Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

До чого тут національна ідея?

10 червня, 00:00

У №94 «Дня» я прочитав «Щоденник» Олега Потурая, де він приписує українському народові як національну, кримінальну ідею: поцупити, обдурити, пограбувати, вбити і, як найбільш нешкідливу, — це виграти, вірніше, спробувати виграти в лотерею, у автомата чи в шахраїв на ринку або в трасті. Мені здається, такої національної ідеї не було й немає в жодного народу. А всі способи обману і пограбування людей були відомі давно й у багатьох країнах. Тому приписувати їх лише українцям немає ніяких підстав. Просто в Україні, що отримала незалежність, ряд осіб скористалися недосвідченістю населення, довірою його до ЗМІ та влади. Вони перерозподілили суспільну власність на свою користь, пограбували населення за допомогою довірчих товариств, блокували кошти в ощадних касах, ухвалили закони, що дозволяють їм ухилятися від податків, вивозити капітали за кордон, прокручувати державні кошти через банки.

Ряд підприємств було приватизовано за безцінь. В ряді випадків їх нові хазяї, лише продавши обладнання на брухт, заробили на цьому. Деякі іноземні інвестори налагодили виробництво, використовуючи дешеву робочу силу, забруднюючи довкілля, а зиск вивозять за кордон. Були випадки нав’язування іноземцями кабальних договорів у сільському господарстві, коли селяни отримали мізерну платню, а «добродійники» вивезли продукцію, використавши наш чорнозем. Дехто заробляв на отриманні кредитів МФВ, було відкрито широку дорогу некритичному імпортові, до солі та води включно. Дозволили за безцінь вивозити сировину з України, не забезпечуючи свої підприємства. Все це дозволило, за даними західних ЗМІ, вивезти з України 25 мільярдів доларів.

До чого тут українська національна ідея? До чого тут основна маса народу України? Хіба не є завданням влади та демократичних ЗМІ перешкоджати цьому пограбуванню країни й народу, хіба ЗМІ не повинні були роз’яснити народові всі ці процеси, всі ці пастки з «трастами»? І зараз завданням влади та ЗМІ є не звинувачення народу України в неправильній національній ідеї, а унеможливлення дурити його, грабувати Україну! Хіба це не злочинно, що триває вивіз за кордон (під виглядом брухту!) обладнання та деталей з діючих підприємств! Вивозиться навіть кабель з АЕС! І тут провина української національної ідеї? Це ж абсурд!

З повагою, Владислав КОМОВ, Київ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати