Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Високий символізм свята 14 жовтня

Є пропозиція цього дня доставляти до меморіалу Вічної слави Луцька вогні Пам’яті з Берестечка, Вовчака і Ковеля
14 вересня, 17:11

На Волині після деякої перерви відновлює свою діяльність обласна організація Конгресу української інтелігенції. Вона доволі активно працювала, коли її очолював світлої пам’яті письменник Петро Мах. На засіданні президії обговорено план подальшої роботи. Особливий акцент вирішено зробити на патріотичному вихованні молоді, участі освітян у поглибленому вивченні історії рідної країни та свого краю, допомозі її членів в оновленні експозицій шкільних музеїв та відзначення Днів міста і села.

Народилася також досить цікава ідея — внести нові елементи у відзначення трьох свят: Дня українського козацтва, Дня створення УПА і Дня захисника України. Третій рік поспіль усі вони відзначаються 14 жовтня — на Покрову Пречистої Богородиці. Наше Полісся безпосередньо дотичне до цих знаменних дат. Адже у червні далекого 1651 року під Берестечком безсмертним подвигом прославили себе 300 козаків-лицарів, які ціною власного життя стримали навалу польського королівського війська і дали змогу полковнику Богуну врятувати значну частину селянсько-козацьких загонів Богдана Хмельницького.

Ще одна подія. Восени 1942 року в урочищі Вовчак, що в Турійському районі, почали формуватися перші загони Української повстанської армії. Нині тут відкрито першу чергу історичного комплексу «Волинська Січ». Через півроку діяльність повстанців поширилася й на інші регіони краю, і вже навесні 1943-го в Колках було засновано Повстанську республіку. Нині тут споруджено також меморіал.

Варто нагадати, що на Волині у роки Другої світової війни чи не найдовше тривали бої з окупантами — з 28 січня, коли кіннотники Першого Українського фронту захопили висоту поблизу села Старий Чорторийськ, до 21 липня 1944 року, коли звільнили селище Шацьк. Добре відома фронтовикам чотиримісячна операція з визволення Ковеля — важливого залізничного вузла на шляху до Варшави. Сини багатьох народів колишнього Союзу за звершені подвиги в боях на теренах області були нагороджені зірками героїв. Назвемо лише декілька прізвищ. Це українці Аркадій Комок, Вадим Олійник, Флор Столярчук, грузин Чічіко Бенделіані, росіяни Віктор Єршов та Сергій Єфімов, узбек Нематжан Хакімов. Усім їм вдячні волиняни спорудили пам’ятні знаки, меморіальні плити з їхніми горельєфами, імена деяких героїв носять вулиці багатьох міст та селищ.

Отож є пропозиція у день 14 жовтня в обласний центр — Луцьк доставляти до меморіалу Вічної слави вогні Пам’яті з цих трьох місць — Берестечка, Вовчака і Ковеля. Право пронести факели мають здобути пластуни цих трьох районів: Горохівського, Турійського і Ковельського. Тут у почесній варті їх зустрічатимуть члени «Козацького стрілецького братства», ветерани УПА, колишні фронтовики та учасники АТО. Це символічно. Адже естафета мужності, слави та доблесті наших хоробрих предків (козаків), ветеранів УПА, Другої світової війни і тих, хто на Донбасі уже четвертий рік бореться з сепаратистами та їхніми російськими натхненниками за незалежність і територіальну цілісність України, безперечно, закарбується в пам’яті й серцях молоді. І служитиме гарним уроком єдності різних поколінь.

Члени президії обласної організації Конгресу інтелігенції Волині передали цю пропозицію в органи місцевої влади.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати