дейтоном російської загрози»

Адріан КАРАТНИЦЬКИЙ, старший співробітник Атлантичноі Ради США, керуючий партнер Myrmidon Group LLC.:

Генерал Кіт Дейтон - досвідчений дипломат та експерт з питань оборони. Він добре розбирається в Україні та є експертом у відносинах України та Росії. Центр Маршалла, який він очолював десятиліття, приймав багатьох провідних світових експертів з питань оборони та зовнішньої політики, а також багатьох керівників України у галузі оборони та національної безпеки. Що важливо, він часто відвідує Київ та добре розбирається у викликах національної безпеки країни. Хоча він не є близьким до Дональда Трампа, його поважає керівництво міністерства оборони та Держдепартаменту. Його знання про Росію виявляться безціненними для українського керівництва, яке збилося зі шляху, провадячи безглузді та контрпродуктивні дискусії з Росією щодо  її окупації та підтримки ЛНР та ДНР. Сподіваюсь, адміністрація Зеленського зрозуміє, хто такий генерал Дейтон і наскільки цінними можуть бути його глибокі знання російської загрози.

«Новопризначений посол США в Україні є очевидно компетентною, досвідченою та розумною людиною»

Пітер ЗАЛМАЄВ, американський політолог, директор «Євразійської демократичної ініціативи»:

З одного боку, обнадіює те, що новопризначений посол США в Україні є очевидно компетентною, досвідченою та розумною людиною. З іншого боку, як показала недавня історія, від нього не можна очікувати, що він буде довго триматися на цій посаді, якщо він занадто компетентний і занадто розумний. Наразі Дональд Трамп бореться з падінням рейтингів через невмілу реакцію на епідемію короновіруса та величезне безробіття, яке нагадує епоху депресії, за 6 місяців до президентських виборів. Тому немає сумнівів у тому, що він та його команда будуть переглядати сагу про Буризму та чинитимуть тиск на президента Зеленського, щоб отримати компромат на Хантера Байдена, і за асоціацією на його батька та конкрутента від Демократичної партії для Трампа у листопаді. Тільки час покаже, чи з посиленням тиску танцювати під музику Трампа, посол Дейтон буде наслідувати приклад свого попередника посла Марі Йованович, яка мужньо відмовилася вплутуватися в політику Трампа. На жаль, є інша модель: лояльний Трампу колишній американський посол у Німеччині Річард Гренелл,  який погруз у культурних війнах Німеччини на стороні ксенофобських, популістських політичних партій країни.

«Військовий на чолі дипломатичної установи стратегічного партнера цілком може відповідати часам війни, в яких перебуває Україна»

Геннадій МАКСАК, голова Ради зовнішньої політики «Українська призма»:  

Призначення тризіркового генерала Кіта Дейтона надзвичайним та повноважним послом США в Україні є хорошим сигналом для України. Можна говорити про різні причини затягування з призначенням, але добра новина, що саме його кандидатура була офіційно запропонована Вашингтоном Києву.  

На мою думку, позитивно має сприйматись призначення на посаду, хоча і не кар’єрного дипломата, але і не політичного призначенця з оточення президента Трампа.

Таким чином, можна зробити висновок, що президент США не робить ставку використання посла для неофіційних та приватних доручень, які назагал можуть мати чутливий політичний ефект. Це вже добра новина. 

Важливо, що генерал Дейтон не є новачком в східноєвропейських та російських справах. Довгий час в Західній Європі займався саме безпековими та оборонними питаннями, які пов’язані з Україною. Добре володіння ситуацією в Україні та широка контактна база серед представників українських інституцій у сфері безпеки та оборони дозволяє очікувати швидке входження у справи та активну позицію щодо підтримки реформи сектору безпеки та оборони в Україні. Крім того, військовий на чолі дипломатичної установи стратегічного партнера цілком може відповідати часам війни, в яких перебуває Україна. Значний досвід військової служби і співпраці з розвідувальною спільнотою США можуть вказувати на пріоритетність задач, які поставлені перед К. Дейтоном. Крім українського треку значна частина його обов'язків може бути пов’язана з Росією.

Питанням першочергового порядку денному стане відновлення стабільного діалогу на найвищому та високому рівнях, що вкрай важливо для стратегічних партнерів. Тут йдеться і про візити, і про роботу двосторонніх органів високого рівня.

Крім того, зважаючи на економічні наслідки пандемії, одним з пріоритетних напрямів є утримання рівня фінансової та оборонної допомоги США для України, а також утримання санкційного режиму про Росії, яка нині вживає активних спроб на міжнародній арені вплинути на їх перегляд.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати