Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Друга заповідь

04 листопада, 00:00

У Павла Когана, до речі киянина, в його знаменитій «Бригантині» є такий рядок: «Набридло говорити й сперечатися...» У 60-ті ця пісня стала справжнім молодіжним гімном. Ті, хто хоч раз зробили ковток з поетичної чаші літературних вечорів в Московському політехнічному інституті, що будоражили всю країну, назавжди запам’ятали п’янкий смак свободи. Павло Коган, яскравий представник романтичної та безкомпромісної когорти довоєнних «лобатих хлопчаків», прожив недовго. У вересні 1942 року він загинув під Новоросійськом. Короткою була й «хрущовська відлига». Свободу тоді втоптали в землю бульдозерами, як і картини на неформальній виставці московських художників-авангардистів.

Любителів «потеревенити» й «посперечатися» вистачає й зараз. А от свободу тепер зовсім не обов’язково чавити бульдозерами або танками. Її можна просто забазікати. Один з таких балакунів — Роман Зварич, «професор» Колумбійського університету. Чотири рази викривала його у брехні «Українська правда», а йому все по цимбалах. Таких дуже багато у владі — в уряді, парламенті, в керівництві партій, серед начальства. І це не дивно. Є люди, начисто позбавлені совісті.

Скажіть, чого можна було чекати від «Нашої України» загалом і окремо від Зварича, який зовсім недавно на всю країну заявив про свою відставку, а вже через декілька днів почав згадувати про можливості залишитися? Або від Порошенка й Безсмертного? Але й «нові» — Балога, Яценюк, Бондар або Семирядченко — не кращі. Це через них економіка, політика, бізнес, правосуддя з найважливіших сфер, що визначають наше життя, перетворилися на «поняття». Далекі від нас, відсторонені й некеровані. Як інструменти їх здійснення: в одному випадку влада, в іншому — власність.

«Не створи собі кумира» — говорить друга заповідь. А ми створили. Тепер покарані, але правду замовчуємо. Соромимося: треба ж, так зганьбитися?! Лжепророка помилково прийняли за Месію.

Той же Ющенко, будучи головою Нацбанку України й пізніше, главою уряду, справлявся зі своїми обов’язками досить успішно. На цьому рівні він міг удосконалитися й проявляти себе з повною самовіддачею. Це був вищий ступінь у рамках його компетентності. Однак він не зміг зупинитися й продовжив пробиватися нагору.

Як ідеолог Віктор Андрійович зазнав краху. Свідченням цього є невдала кампанія у справі виборів до Верховної Ради 2002 року й упущена можливість створити в ній парламентську більшість. Не кажучи вже про такий явний «прокол», як підпис, поставлений ним у бутність прем’єр- міністром під спільним з Кучмою й Плющем зверненням до народу в лютому 2001 року.

Коли він став президентом, кожний з починів Віктора Андрійовича закінчувався бездарним провалом.

Чим вище вгору, тим довше й болячіше падати. Страх перед падінням — головне, що вже тривалий час визначає вчинки й поведінку президента. Зараз рейтинг довіри до Ющенка у населення надзвичайно низький і навряд чи підніметься до початку президентських виборів. У списку претендентів на посаду голови держави він може виявитися навіть не третім. Єдина надія залишитися на другий термін — замінити загальнонародні вибори голосуванням у парламенті. Мабуть, цим і зумовлений зміст його виступу на третьому з’їзді НСНУ. Щоб сценарій виборів 2009 року виявився успішним для Ющенка, йому треба добитися «залізобетонних» гарантій від Регіонів і переконати свою партію піти на коаліцію з «антикризовиками» або створити нову — «національної єдності». Такий розклад політичних сил створить парламентську більшість, здатну «реформувати» Конституцію й обрати главу держави. Особливо з урахуванням безумовної підтримки партією «Собор» Матвієнка, УСПП Кінаха й декого з фракції «Наша Україна». Однак своїми заявами на з’їзді Ющенко остаточно дистанціювався від опозиції й тим самим позбавив її можливості змінити владу, звузивши її до розміру шийки пляшки. Але Джина вуличної демократії, що прокидається, вже не втримати. Не той час!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати