Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Потрібен Майдан колективного Розуму

Як нам побудувати новий суспільний лад
29 січня, 19:18
ГРАФІТІ У МАРІУПОЛІ. 23 СІЧНЯ 2015 РОКУ / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Майдан Революції Гідності повинен стати ще й Майданом колективного Розуму. Позитивні емоції, пов’язані з пробудженням гідності у певної частини українців,  повинні трансформовуватися в правильні рішення. Це означає, що пробуджені громадяни зобов’язані робити правильні кроки щодо зміни ситуації в Україні, яка повинна завершитися розбудовою нового суспільного ладу. Нового не тільки у порівнянні з тим ладом, радше безладом, в якому ми перебуваємо, а й у порівнянні з найкращими здобутками нашої цивілізації, що в низці країн хоч і досягли високих стандартів організації суспільства і його матеріально-технічного забезпечення, проте залишаються в стані духовно-культурної й екологічної деградації.

Із чого маємо починати? Із визначення основних принципів розбудови нового суспільного ладу.

Перший принцип — правда і справедливість. Суспільство повинно знати правду про себе. Правду про наше історичне минуле, правду про причини нашого теперішнього безладу, правду про цивілізаційні досягнення, якими ми, українці,  можемо користати, і вади, яких маємо позбутися. Цю правду повинні повідомити суспільству  найморальніші представники церковної і світської інтелігенції. Володіючи цією правдою і глибоко усвідомлюючи її, ми зможемо будувати справедливі суспільні відносини, що мають забезпечити: можливість розкриття, максимального розвитку та реалізації здібностей кожного члена суспільства; формування прогресивного (християнського) світогляду в переважної більшості українців; набуття  власності і суспільного становища виключно  чесною працею; надійний правовий захист свободи особи і її власності.

Другий принцип — енергія прогресу. Українські мислителі Сергій Подолинський і Микола Руденко проголосили Енергією прогресу енергію Космосу, трансформовану в енергію злаків. Закон має надійно захищати хлібороба і забезпечувати оптимальні умови для його діяльності. Правильно застосовуючи космічні (Божі) закони у сільському господарстві, як основі вітчизняної економіки (фізичної, а не політичної), у святобливому ставленні до Землі і Води, Україна  забезпечить себе і багато інших країн життєдайною енергією своєї сільськогосподарської продукції. Поєднуючи екологічно чисту їжу з профілактичною медициною (замість традиційної фармакологічної), позбуваючись синдрому споживацтва,  людство отримає надійний засіб для свого подальшого розвитку.

Третій принцип — кооперація і солідарність. Українці повинні згадати і розвинути кооперативний досвід галичан кінця ХІХ —  початку ХХ століття, завдяки якому люди зрозуміли, що вони створені заради взаємодоповнення, а не заради взаємоподолання одне одного у конкурентній боротьбі. Таким чином, з’являється колосальна творча енергія солідарності для потужного розвитку усіх ланок культури і народного господарства. І першими з них мають стати — наповнення слова силою краси і дієвості та будівництво доріг.

Четвертий принцип — синтез знань. Синтезуючи позитивні релігійні і світські знання людства, Україна почне виконувати свою цивілізаційну місію — творити державу свободи і любові та ставати дороговказом для інших країн.

Пропонуючи  для обговорення наведені  принципи розбудови  нового суспільного ладу, автор вірить в  активне продовження нашої української самоорганізації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати