Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Час визначитись

30 вересня, 00:00

Не хотів би когось образити, проте політичну ситуацію в Україні дійсно розуміє лише 5-8% населення. І це нормально. Нормально за умови, що решта 90% не намагаються відігравати важливу роль у формуванні політичного курсу держави. Саме через високу заполітизованість суспільства керівництво держави не може впроваджувати в життя необхідні радикальні кроки без зайвого опору і популістських маніфестацій. Тобто в країні, незважаючи на певний (мінімальний у порівняння з потенційним) поступ уперед, усе ж таки існує загроза вибухонебезпечної ситуації.

Отже, на мою думку, настала пора чітко визначитись з отим горезвісним «українським вектором». Куди йдемо, панове? Чи не спостерігаємо бездіяльно за перетягуванням канату між Сходом і Заходом з надією, що одна із сторін не витримає і дасть нам змогу з абсолютною впевненістю, без остраху покарання, впасти в обійми переможця?!

Скажіть, будь ласка, які аргументи, окрім «пристаркуватих» і неактуальних, можете ви навести на користь орієнтації нашого експорту на Схід? Поляки зуміли перебороти в собі комплекс меншовартості і, незважаючи на жорстку конкуренцію, переорієнтували 80% свого товаровиробника на ринок країн Європейського Союзу. Результати цього рішення добре всім відомі.

Разом з тим, незрозумілою і недалекоглядною виглядає політика західних країн щодо нашої держави. Складається враження, що їхні спеціалісти в галузі геополітики недостатньо професійно підійшли до вивчення українського питання в контексті забезпечення балансу між Заходом і Сходом. Беззаперечно, що з інтеграцією Польщі на Захід у країн ЄС вибудувалась зовсім інша стратегічна модель розбудови Європи. Проте хотілося б щиро побажати їм не зупинятись на досягнутому. Припинити штучне затягування входження України до Європейського співтовариства, надати нам змогу (принаймні не заважати) піднятися з колін. Це як у тій казці: «Не їж мене, братику, я тобі ще в пригоді стану».

Натомість ми маємо антидемпінгові заходи щодо наших сталевиробників, ігнорування якісного і недорогого АН-70, подвійне мито на ввіз нашого експорту.

Так, ми бідна країна з чи не найбільшим потенціалом у Європі. Я погоджуюсь, що українцям притаманний комплекс меншовартості, проте не забуваю, що ми все-таки зуміли зберегти свою мову, культуру, державу. Я розумію, що з Україною недостатньо рахуються на міжнародній арені, проте причина цьому — не бездіяльність наших дипломатів, а недооцінка України як ключової держави в збереженні миру і стабільності на Європейському континенті.

Надагресивно захищаючи власного товаровиробника, країни-члени ЄС ставлять Україну в критичне становище, забуваючи про стратегічну мету — створення єдиної Європи.

Україна — це незалежна суверенна європейська держава з п’ятдесятимільйонним населенням, з площею майже в два рази більшою за територію Польщі. Тобто говорити про сильну самодостатню Європу без України не тільки нерозумно, але й смішно. Україна повинна стати дійсно Європейською державою. Питання тільки в тому, коли і за чиєї підтримки нам вдасться це здійснити. Що, у свою чергу, визначить, хто з європейських, чи неєвропейських країн і коли буде мати союзника чи недруга в особі розвиненої України.

Проте історія нас вчить лише того, що... вона нічого не вчить.

Мирослав Васильович ОТКОВИЧ, студент Львівського національного університету ім. І. Франка

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати