Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як перейти до альтернативної енергетики?

12 жовтня, 00:00
У «Дні» №176 від 28.09.2002 ми надрукували листа кандидата біологічних наук з Києва Олега Гавриша «Іншої Землі в нас не буде», запропонувавши експертам і читачам висловитись з порушених у ньому питань збереження довкілля і пошуку альтернативних джерел енергії. На наше запрошення активно відгукнулись і фахівці, і читачі, а це свідчить, що суспільство не бажає залишатись осторонь цієї актуальної та хвилюючої проблеми. Отже, дискусія, яку ми розпочали на сторінках «Дня», обіцяє бути вельми цікавою, і сьогодні ми надаємо слово нашому постійному читачу — Анатолію Зборовському. Продовження дискусії — у наступному випуску «Пошти «Дня».

Запаси вугілля вичерпні. Атомна енергетика надто небезпечна. Отож рано чи пізно людство мусить перейти до використання енергії сонця і вітру. Ті країни, які зроблять це першими, вийдуть у авангард світового прогресу. Це і є шанс України.

Суть справи полягає у винайденні та використанні необхідної техніки. Наскільки ефективні існуючі вітрові генератори і сонячні батареї? Чи є в Україні спеціальна комісія для оцінки й випробування проектів використання альтернативних джерел енергії?

І тут не слід обмежуватися закликом газети висловити свої думки всім бажаючим. Журналістам «Дня» потрібно звернутися і до уряду, і до народних депутатів. Нехай уряд відповість, що він робить для вирішення цієї проблеми, а народні депутати нехай похваляться, як вони законодавчо забезпечують і стимулюють цей процес.

А що зробили і роблять для цього зелені? Що чи хто їм перешкоджає? Цікаво було б прочитати про винахідників вітрових генераторів, сонячних батарей тощо, а також почути їхні думки.

Треба знати й зарубіжний досвід та думки іноземних фахівців.

Необхідно оприлюднити докази і прихильників, і противників альтернативної енергетики. Адже лише апологією цієї енергетики можна зробити їй ведмежу послугу. Наприклад, у виробництво запустять не кращі зразки генераторів і батарей. Можливо, навіть за наявності кращих. Це може дискредитувати саму ідею альтернативної енергетики, і Україна знову плентатиметься у хвості світового прогресу.

Тому «День», з його традицією оприлюднення навіть протилежних поглядів, може відіграти важливу роль, влаштувавши дискусію з цієї проблеми.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати