Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Постать Софії Потоцької

та громадська думка навколо саду, що названий її іменем
31 січня, 16:22

Немає секрету в тому, що численна громада вболівальників садово-паркового дива України усвідомлює, що будівництво парку «Софіївка» — то є результат втілення любові та поваги до жінки, цікавої постаті кінця XVIII — початку ХХ століть Софії Главані-Вітт-Потоцької, на честь якої названо пейзажно-романтичний парк. Так отож, недарма понад двісті років ми часто згадуємо «Софіївку».

Утім, з плином часу в сьогоденні з’являються ентузіасти, ласі на грошову приманку, котрі наполегливо пропонують встановити якомога скорішого скульптурні постаті Софії та Станіслава Потоцьких у парку. Зрозумілим є те, що доцільність та далекоглядність пропонованих заходів мусить обґрунтовуватися висновками фахівців садово-паркового мистецтва, рішенням наглядової ради «Софіївки» та й міркуваннями шанувальників унікального парку.

Лише при визнанні доцільності встановлення нових скульптур, зокрема Софії та Станіслава Потоцьких, оголошується конкурс щодо їх виготовлення, а вже за результатами конкурсу укладається договір з його переможцями на предмет створення постатей.

Практика конкурсної основи слугує запобіжником виготовлення спотвореної продукції, а це є вагомим фактором для сприйняття відвідувачами таких об’єктів. Нехтуючи названими чинниками, ініціатори до сьомого поту поспішають реалізувати свої ідеї. Так, уже готують місце для встановлення новостворених об’єктів, а саме — на початку Головної алеї парку, тобто неподалік від вхідних воріт від вул. Садової.

Пропоноване місце розташування новостворених скульптур суперечить логіці й здоровому глузду, адже названа частина парку формувалась тоді, коли парк підпорядковувався такому структурному інституту Російської імперії, як Військові поселення (1836—1859). Таким чином, жодного відношення до цієї частини парку сімейство Потоцьких не мало.

Наразі, якщо буде обґрунтована необхідність встановлення названих скульптур, то місцем їх розташування, скажімо, може слугувати ділянка Амфітеатру, простір якої манить зір відвідувачів «Софіївки» своєю величністю та привабливістю.

Роздуми вболівальників «Софіївки» зафіксував Михайло РУДЮК, екскурсовод

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати