Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про об’єднавчий фактор

Черкащани — про весняні клопоти, новий атракціон і тих, хто постійно тримає оборону
21 квітня, 11:57

Отець ВАСИЛЬ, старший капелан Черкаської області, священнослужитель Свято-Троїцького кафедрального собору УПЦ КП:

— Сьогодні на Черкащині як капелани, так і священнослужителі намагаються допомагати бійцям АТО: підтримувати їхній моральний дух, забезпечувати гуманітарною допомогою. Моя місія як капелана — нести до людей любов, Євангелію та милосердя. Щомісячно відбувається ротація капеланів із різних регіонів України, вони з’їжджаються у Синодальне управління військового духовенства УПЦ КП, що в м. Києві, проходять тижневу підготовку і відбувають у зону АТО.  Кожен священнослужитель співпрацює із ЗСУ, Нацгвардією, прикордонниками, підтримує наших солдатів. Тут, на місцях, ми підтримуємо з капеланами зв’язок, допомагаємо. Є у нас капелан, який перебуває у зоні АТО безвиїзно, на контрактній основі — Володимир Сіньковський. Нещодавно за церковні кошти, які були зібрані під час Воскресіння Христового, благочинному Уманського району Олександру Гриньку вдалося придбати автомобіль. Хоч це простеньке авто марки «Жигулі», але воно знадобиться нашому капелану. Адже мобільна бригада по реабілітації солдат у складі священика, психолога і лікаря за необхідності виїжджає у будь-яку точку території АТО. Крім богослужіння, проводили і хрещення, сповідали захисників.

Під час Страсного тижня на Черкащині відбувалась благодійна акція «Великодній кошик для воїна АТО». Усі охочі звозили у храм паски, крашанки, інші смаколики, речі. Потому капеланами вони передавались на схід. Тож днями придбаний автомобіль разом з великодніми подарунками, з благословенням від митрополита Черкаського і Чигиринського Іоанна був відправлений на схід. А тут ми щодня молимось за наших воїнів, і живих і загиблих, за Україну.

На війні немає атеїстів — всі вірять у Бога, незалежно від віросповідань. Як кажуть капелани, у наших захисників і нині присутній бойовий козацький дух, але Голгофа і далі для нас триває, після цього буде і воскресіння нашої держави, Господь нас помилує.

Володимир СТОЙКО, директор КП «Дирекція парків»:

— Черкаси — зелене місто, в якому значна частина належить паркам. Зараз на нашому підприємстві розпочинається гарячий період, підготовка до відкриття паркового сезону, хочеться порадувати не лише жителів, а й гостей нашого міста. Окрім приведення парків у комфортний і безпечний стан, хочемо розмістити у одному з них пам’ятний знак людям з ВІЛ, у парку «Сосновий бір» облаштувати освітлення, поставити на пляжах роздягальні, облаштувати на них футбольні поля і дитячі майданчики. Плануємо, що восени у Черкасах стоятиме новий атракціон — «Колесо огляду». У попередньому році ми завершили розробку проектної документації, цьогоріч будемо його купувати і встановлювати. На такі роботи заплановано використати понад вісім мільйонів гривень, кошти передбачені і програмою соціально-економічного розвитку міста Черкаси на 2017 рік. Деякі черкащани обурюються щодо доцільності такого атракціону, мотивуючи тим, що в країні війна, не відремонтовані  дороги і таке інше, але є й такі, які мають велике бажання, аби у Черкасах таки встановили «Колесо огляду». «Чортове колесо» було однією з родзинок Черкас і радувало містян майже 40 років, але його демонтували ще у 2008 році, пообіцявши встановити нове. До того ж, новий атракціон приваблюватиме туристів, з нього відкриватиметься краєвид на Дніпро, дамбу, навіть в темну пору доби з черкаської дамби буде видно атракціон завдяки ілюмінації на ньому. Його встановлять на місці колишнього — у парку «Сосновий бір» — це найкраще місце, з якого видно всі Черкаси. Проблемою є той факт, що люди чомусь не бачать позитиву, а звертають увагу лише на погане. Думаю, що нам усім потрібно помічати побільше позитиву, долучатись до добрих справ. Нещодавно ми проводили суботники в парках, висаджували дерева, нам допомагали небайдужі містяни, учасники АТО, депутати, працівники екологічної інспекції та інші. Такі заходи дійсно об’єднують багатьох  заради єдиної справи — озеленення наших парків.

Дмитро КУХАРЧУК, співорганізатор операції «Нерест»:

— У Черкасах «Національні дружини» спільно з активістами «Національного корпусу» днями створили оперативний штаб для боротьби з незаконним виловом риби. Сьогодні активісти здійснюють цілодобове патрулювання берегової зони Дніпра. Якраз у цей час триває нерест, і риба масово заходить у притоки Дніпра для відкладання ікри. Браконьєри за допомогою сіток виловлюють всю цю знесилену рибу, тим самим знищуючи популяцію задля наживи, тому сьогодні ми всі повинні згуртуватись навколо проблеми. Це питання не лише збереження риби, а й екосистеми в цілому. Хлопці проживають у одному з таборів відпочинку Черкас «Дахнівська січ», в перервах між патрулюванням займаються фізичною підготовкою і тактикою. В цьому році плануємо охопити всю акваторію Дніпра і побороти браконьєрство, запрошуємо всіх небайдужих.

Приємно бачити поруч людей таких же поглядів, як ти, з якими можна позмагатись як фізично, так й інтелектуально. Нині вже відчувається позитив у роботі, навіть той чинник, що ми присутні, не дає змогу браконьєрам порушувати закон.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати