Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За мир, але якою ціною?

В українців запитали, які вони бачать можливості для врегулювання ситуації на Донбасі
05 листопада, 10:28

60% українців вважають, що відбудовувати Донбас після повернення його під контроль України повинна Росія, 32% — Україна, 25% — олігархи. Також більшість українців, 67%, негативно ставляться до так званих «ДНР» і «ЛНР». Це — дані соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) «Що думає українське суспільство про ситуацію на Донбасі», метою якого було дізнатися ставлення українців до врегулювання ситуації на сході України.

Загалом аналітики говорять про неоднозначну оцінку, дещо суперечливе ставлення до примирення: як-от понад 66% кажуть, що ситуацію на Донбасі слід врегульовувати мирним шляхом, водночас багато українців не готові до компромісу. Також дослідження показало, що більшість українців — 53% — проти того, щоб Україна припинила бойові дії. «За» — 26%. Соціологи зауважують, що більшість українців при цьому не розуміють, що стоїть за поняттям врегулювання конфлікту.

«На запитання, що українці розуміють під особливим статусом для Донбасу та що стоятиме за реалізацією цього статусу, більш ніж чверть респондентів відмовилися відповідати — «важко сказати». Можна стверджувати, що громадяни не розуміють, що стоїть за цим словосполученням. Інші вказують на розуміння цього як вимушеного технічного кроку чи вимушеної поступки, яка є тимчасовою. Вони з осторогою ставляться до особливого статусу. Найбільш популярна відповідь — перехідний період на час повноцінної реінтеграції. Найменш популярними є відповіді про альтернативи: що цей статус має поширюватися на всю територію Донецької і Луганської областей. Щодо наслідків відновлення контролю над Донбасом, то більшість населення вважає, що це погіршить ситуацію в цілому в державі, майже третина не може дати відповіді, — відзначає наукова директорка Школи політичної аналітики НаУКМА, кандидатка соціологічних наук Анна ОСИПЧУК.

Щодо політики держави стосовно громадян, які співпрацювали з окупаційними органами Донбасу, то лише 17% вважають, що ці люди були змушені це робити, бо не мали вибору. 15% вважає, що їх слід обмежити в усіх громадянських правах, більшість — за те, щоб вони пройшли ретельну перевірку, за результатами якої було б ухвалене рішення щодо обмеження їхніх прав. Найперше — через заборону голосувати та обіймати посади в державних органах. На думку аналітиків, це говорить про низький рівень толерантності до так званих «ДНР» і «ЛНР». Але водночас більшість вважає, що Україна має підтримувати тих, хто свідомо переходить на проукраїнську сторону. Загалом відповіді на це запитання в усіх регіонах більш-менш схожі, хоча більш категоричні — на сході та півдні.

Згідно з дослідженням, «ОРДЛО» українці сприймають так: 20%кажуть, що це терористичні організації, 15% — території, окуповані Росією, ще 15% — псевдоутворення, лише 15% зазначили, що важко відповісти.

«Ми запитували про гуманітарну політику — щодо культурної єдності та інформаційної політики: чи погоджуються громадяни,що більшість культурного продукту на Донбасі має бути українським. 56% відповіли ствердно. 61% вважають, що Донбас має більше спільної культурної спадщини з Україною, ніж з Росією. В 14%— думка протилежна. Також більшість населення вважає, що вимушено переселеним особам (ВПО) слід надати право голосу на всіх виборах — 79%. Найбільш наполегливі в цьому — жителі сходу і півдня», — розповів соціолог Антон СУСЛОВ.

Також соціологи зазначають, що слід обережно інтерпретувати загалом отримані дані, оскільки не відомо, як громадяни особисто для себе розуміють згадані вище речі, який зміст у ньому бачать. Для цього слід провести якісний аналіз, фахівці обіцяють зробити такий аналіз пізніше. Аналітики наголосили, що «не в усіх питаннях державотворення варто ґрунтуватися на думці громадськості».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати