Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Бо був аварійний...»

Знесено будинок Оксани Петрусенко
03 грудня, 16:39
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Не встигла громадськість міста Ірпеня на Київщині оговтатися після знесення будинку Максима Рильського, як новий шок. Знесено будинок знаменитої співачки Оксани Петрусенко. Дослідник її життя і творчості Микола Кагарлицький зазначає у книзі «Легендарна Оксана Петрусенко»: «Оксана Андріївна любила свою дачу в Ірпені, скромну під залізною покрівлею, із сарайчиком для палива, криницею, погребом, кількома сотками землі під городину й квіти».

Поет Леонід Вишеславський згадував: «Оксана Андріївна сама усвідомлювала і завжди, коли бувала чимось схвильована або ж чимось подивована, мимоволі починала співати й обов’язково українську пісню. Поза цими піснями вона не існувала. Здавалося, вони були для неї спеціально створені і лише очікували її багато років. Українська народна пісня і голос Оксани Петрусенко — ось одна з найдосконаліших гармоній у світі!»

Представлення четвертого видання художньо-документальної повісті Миколи Кагарлицького «Легендарна Оксана Петрусенко» 2007 року в київському Будинку вчителя зібрало велику кількість шанувальників співачки. Були там і ірпінці. А після смерті Петрусенко минуло майже 67 років. Чи пам’ятатимуть нинішніх зірок за півстоліття після їхньої смерті?

М. Кагарлицький писав: «В ірпінському сосновому царстві співачка раювала — соснове повітря потрібне було їй, а ще більше синочкові Володі. Дуже любила вона росяними ранками та місячними вечорами блукати сосновим бором, наслухати птаство. Як свідчать сучасники, її завжди бачили з квітами в руках».

Оксана Петрусенко придбала собі дачу 5 вересня 1935 року за 1700 карбованців. Микола Кагарлицький вказує, що будинок був розташований на розі вулиць Ірпінська, 9 — ІІІ Інтернаціоналу, 27. Секретар Ірпінської краєзнавчої комісії, нині, на жаль, покійна Наталя Синиціна встановила, що нинішня адреса колишньої дачі Петрусенко — ІІІ Інтернаціоналу, (тепер Соборна) 81.

Зараз колишня дача Оксани Петрусенко належить Віктору Соколовському. Відділ культури, національностей і релігій Ірпінської міськради повідомив йому, що будинок є пам’яткою культури і перебуває під охороною. Власне, сам будинок уже перебував за високою залізною огорожею. Огорожу наростили, очевидно, щоб не було видно, що за нею діється, і будинок знесли.

Власник садиби має довідку від котрогось із приватних БТІ, що стан будинку був  аварійний. Але чому Віктор Броніславович не звернувся до влади з проханням допомогти відреставрувати пам’ятку культури?

Що робити тепер? Чи реально відновити будинки Максима Рильського й Оксани Петрусенко? Мабуть, єдине, що можна зробити, це встановити там пам’ятні кам’яні знаки із зображенням будинків і їхніх знаменитих власників.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати