Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Не треба коштів, щоб розуміти...»

Черкащани — про екокультуру, благодійність та картинку виборчих симпатій
11 квітня, 18:13

Араік МКРТЧЯН, підприємець, меценат, володар звання «Народний благодійник» у межах Всеукраїнського конкурсу «Благодійна Україна»:

— Я прихильник тези, що благодійність має бути публічною. По-перше, власним прикладом ми можемо надихнути інших людей робити гарні справи або привернути увагу до проблеми чи людини, яка потребує допомоги. По-друге, я займаюсь благодійністю з 1991 року. Раніше ніколи не робив цього публічно, але кілька років тому про це пожалкував і змінив підхід. Я завжди витрачав багато коштів на благодійність і з часом стикнувся з тим, що багато громадських організацій чи активісти, якими я передавав ці гроші, просто робили собі на цьому ім’я та видавали все так, наче це їхня заслуга. Погодьтеся, це неприємно. До того ж я вірменин за національністю, а знаєте, люди ставляться по-різному. Часто доводиться чути «понаїжджали» і т.д., а коли люди знають, скільки ти робиш, відразу ставляться по-іншому.

Для мене благодійність — це стан душі. Я отримую від цього задоволення. Коли до мене звертаються за допомогою, рідко можу відмовити, мені незручно. Але дуже не люблю, коли мою доброту сприймають як обов’язок, коли приходять із вимогою неймовірних сум. Люди не розуміють, що я не сиджу на грошовому мішку. Кожну копійку заробляю сам, своєю працею.

Кілька років тому приходить до мене бабуся. Каже, що вона незряча, ледве ходить і не вистачає грошей ні на ліки, ні на проживання. Записую назву ліків, іду в аптеку, купую, віддаю їй і зверху даю ще грошей. Вона ледве встала, ледве вийшла з кабінету. Потім, тижнів за два, виходжу зі свого під’їзду, дивлюсь, ця ж бабуся вправно бігає по двору, щось клацає в телефоні, потім піднімає голову і бачить мене, з переляку розвертається і починає бігти в інший бік. Тобто і з зором, і з ногами в бабусі все було нормально. В такі моменти, звичайно, стає прикро, але все-таки хочеться вірити, що щирих і чесних людей набагато більше.

Наталія СТАРІКОВА, менеджер з питань корпоративної соціальної відповідальності ТОВ «НВФ «Урожай», радник голови Черкаської ОДА:

— Приємно, коли ідеї дітей можна перетворити не реальність. Цьогоріч, уже традиційно, БФ «Урожай — громаді» разом з ТОВ «НВФ «Урожай» проводить обласний конкурс для школярів «Наукова ліга», творчий майданчик для якого надав Клуб науки QUARK. Орієнтовно 300 юних та кмітливих учасників зі шкіл та навчально-виховних комплексів Черкаської області презентували свої проекти на екологічну тематику, аби потім реалізувати їх у своєму селі чи містечку. Трьом переможцям буде надано мікрогранти для реалізації їх задумів. Цьогоріч ідеї дітей були не менш актуальними та цікавими. Це і бджолярство, реконструкція сільських парків, насадження дерев та кущів, збирання та сортування сміття. Основну увагу діти звернули саме на збір та сортування сміття, питання, які в наш час вирішуються дуже складно.

Бо не треба коштів, щоб ми одне одного привчили сортувати сміття, виховали в собі екологічну культуру. Проблема стоїть дуже гостро і маємо її розв’язувати спільно. Цьогоріч уже виділено 27 млн грн з обласного бюджету на природоохоронні заходи. Але ми маємо спільно працювати, щоб збільшити ці видатки, можливо, в чомусь поступитися, а більше коштів направити саме на проекти екологічного спрямування, бо це наше з вами здоров’я. Дуже добре, якщо діти, громада, актив усвідомлюють цю проблему, починають брати в цьому участь, стають небайдужими.

Сергій ПАСІЧНИК, керівник «Академії стратегічних досліджень»:

— Між двома турами очікую, що Порошенко «настукає по голові» усім своїм штабістам, які витратили купу грошей і дивом ледве витягли його в другий тур. Також будуть задіяні усі ймовірні плани B, C і D. Адже очевидно, що електорат Тимошенко, Гриценка, Бойка — радше проголосує за Зеленського. Порошенко може розраховувати хіба на голоси Смешка, та й то не факт. Попри значні успіхи в зовнішній політиці, Президент, схоже, не хоче зрозуміти, що його ігнорування корупції у вищих ешелонах влади вже «дістало» більшість країни.

Зеленський натомість має «показати зуби» і серйозність своїх намірів. Також західні партнери хочуть побачити його план дій на посаді та команду, з якою він це має робити. Якщо «команда ЗЕ» зможе показати такий продукт — цілком можна прогнозувати їхню перемогу.

Є два сценарії подій, аби Порошенко зміг відібрати перемогу в Зеленського.

По-перше, понизити рейтинги лідера «команди ЗЕ». Тут може бути все що завгодно — наявність активів у Московії чи нерухомості в Європі, родичі в Саратові тощо. Хоча мушу розчарувати креативників з Банкової: громадяни мають до подібного продукту «імунітет». По-друге, Порошенку важливо змобілізувати усіх своїх прихильників, а усіх, хто сумнівається і голосував за інших кандидатів, переконати, що програма Порошенка ближче до них, ніж якісь плани Зеленського.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати