Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бережіть своє здоров’я

На захист ламп розжарення
16 серпня, 15:28

Уся природа — рослинний, тваринний світ — живе по законах Всесвіту. І тільки людина, постійно вдосконалюючи умови свого життя, ставши на шлях технічного прогресу, порушує ці закони, завдаючи шкоди своєму здоров’ю.

Адже будь-яке виробництво ще з прадавніх часів створювало для людини негатив, причому це виявлялося лише після впровадження в життя новинки. І практично рідко коли заборонялися ті чи інші прогресивні розробки, техпроцеси. Людина довела планету до жахливого стану, до межі її існування, а разом із тим — існування самого людства.

Зовсім недавно з’явився класичний приклад появи нового «прогресивного» виробу з метою економії електроенергії, який було реалізовано в Євросоюзі. Ініціаторами стали керівники Німеччини та Франції. Вони впровадили заборону на виготовлення ламп розжарення й постановили замінювати їх економними лампами. Ці, так звані економні, лампи приблизно в десять разів дорожчі за класичні лампи розжарення, хоча по складності конструкції їхня собівартість не більша. «Економні» лампи вигадано відомими фірмами, які, схоже, вирішили збільшити власні прибутки за народний рахунок. Прибічники «економок» говорять про надзвичайну актуальність економії електроенергії, й під неї «підставили» лампи розжарення. Але «економні» лампи завдають як фізичної, так і психологічної шкоди людині.

Адже людина створена Богом для життя під світлом сонця, яке має надзвичайно красивий спектр. Графік залежності сили світла сонця від довжини світлової хвилі, яку сприймає людське око, суцільний і плавний, сприятливий для очей. Лампа розжарення — це також світло високої температури. Її графік теж плавний і сприятливий для очей. Графік спектра «економної» лампи імпульсний, дуже шкідливо впливає на очі, одночасно погіршує психологічний стан. Крім того, сама лампа, котра чи то вийшла з ладу, чи то випадково розбилася, створює небезпеку — з неї виділяється ртуть, яка є отрутою. А мільйони використаних у країні ламп і викинутих на смітник створюють надзвичайно шкідливі умови для організму людей. Утилізація цих ламп не проводиться. Є технологія нейтралізації ртуті «економних» ламп, але вона надзвичайно складна й дорога. Вартість здачі «економної» лампи на підприємство, що нейтралізує шкідливі матеріали, 5 грн за одну лампу.

Отже, на мою думку, прийняття державами рішення про економію електроенергії за рахунок заміни ламп розжарення є не що інше, як корупційне сприяння чиновниками збільшення прибутків фірм. А економія електроенергії для держави — це чистий блеф, тому що кожна країна має достатню кількість електроенергії, а Україна навіть експортує її за кордон й повинна бути зацікавлена в продажі електроенергії всередині країни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати