Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Меценати, допоможіть збереженню спадщини Великого сина України!

23 грудня, 00:00

Дорога Ларисо Олексіївно!

Мене, прикуту до ліжка, гормонально залежну хвору-інваліда, змусила взятися за перо невеличка стаття Тетяни Поліщук під назвою «Під загрозою раритети Бориса Гмирі!».

Ларисо Олексіївно, можливо, у Вас ще не дійшли, як то кажуть, руки прочитати книжку «Щоденники (1930—1969)». Якщо це так, то я Вам просто заздрю, що Ви ще маєте таку можливість, а я вже не можу багато читати. Мій зір забрала газета «День», а без неї я просто не можу існувати! А «Щоденники» мені переказують мої друзі. Хоч більшість із них в інших джерелах я вже читала, та з насолодою слухаю розповіді, бо вони того варті.

Селянська дитина з Лебедина (Сумської області), велика родина, пухли в Голодомор, а батько помер з голоду. І ця дитина стала інженером. Після 30 років Борис прослухався у відомого харківського професора співу Павла Васильовича Голубєва (учня геніального італійця Бугамеллі!), який констатував, що Гмиря не знає нот. Але голос Бориса його зацікавив. Так почалася велика праця і щира дружба...

Багата наша земля на таланти, а про чудові голоси й говорити нічого! Але голос Гмирі, його музично-артистичний комплекс, багатогранність Великого співака всесвітнього масштабу не має собі рівних!

А минають роки, десятиліття, сторіччя від дня його народження... По всій Україні з’являються меморіальні дошки (це він має), пам’ятники, але не для Бориса Романовича Гмирі! В ідеальному стані його колосальна спадщина (читаю статтю в газеті). Зусиллями Фонду Б. Гмирі, який очолює невгамовна Г. В. Принц, виходять книжки, реставруються диски, організовується міжнародний конкурс вокалістів імені Б. Р. Гмирі, а його музею немає, пам’ятника теж немає.

Майже щодня в пресі повідомляють про спорудження нових пам’ятників митцям, котрі не так давно померли. Я нічого не маю проти цих митців, мабуть, вони цього варті, але всі вони разом не можуть дорівнятися до Великого Бориса!

У Ленінграді так шанували Бориса Романовича, що виникла співдружність «Гмиряни». А в нас Київрада не може врятувати спадщину одного з найвидатніших синів України! Де ж наші меценати, де інтелігенція, де найбагатші українці?! Згадайте, чиїх батьків ви діти! Сприяйте збереженню спадщини Великого сина України!

ДО РЕЧІ, публікація в «Дні» (№220) має великий резонанс серед небайдужих людей і шанувальників творчості співака. Як розказала президент Благодійного фонду Бориса Гмирі Ганна ПРИНЦ, до неї приходять кияни й приносять хто скільки може грошей. Обіцяли допомогти депутати ВР, фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Павловський і депутат Київради Дмитро Андрієвський, а також представники Української народної партії. Передзвонили Ганні Василівні з Кабміну й сказали, що, можливо, викуплять тираж, а кілька днів тому передали 9 тис. доларів від Балоги, міністра надзвичайних ситуацій України (Віктор Іванович дав гроші особисто від себе). Пані Принц дякує всім за допомогу. Нині лишився борг 170 тисяч гривень!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати