Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи наслідує Трамп приклад Рейгана?

Експерти «Дня» — про перші враження від телефонних розмов американського президента
31 січня, 10:00
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Новообраний президент США Дональд Трамп перебуває на посаді понад тиждень, але досі для багатьох експертів незрозуміло, якою буде політика Вашингтона щодо Росії, та чи буде збережено санкції, введені за агресію Кремля проти України. І відтак багато сподівань покладалося на те, що ясність внесе перша після вступу на посаду телефонна розмова американського президента з російським лідером, яка відбулась у суботу і тривала 40 хвилин. Однак цього не сталося. Більше того, в повідомленнях прес-служб обох президентів зберігалися розбіжності щодо тем розмови Трампа і Путіна.

Наприклад, у повідомленні прес-служби Кремля говорилося таке: «Докладно обговорено актуальні міжнародні проблеми, включаючи боротьбу з текому Сході, арабо-ізраїльський конфлікт, сферу стратегічної стабільності і нерозповсюдження, ситуацію навколо іранської ядерної програми і Корейського півострова. Порушено також основні аспекти кризи в Україні, а крім того, була домовленість налагодити партнерську співпрацю в цих та інших напрямах».

Тим часом прес-секретар Білого дому Шон Спайсер написав у «Твіттер», що «бесіда, яка була витримана в позитивному ключі, стала знаком початку поліпшення відносин між США і Росією, що потребують відновлення». А головним є те, що в самому повідомлення офісу прес-служби президента США серед тем, які обговорювались, не згадується Україна. А лише наголошується: «Обидва президенти висловили сподівання, що після розмови обидві сторони швидко рухатимуться до подолання тероризму і вирішення інших проблем, які становлять взаємний інтерес». 

Треба зазначити, що напередодні цієї телефонної розмови голова сенатського комітету у справах збройних сил Джон Маккейн застеріг Дональда Трампа бути обережним у розмові з Путіним. Він, зокрема, сказав: «Президент повинен пам’яати, що людина на іншому кінці проводу є вбивцею і бандитом, який прагне підірвати американські інтереси національної безпеки на кожному кроці. Думати інакше було б наївно й небезпечно для нашого Верховного головнокомандувача».

До речі, прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей, яка минулого тижня перебувала з візитом у США, у своєму виступі перед лідерами Республіканської партії теж опосередковано закликала президента-республіканця обережно ставитися до відносин з Росією. Вона, зокрема, заявила: «Коли йдеться про Росію, то є сенс часто звертатися до прикладу президента Рейгана, який в ході переговорів із його візаві — Михайлом Горбачовим — використовував приказку: «Довіряй, але перевіряй». Щодо президента Путіна моя порада — «співпрацюй, але остерігайся».

Президент Франції Франсуа Олланд, який у суботу теж провів телефонну розмову із Дональдом Трампом, порушив питання конфлікту в Україні та наполіг, що санкції з Росії можна знімати лише за умов виконання Мінських угод.

Ситуація на сході України обговорювалась і під час 45-хвилинної розмови американського президента з німецьким канцлером Ангелою Меркель. Як відомо, Німеччина виступає за збереження санкцій проти РФ до повного виконання Мінських угод. Невідомо, як Трамп сприйняв аргументи обох представників «нормандського» формату щодо збереження антиросійських санкцій до повного виконання Росією Мінських домовленостей. 

Але, мабуть, чи не найважливішим у цій ситуації є питання, чи наслідуватиме Трамп у спілкуванні з російськими лідерами приклад президента Рональда Рейгана, який провадив політику щодо колишнього СРСР з позиції сили, і чи прислуховуватиметься до застережень союзників та однопартійців, які добре усвідомлюють загрози ревізіоністської політики Росії. 

Джон ГЕРБСТ, голова Євразійського центру Діну Патричі в Американській Раді, екс-посол США в Україні, Вашингтон:

— Ранній телефонний дзвінок Дональда Трампа до президента РФ Володимира Путіна є ще одним доказом його наміру поліпшити відносини з Москвою. У минулому, говорячи про таку можливість, він дуже мало уваги приділяв проблемам кремлівської агресії в Україні та зусиллям Москви, спрямованим на підрив НАТО, і говорив про пом’якшення санкцій щодо Росії. Позитивом є те, що під час суботньої розмови обговорювалась Україна, але, наскільки нам відомо, не було жодних розмов про санкції. Також позитивом є те, що на прес-конференції з прем’єр-міністром Великобританії Терезою Мей Трамп сказав, що поки рано говорити про зняття санкцій.

Утім, нам потрібно мати чітке уявлення про те, що новий президент США розуміє ревізіоністську політику Путіна і готовий вдатися до необхідних сильних заходів, включаючи підтримку України, щоб гарантувати крах такої політики.

Адріан КАРАТНИЦЬКИЙ, старший співробітник Атлантичноі Ради США, керуючий партнер Myrmidon Group LLC:

— Стає все більш очевидним, що президентство Трампа не представляє республіканський уряд, а зовсім інший політичний феномен, на відміну від консерватизму або лібералізму. Це рівнозначно тому, що третя партія захопила президентську посаду. Якщо нинішні тенденції збережуться, це означатиме, що й демократи, й республіканці будуть опозиційними партіями. Це також буде означати початок зусиль, щоб законодавчо стримати цю радикальну третю силу, і початок кінця сильної президентської влади, отриманої у спадок від холодної війни. Як кажуть французи, ласкаво просимо до співжиття.

Хоча розмова Трампа з Путіним не сигналізує ерозію режиму санкцій та не віщує якихось американських поступок Москві, але той факт, що це сталося за відсутності будь-яких експертів російської адміністрації (їх немає досі) і без міністра оборони та держсекретаря, свідчить, що існують великі зусилля інсайдерів Трампа — і, можливо, самого Трампа — формувати політику за відсутності глибоких знань. Така зарозумілість і самовпевненість Трампа — небезпечні.

У результаті головні голоси в Конгресі та серед західних лідерів були почуті. Всі вони посилають сильні сигнали Трампу, щоб він був обережним з Путіним. Я сподіваюся, що це матиме ефект. Якщо — ні, то ми можемо очікувати появу двопартійної коаліції, яка спробує приборкати Трампа у відносинах з Росією.

Проте такий поворот подій призведе до тупикової ситуації, плутанини й нервової невизначеності в західному альянсі. А Путін вітатиме всі тенденції, які руйнують західну владу.


Вашингтон. Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей стала першим іноземним лідером, який зустрівся з новообраним президентом США Дональдом Трампом після його вступу на посаду. На спільній прес-конференції з американським лідером вона заявила, що санкції, запроваджені проти Росії через Україну, мають  залишатися чинними до втілення Мінських домовленостей. Зі свого боку глава Білого дому відмовився коментувати питання скасування санкцій проти Росії, запроваджених за агресію проти України. ФОТО РЕЙТЕР

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати