Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iсторію творять Особистості

До редакції надійшло звернення львів’ян щодо встановлення в місті пам’ятника «Самодержцю всієї Руси» Великому князеві Роману Мстиславовичу
06 червня, 16:51

Шановна Ларисо Олексіївно, упродовж понад трьох років Львівський осередок ВГО «Товариство офіцерів України» та громадськість Львова намагаються встановити у місті Львові пам’ятник «Самодержцю всієї Руси» Великому князеві Роману Мстиславовичу — творцеві першої Української держави від Карпат до Дніпра. Ми переконані — забери у народу його історію, і він деградує як Нація. Історію творять Особистості — такою особистістю в історіїнашої Держави є Король і Великий князь Роман Мстиславович. Як зазначив М. Грушевський: «Роман полишив по собі глибокій слід у народній пам’яті й сильно відбився в народній фантазії: його з сього погляду треба поставити на рівні з Володимиром Великим і Мономахом, з тим тільки, що індивідуальність Романа в народній і книжній традиції зазначилася далеко найвизначніше, ніж тих двох героїв». В Україні власна історія не працює для українського народу. Але історична пам’ять об’єднує народ і країну і є фундаментом нації, творить Націю та Державу. Без спільної історичної пам’яті Держава і Нація не можуть існувати як цілісні утворення — роз’єднана нація служка у чужих руках. Держава недостатньо пропагує історичне минуле України — українці мають знати історію власної Держави не тільки з книжок і газет, а бачити і наочно.

Ідею пам’ятника пропонують втілити в образі кінної статуї «Самодержця всієї Руси» Романа Мстиславовича на площі Соборній у Львові, з лицем Героя України капітана Євгена Лоскота — символ єдності й нероздільності історії Руси-України та її земель, ланцюг історичної пам’яті Нації та тяглості історії України. Населення з різних регіонів України має знати: Україна не просто територія проживання, а Батьківщина — ми єдиний народ «від Сяну до Дону».

Власне Романа Мстиславовича історик С. Томашівський назвав першим творцем загальноукраїнської державної ідеї: «Історичне значіннє Романа «самодержця і царя всеї Руси» величезне. Він був творцем першої національної Української держави, якої основу дала Галичина, перша українська земля, що відокремилася від загально-руської держави перед більше як 100 літами. Сим способом давня Руська держава розпалася на дві частини, які стали підставою для витворення двох окремих народностей». (Томашівський С. Українська історія. Старинні часи і середні віки. Львів, 1919. с. 85 — 89).

Народ, який не пам’ятає і не цінує своє минуле, — втрачає майбутнє! Це добре розуміють росіяни — Путін у 2016 році на засіданні Ради з міжнаціональних питань у Астрахані підтримав ініціативу про закон про ідентичність російської нації й зазначив, що такий закон є стратегічним для розуміння росіянами, хто вони, власне, такі — це державне мислення, але побудоване на нашій історії! Ми ж маємо пропагувати власне минуле — тільки той народ може бути Великим, який вшановує своїх Героїв!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати