Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Підтримка + критика = критична підтримка»

Посли та експерти — про роль Групи підтримки G7, яка не має аналогів у світі, в реформуванні України
06 березня, 10:18
ФОТО З САЙТА NEWEUROPE.ORG.UA

Днями Центр «Нова Європа» провів досить цікаву дискусію про роль послів семи найрозвинутіших країн: США, Німеччини, Канади, Британії, Франції, Японії, Італії, а також ЄС у процесі реформування України під назвою «G7 в Україні: підтримка, критика чи критична підтримка?». Відкриваючи її, директор ЦНЄ Альона ГЕТЬМАНЧУК зазначила, що підготовлена дискусійна записка-мемо дає можливість звернути увагу на декілька речей.

«МІЖНАРОДНА ПОЛІТИЧНА ПАРАСОЛЬКА ЩОДО РЕФОРМ»

По-перше, продовжила вона, йдеться про Групу підтримки G7, де слово «підтримка» є ключовим.

По-друге, Група підтримки залучена і намагається певним чином мотивувати саме здійснення реформ, тут ключовим є питання реформ, а не безпеки.

Центр, пояснила вона, хотів звернути увагу на діяльність цієї групи через те, що кожна нова реформа в Україні вимагає більше зусиль, більшого залучення, особливо напередодні виборів, а також у контексті виникнення певної втоми від міжнародних порад, які даються Києву.

І крім того, що нині існують великі очікування щодо головування в G7 Канади, яка є дружньою країною і неодноразово це демонструвала, особливо під час російської агресії, що породжує надмірні очікування щодо головування Канади як в урядових структурах, так і всередині українського суспільства, зазначила Гетьманчук.

За її словами, для України підтримка G7 важлива як міжнародна політична парасолька щодо реформ. Як ми переконалися, продовжила вона, жодна політична реформа не відбувалася без певного залучення на тому чи іншому етапі в тій чи іншій формі цієї Групи підтримки G7 або координації з ЄС.

Гетьманчук також зазначила, що підтримка G7 не означає лише схвалення тих чи інших дій української влади, а частиною підтримки також може бути дружня критика. На її думку, в інтересах українського керівництва, щоб ця критика була врахована після закритих зустрічей з відповідними стейкхолдерами, а не у форматі публічних заяв «Сімки».

Директор Центру вважає за доцільне ініціювати щомісячні зустрічі послів G7 з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, який відповідає за процес реформ.

«ЯКЩО НАС КРИТИКУЮТЬ, ЗНАЧИТЬ, МИ НЕ БАЙДУЖІ»

На її думку, з одного боку, українській стороні важливо мати реалістичні очікування щодо канадського головування, а з іншого — нормально сприймати критику групи G7.

У найгіршій ситуації, вважає вона, Україна може опинитися не тоді, коли її критикуватимуть за ті чи інші недоліки, а коли Україну взагалі ігноруватимуть.

Якщо нас критикують, значить, ми не байдужі для міжнародних партнерів і надалі можемо розраховувати на їхнє залучення до тих чи інших реформ. Але разом з тим невірно вважати, що різні формати G7, ЄС чи США є панацеєю від усіх бід і можуть зрушити реформи з місця, — наголосила Гетьманчук.

Водночас вона зауважила: «Позиція послів країн G7 та делегації ЄС була визначальною в просуванні низки критично важливих реформ упродовж останніх кількох років, зокрема, e-декларування, медичної та пенсійної реформ. Їхня роль суттєво зростає, з огляду на те, що наступний виборчий рік буде критично важливим для збереження України на треку реформ, а отже, на європейському треку загалом».

На завершення виступу вона перефразувала тему дискусій у таку математичну формулу: підтримка + критика = критична підтримка, за якою ця група підтримки може ефективно працювати і надалі.

«ГРУПА ПІДТРИМКИ G7 НЕ МАЄ АНАЛОГІВ У СВІТІ»

Посол Канади Роман ВАЩУК у своєму виступі наголосив, що Група підтримки послів G7, яку було створено за німецького головування у G7 2015 року, не має аналогів у світі. «Певною мірою ми самі для себе винаходимо, як функціонувати, з ким співпрацюємо щотижня і щодня. І ця представлена Центром «Нова Європа» записка-мемо в позитивному сенсі є діагнозом того, ким ми були і ким ми стаємо, і як нас бачать із боку. За нами слідкують не лише в Україні й бачать діяльність Групи підтримки як експеримент чи приклад застосування цього механізму в конкретній країні, у даному практичному середовищі», — сказав канадський посол.

Він також додав, що Група підтримки намагається вчитись на власному досвіді і власних помилках, не спамити суспільство та експертів постійними заявами наліво і направо, а більше думати, більше спілкуватися з українськими партнерами поза соцмережами.

Відповідаючи на запитання модератора щодо можливості запрошення Президента України на саміт G7, який відбудеться в Канаді, пан Ващук сказав, що досі не сформовано повністю порядку денного цієї зустрічі у верхах. Разом з тим він додав, що це може залежати від того, наскільки така присутність вписуватиметься у тему світового довкілля та світового океану.

На це зауваження канадського посла заступник глави Адміністрації Президента і секретар Національної ради реформ Дмитро ШИМКІВ відреагував таким чином: Балтійське море, через яке Росія хоче побудувати «Північний потік-2», і Чорне море — обоє належать до світового океану, тому присутність Президента України може бути виправданою на цьому саміті.

ДВІ ГОЛОВНІ ФУНКЦІЇ ГРУПИ ПІДТРИМКИ G7

Тим часом посол Європейського Союзу Ґ’юґ МІНГАРЕЛЛІ назвав публікацію такої записки-мемо свідченням винятковості українського громадянського суспільства. За його словами, Група підтримки G7 відіграє дві головні функції, дві головні цілі.

Перша мета, продовжив він, полягає в тому, щоб ділитися з українською владою нашим досвідом, який стосується процесу трансформації, зокрема — саме ділитись, а не читати лекції чи повчати когось, тобто пояснювати те, що ми спостерігали за останніх 30 років у процесах трансформації, починаючи від Азії до Північної Африки, від Балкан до Центральної Європи.

Друга мета, наголосив посол, полягає в тому, щоб краще мобілізувати значні ресурси, які ми надаємо вашій країні на підтримку процесу реформ. Величезні кошти допомоги витрачаються без результату, тому ми повинні працювати, щоб стати більш ефективними і краще мобілізувати наші ресурси, сприяючи процесу реформ в Україні.

Крім того, відзначив посол ЄС, «ми не повинні лише реагувати на проекти законопроектів, які не такі, якими мали б бути. Ось у чому має полягати наша роль: надавати поради українській владі в розробці короткострокової стратегії у складних обставинах».

Пан Мінгареллі цікаво прокоментував слова Гетьманчук про втому. «Якщо ви мобілізуєте багато енергії, ресурсів, часу і все це марно, — зазначив він, — то це втома від змарнованого часу. А коли ми перебуваємо у країні, яка переживає трансформації й рухається у правильному напрямку, набуває потенціалу за короткий період часу, щоб стати однією з найбільш процвітаючих країн на європейському континенті, то це не означає втому, це часом викликає злість, що ви не досягли того, чого прагнули. Тому ви не можете казати: я марную свій час. І наша роль не повинна полягати в тому, щоб робити заяви, — ми маємо вивчати внутрішні політичні ігри, особливо, коли ми перебуваємо на етапі передвиборчої кампанії. І тому нашим головним інструментом може бути діалог з українцями, з владою на всіх рівнях — політичному і технічному».

Пан Мінгареллі прокоментував інше зауваження Гетьманчук, зокрема щодо ризику того, що Україну можуть ігнорувати.

«Не можна ігнорувати Україну, яка є найбільшою на європейському континенті, розташована в центрі європейського континенту і має понад 42 млн людей», — наголосив він. За його словами, інтереси ЄС і G7 сходяться в тому, що обидві структури хочуть, щоби Україна стала більш асоційованою з ЄС.

G7 — ЗАБЕЗПЕЧУЄ ФОРМАТ ДИПЛОМАТИЧНИХ ДИСКУСІЙ

З іншого боку, заступник глави Адміністрації Президента та секретар Національної ради реформ Дмитро Шимків у своєму виступі відзначив, що з боку Групи підтримки він відчуває критику, підтримку і поради. «G7 — забезпечує нам формат дипломатичних дискусій, розмов, у ході яких ми отримуємо дуже цінні поради, точки зору, подеколи критику, а часом позиція G7 стає частиною політичних процесів в Україні. Але найголовніше те, що точка зору і діалог з G7 надають можливість більш якісно працювати над виробленням політики, законодавством, реформами, які відбуваються в Україні. Практично кожна реформа має в собі точку зору, відношення, поради, конструктивний діалог з G7», — сказав він.

Тимчасово повірена у справах місії Посольства Великобританії Гелен ФЕЙЗІ відзначила, що Група підтримки стала практичним форматом для забезпечення партнерства, діалогу, згуртування сильних прихильників України в міжнародній спільноті, надання нашого досвіду і порад у діалозі з українською владою.

І найголовніше, за словами британського дипломата, що саме Україна визначила порядок денний реформ, і ми тут перебуваємо, щоб її підтримувати на цьому шляху. Ми прагнемо, щоб Україна розв’язала проблеми, які постали перед нею, і продовжила обраний курс.

Вона також наголосила, що Великобританія не послаблятиме підтримку України, яка є важливою для Європи. За її словами, критична підтримка, яка часом лунає з боку Групи підтримки, полягає в тому, щоб нагадати українським лідерам проголошені ними стандарти і поділитися досвідом, щоби досягти цілей, які вони поставили перед собою.

«ЦЕ СІМ ДУЖЕ СИЛЬНИХ ДРУЗІВ УКРАЇНИ»

Заступник посла Німеччини Вольфґанґ БІНДЗАЙЛЬ нагадав, що Групу підтримки G7 було створено заради дієвої допомоги Україні. За його словами, тоді мандат цієї групи був не визначеним і полягав здебільшого у певних зустрічах, презентаціях, неформальних переговорах. А тепер, відзначив він, після чотирьох головувань на G7 цей формат поступово формалізувався. І за президентства Канади Група підтримки стала формалізованою, інституціалізованою на новому рівні й відтак стала історією успіху.

«Це сім дуже сильних друзів України, — продовжив німецький дипломат, — які відіграють важливу роль у підтримці реформ і вважають цю країну важливою, залучені до співпраці з нею політично та економічно. Всі сім країн бажають усього найкращого вашій країні. Цей механізм користується попитом з боку українського суспільства. І це пояснюється тим, що українська сторона, влада і суспільство, цінує поради, які надає Група підтримки G7».

Він також сказав, що поділяє думку пана Мінгареллі і як дипломат перебуває тут не для того, щоб повчати чи керувати чимось. Разом з тим пан Біндзайль зазначив, що поради надаватимуться, доки існує бажання їх слухати і сприймати як щось корисне.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати