Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Механізм є!

Як реалізувати державницьку політику щодо української мови
11 листопада, 13:40

21 лютого 2016 року в Чернігові відбулася науково-практична конференція «Питання мови, справа буття нації». Організаторами конференції виступили: Чернігівське обласне об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка, Ніжинська міськрайонна благодійна організація Благодійний фонд «Ніжен», Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній». Газета «День» друкувала звернення з приводу конференції (див. № 14-15, 29—30 січня 2016 р.) та інформувала про її підсумки.

Учасники конференції ухвалили резолюцію, в якій запропонували звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією утворити Інститут української мови як спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади (не плутати з Інститутом української мови, що входить до структури Національної академії наук України). За взірець узято утворення Українського інституту національної пам’яті.

Інститут державної української мови (саме так пропонується його назвати) може стати центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через міністра культури і який реалізує державну політику у сфері забезпечення функціонування української мови як державної.

Основні завдання такого інституту:

•  реалізація державної політики в сфері забезпечення функціонування української мови як державної;

•  координація діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в сфері функціонування української мови як державної;

•  здійснення науково-дослідницької роботи з проблематики української мови;

•  співпраця з профільними установами НАНУ (Інститутом української мови, Інститутом мовознавства імені О. О. Потебні), науково-дослідними та вищими навчальними закладами, які вивчають проблематику української мови;

•  співпраця з інститутами громадянського суспільства відповідного спрямування.

Слід зазначити, що ідея створення центрального органу виконавчої влади в мовній сфері не нова. Про це йдеться в чинному Указі Президента України від 15 лютого 2010 року № 161/2010 «Про Концепцію державної мовної політики», а також у зверненнях Житомирської обласної ради від 26.01.2016 р., Львівської обласної ради від 01.03.2016 р., Вінницької обласної ради від 03.10.2016 р. до Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України. Питання пропонується винести на розгляд чергового засідання Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя України при Міністерстві культури України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати