Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Переформатовувати традиційні речі»

Черкащани — про благодійність, нові обличчя у владі та перемоги громадськості
17 грудня, 20:00

Анна САКУН, PR-менеджер команди Dnipro SUP Team:

— Тим, що цей рік видався, м’яко кажучи, напрочуд дивним, нікого не здивуєш. Але те, як люди навчилися адаптуватися у нових умовах, придумувати щось нове чи й переформатовувати якісь традиційні речі, відверто дивує і ще більше надихає. Більше того, мотивують рухатися далі люди, які попри все, продовжують робити добро і відгукуватися на заклик про допомогу. Ми командою Dnipro SUP Team, провівши Черкаський SUP Fest влітку, змогли по-новому глянути і на організацію подій, і на новий для нас напрям — благодійність. Спочатку збирали кошти кожен сам від себе та від своїх друзів. А нині влаштували ще й благодійний аукціон — Dnipro SUP Family. Він відбувається онлайн на нашій сторінці у соціальній мережі Facebook (адаптація до нових умов) і має на меті допомогти дев’ятьом малюкам із Черкаського неонатального центру. Найбільший біль, що нам щемить, — ці крихітки позбавлені батьківського піклування і фактично їм нікому купити підгузки і навіть вологі серветки. Діти отримують лікування від держави, але згідно з «процедурою» їх не забезпечують засобами гігієни та іншими речами. Тож ми сконтактували з волонтеркою центру, вигадали такий слоган: «Кожна людина має свою суперсилу!» І тут сталося диво: всі, кому ми про це говорили, виявили бажання або надати лот, власноруч виготовлений, або придбати вподобану річ і спрямувати свою силу на добро. І це про натхнення й мотивацію, що дарує цей рік. Це також і про те, що ти можеш зробити, просто будучи собою і користуючись своїми вміннями.

Водночас, як то не дивно чи, навпаки, завдяки подібній активності довкола, вдалося навчитися не концентрувати свою увагу на негативних речах. Більше зважаємо на те, а що ми можемо зробити, щоб змінити те чи інше. Можливо, це аукціон, а можливо — це усмішка перехожому, допомога на дорозі водію, з яким трапилася неприємність.

Анастасія ЧУБIНА, заступниця міського голови Черкас:

— Цього тижня вперше відбулося засідання виконавчого комітету Черкаської міської ради у новому складі. Розглядали багато технічних питань, соціальних, найголовніше — це бюджет на 2021 рік. Уже зараз можна сказати, що з фінансового боку рік буде дуже важкий, адже пандемія COVID-19 досить сильно вдарила по загальноукраїнському бюджету, і, зокрема, на результати підприємницької діяльності. Нас чекає наступний локдаун. Зараз є чітко визначені його межі, але ми не можемо спрогнозувати, чи ситуація буде контрольованою. Наразі планується три тижні карантину, втім чи буде він подовжений, залежить від ситуації. Все це має витримати і наш бюджет. Включно із захищеними витратами в бюджеті, іншими соціально важливими сферами, які також потребують фінансування. В таких умовах потрібно знаходити раціональну складову і продовжити вектор на розвиток міста.

Зрозуміло, коли фінансів недостатньо, то доводиться визначати першочергові потреби і не першочергові. Згідно з документом, загальний обсяг майбутнього бюджету — 2,6 млрд гривень. Втім збитків від пандемії доволі багато. І це, звісно, мене не тішить.

Водночас мені приємно, що все ж таки я отримала кредит довіри від депутатів Черкаської міської ради, міського голови та мене було призначено одною із заступників міського голови. Нині дійсно є запит в управлінні на нові кадри, молоді особистості, це насправді круто. Я людина, яка прийшла із журналістики, із приватного бізнесу, розумію, що буде нелегко, але я думаю, що впораюсь. Для мене дещо новими є деякі бюрократичні механізми, втім є бажання, є потенціал, є чітко визначені цілі того, що я б хотіла побачити з нашої роботи, нашого кураторства на наступний рік, і я думаю, якщо це все вдасться реалізувати, то це буде круто і для міста, і взагалі. 

Олександр ДОКУЧАЄВ, голова ОСББ «Гагаріна, 33» і «Героїв Дніпра 81»:

— Приємно, що нам із жителями мікрорайону «Митницький» вдалося відстояти від забудови черговою висоткою сквер «Затишний», що на вулиці Гагаріна, 33. Восени виконавчий комітет під тиском громадськості все-таки був змушений скасувати рішення про продаж цієї земельної ділянки. Тепер цю землю не продадуть і там нічого не збудують.

Сьогодні ж ми стали одними з переможців програми «Громадський бюджет». Тепер з міського бюджету маємо отримати 300 тисяч гривень на облаштування цього скверу. Там будуть зелені насадження, зона відпочинку, лавки, освітлення, в перспективі хочемо облаштувати спортивний і дитячий майданчик для нашого мікрорайону.

Але є багато того, що не вдалося реалізувати. У зв’язку із коронавірусом зупинилися всі програми із енергозбереження, утеплення, міські і державні програми фактично не працювали у зв’язку із недостатнім фінансуванням. Тому нам не вдалося провести заплановані заходи із енергозбереження, ми хотіли здійснити утеплення, встановити металопластикові вікна. Треба проводити модернізацію системи опалення, водовідведення, адже будинки мають більше 30 років віку і їх потрібно ремонтувати.

Наприклад, кошторис з утеплення будинку на 320 квартир сягає приблизно восьми мільйонів гривень. Згідно з програмою співфінансування жителі виплачують 50% від вартості, інші 50% — частково забезпечувались з міського бюджету і частково — з державного. То наразі ці програми фактично зупинилися. Крім того ми спостерігаємо, що країна старішає, молоді стає менше, а залишаються люди пенсійного віку, яким важко виплачувати ці кошти. Дуже хотілося б, щоб в наступному році те все запрацювало. Хочеться, аби наша нова міська влада розуміла важливість проблеми, йшла назустріч жителям. Адже такі заходи — це ще й значна економія ресурсів, оскільки зменшується платіжка, економляться енергоресурси, поліпшується екологія.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати