Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коли трави не винні

20 травня, 00:00

Тримаю в руках тривожного листа. Сповненого болю та відчаю. І це видно навіть по почерку. Людина писала, так би мовити, по свіжих слідах, після щойно пережитого стресу. «Не можу спокійно писати. Трусяться руки. У мене немає слів, аби висловити своє обурення. Купила ліки, а вони виявилися підробкою. Бозна що набовтали. Хіба це по-людському?».

Інший лист теж не менш тривожний. Пише молода дівчина, яка для хворої мами, що проживає в селі, купила в одній із столичних аптек ліки, які рекламувалися по одному з телеканалів. І вони теж виявилися далекими від того, що обіцяла реклама. Та й взагалі, це були не ліки, а звичайні біологічно-активні добавки (БАДи), які згідно із законом більше відносяться до харчових продуктів і є додатком до лікувальних засобів. Але — за умови, що вони справді мають якісь цілющі властивості, чого, на жаль, у переважній більшості й близько немає. Як і в попередньому випадку — звичайна бовтанка невідомо з яких речовин.

І останній приклад, свідком якого мені довелося бути. Біля метро не молода, але ще й не літня жінка торгувала висушеними травами. Їх у неї було понад десятка. Усі в перев’язаних пучечках і з відповідною анотацією — що за рослина, як і яку хворобу лікує. Хтось купував, хтось просто перебирав трави мовчки, хтось уточнював, цікавився місцем їхнього збору. Словом, як і має бути на ринку.

Раптом до жінки підійшов молодий хлопець і привселюдно почав її звинувачувати у фальсифікаціях, точніше, у брехні, яку вона каже, пропонуючи кілька видів висушених трав. Звісно, власниця обурилася, підвищила тон, відштовхуючи небажаного покупця. Але він не відступав і продовжував доводити своє. Склалося враження, що до цієї зустрічі хлопець підготувався заздалегідь. Так воно й було. Після кількох образливих слів на свою адресу хлопець дістав із портфеля книжку з кольоровими фотографіями засушених рослин і почав порівнювати їх із розкладеними на клейонці. Ця сцена привернула увагу багатьох, і навколо жінки з хлопцем зібралося вже кілька десятків людей.

Скажу відверто, сцена неприємна. І закінчилася вона тим, що жінка під загальне обурення свідків розмови забрала свій товар і зникла в переході до метро. Кілька бабусь, які теж поряд торгували висушеними травами, прикрили їх хто чим. А кілька людей ще якийсь час продовжували обговорювати інцидент. Практично схвалювали позицію молодого хлопця, який виявився не лише аспірантом біологічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а й співробітником Інституту ботаніки. Отже, міг професійно відрізнити одну траву від іншої. Хтось пропонував йому викликати міліцію і навіть інспекцію з контролю за ліками. Інші були впевнені в тому, що з цим фальшивим товаром жінка через деякий час опиниться в іншому кінці міста.

І ось виникає два запитання: «Що спільного в цих трьох прикладах? Чому такі факти мають місце в нашому повсякденному житті?». Тим більше, що мова йде не просто про товар, а про товар, який належить до групи найбільш небезпечних. Це — ліки, це — життя, здоров’я людей, а відповідно, і безпека суспільства, країни. Що може бути більш відповідальним для збирачів, виробників і продавців, ніж висока гарантія якості лікувальних засобів? У таких випадках — один вихід — не знаєте, сумніваєтесь — не беріться.

Йдеться не тільки про службову та професійну відповідальність, а передусім — про мораль і совість тих, хто дозволяє собі подібне. Це ж злочин. Причому скоєний свідомо, заради власної наживи. Бо хіба ті, хто виробляє фальсифіковані ліки, хто їх продає навіть у державних аптеках, не знають, якої вони якості? Не знають, що їхнє застосування не дасть ніяких позитивних результатів і навіть може призвести до погіршення здоров’я, до побічних ускладнень? Не вірю, що вони цього не знають. Бо особисто стикався з такими фальсифікаторами-шахраями, які обдурювали і досі обдурюють хворих, наклеюючи на пляшечки ліків брехливу інформацію, видаючи себе за травознавців, знахарів, використовуючи для власної реклами прізвища відомих цілителів, марки їхніх аптек і друковані праці.

Але навіть коли ми знаємо, бачимо і розуміємо їхні шахрайські схеми, все одно не наважуємося вчинити так, як молодий аспірант. Тому й плодяться такі лжецілителі. Та найбільше вони шкодять народній медицині, дискредитують її. Бо не трави винні, а люди.

А хіба менше шкоди завдають різного роду інформаційно-рекламні видання, які поповнили ряди засобів масової інформації, що спеціалізуються на подібній тематиці? Навіть не треба бути професійним цілителем (з дипломом відповідного медичного закладу), щоб пересвідчитися в тому, що більшість рецептів у цих виданнях найбільше підходить під рубрику: «одна бабця рекомендувала».

Безперечно, є, були і будуть в Україні й бабці, й дідусі, які до народного цілительства мають і Божий дар, і генетичну родову спадковість, і багаторічний власний досвід, і — особливо, людську відповідальність за кожну рослинку, за кожну краплю, кожне слово, що їх використовують для лікування. Саме таким ми можемо довіряти турботу про наше здоров’я.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати