Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Академії потрібно вистояти

А вдасться це зробити тільки з досвідченим, енергійним керівником на чолі
01 жовтня, 20:00

Я вирішив написати цю замітку, присвячену виборам Президента нашої Національної академії наук і нового керівництва НАНУ, які відбудуться, як тепер уже стало відомо, з 7 по 9 жовтня цього року, тільки після того, як сталася трагічна подія — наукова спільнота попрощалися з незмінним Президентом НАНУ Борисом Євгеновичем Патоном і коли вже всі ми зрозуміли, що відповідальність за науково-технічне майбутнє, за все, що пов’язано в країні з наукою, лежить тільки на нас. Уже без Бориса Євгеновича. І все, що має бути зроблено для зміцнення і розвитку близької мені космічної галузі та інших галузей: авіабудування, медицини атомної енергетики, — є вже виключно нашим обов’язком і даниною пам’яті Б.Є. Патону.

Увага до цих виборів виявилося більшою, ніж я передбачав. З кожним днем стає дедалі зрозуміліше, що вибори — це не тільки внутрішня справа академії, це подія, від якого залежить майбутнє багатьох галузей економіки, без яких успіх країни неможливий. Це загальнодержавна справа.

Як вам відомо, я, будучи інженером і за фахом, і за покликанням, 13 років очолював «Південмаш» і 8 років Національне космічне агентство. Через нашу команду пройшли і Національна космічна програма, і великі проєкти, такі, як «Морський старт», «Наземний старт», «Дніпро» тощо. На кожному етапі і загалом в історії космосу та ракетобудування ми завжди переконувалися, що без нових технологічних і технічних рішень, в основі яких мають бути саме наші розробки — а нам ніхто своїх не подарує — неможливі жодні досягнення і прориви.

Для «Південмашу» та КБ «Південне» в цьому плані завжди наша академія була на першому, найпочеснішому місці, і колись в СРСР, і в незалежній Україні, а Б.Є. Патон був одним з найшанованіших у нас вчених та інженерів, разом із академіками М. К. Янгелем, В.Ф. Уткіним, С.М. Конюховим, що  увійшли в історію нашого ракетобудування, а по суті, її створили.

Але, повертаючись до сьогодення, головне питання, і воно вже порушувалося неодноразово на сторінках газети «День»: хто стане в цей складний період першою особою Академії. Питання це, як я вже сказав, загальнонаціональної ваги, адже в нас майже вся наука зосереджена в НАНУ. У цьому відмінність, так би мовити, унікальність України,  порівняно з іншими країнами.

Я пройшов довгий шлях в одній з найскладніших галузей, і, мені здається, розумію, які мають бути вимоги до керівника вищої наукової організації, в якій зосереджено всі галузі науки, де спектр досліджень — від гуманітарних наук до прикладних технічних, і де перша особа має справлятися з таким масштабом завдань, безумовно, спираючись на думку великої академічної команди. Це має бути і справжній вчений, який має великі особисті досягнення в науці, і водночас людина високої ерудиції. З другого боку, проблеми Академії з таким маленьким фінансуванням, з такою мізерною державною підтримкою, коли немає досвіду роботи у вищих державних інституціях, немає досвіду «пробивання», лобіювання загальнодержавних завдань, розв’язати неможливо. І ще я вважаю, що Президент Академії має бути відомою, публічною особою. Без цього контакти з тією ж таки владою навряд чи складуться.

А підтримка суспільства? З неї все починається. Суспільство, яке утримує державні інституції, й  Академію зокрема, має розуміти, що в ній відбувається, який ефект для них від величезної армії вчених. А це — вміння спілкуватися, публічна відкритість, популярність. Та що я кажу, ви це самі чудово розумієте, що головна проблема Академії в її закритості, невмінні доступно продемонструвати, що вона є важливою.

У мене зараз більше часу, щоб аналізувати, приділяти увагу громадським ініціативам, і я вільніший у висловлюваннях. Зараз я бачу, що в передвиборних перегонах, найімовірніше, двоє лідерів: академік А.Г. Загородній, фізик, директор Інституту теоретичної фізики, та академік В.П. Семиноженко, фізик, матеріалознавець, генеральний директор великого комплексу «Інститут монокристалів». Обидва претенденти — шановні вчені. Але вибір має бути один. І він не повинен розколоти Академію.

Академії потрібно вистояти. А вдасться це зробити тільки з досвідченим, енергійним керівником на чолі. До того жє керівником і з досвідом роботи в Академії, і з досвідом державного управління. У НАНУ я знаю тільки двох таких осіб — це Володимир Павлович Горбулін і Володимир Петрович Семиноженко. Володимир Павлович зараз в.о. Президента НАНУ і не є кандидатом, а Володимир Петрович — зареєстрований як кандидат у Президенти НАНУ.

Я сумнівів не маю. Сьогодні потрібно зважати не на те, хто зручніший і комфортніший, а хто рішучіший, ефективніший, досвідченіший, можливо, навіть більш незручний. Захистити й надати розвитку Академії — це надзвичайно складне завдання. Особливо зараз!

Хочу побажати Академії не помилитися.

Юрій АЛЕКСЄЄВ, Герой України, Генеральний директор «Південного машинобудівного заводу» (1992—2005), голова Національного космічного агентства (2005—2009, 2010—2014)

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати