Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

8 тисяч черевичків із 75 країн світу

У Хмільнику, що на Вінниччині, відкрився музей, який одразу потрапив до Книги рекордів України
30 грудня, 11:33

Брелочки, чарочки і пивні келихи, відкривачки для пляшок, формочки для льоду, годинники, підвіски, підставки під каблучки, самі каблучки, сережки – все це у формі взуття презентує нещодавно відкритий музей «Черевичок» у Хмільнику. В експозиції 8252 експонати з 75 країн світу. Їх зібрала пенсіонерка Неля Рибак. Подібної колекції немає ніде в Україні, та й у Європі вона вважається найбільшою. Відтак вже під час відкриття музею відбулася офіційна фіксація рекорду України як найбільшої колекції декоративно-сувенірного взуття Нелі Рибак. Сама жінка скромно зізнається: навіть подумати не могла, що її захоплення, завдяки підтримці рідних та меценатів, з роками переросте у музей з просторих шести залів. До цього усі її черевички тіснилися у кімнатах власного будинку.

ПОЧАТОК ПОШУКУ СУВЕНІРНОГО «КРАМУ»

Історія унікальної колекції Нелі Рибак розпочалася ще у 2009 році, коли пані Неля отримала від подруги невеличкий «брелок-черевичок» як презент із Європи. Тоді жінка особливого значення цьому черевичку не надала. Але коли під час відпочинку на Прикарпатті у 2014 році натрапила на тендітні порцелянові туфельки, придбала їх одразу одинадцять. Відтоді й почала займатися пошуком такого сувенірного «краму». Звичайно ж, таку кількість екземплярів одній людині зібрати просто неможливо, а тому до свого чудового хобі колекціонерка долучила ще й своїх родичів, добрих знайомих, друзів.

«За освітою я педагог, понад двадцять років відпрацювала у дитсадку. Коли у 1990-х заклад зачинили, пішла на «нульову» пенсію і вирішила спробувати себе у підприємництві, зайнялася реалізацією насіння, – пригадує Неля Євгеніївна. – Це, власне, і стало поштовхом до мого хобі, бо робота дозволила часто їздити у різні міста, обмінюватися досвідом з колегами з України і зарубіжжя. Якось в одну з таких поїздок у Нідерланди замість мене поїхала моя подруга Валя і у подарунок привезла мені брелок з керамічними кломпами – це тамтешнє національне взуття. Ті перші кломпики довго висіли у мене в машині, й два роки моя колекція більше не поповнювалася. Потім із чергової закордонної поїздки Валентина привезла мені сувенір із Відня – брелок для ключів вже зі шкіряними черевичками. На додачу – сувенірне порцелянове взуття почали дарувати діти. Я це розцінила як знак і вже з 2014 стала професійно займатися колекціонуванням».

НАЙМЕНШИЙ ЕКСПОНАТ, ЯК ГОРОШИНКА, НАЙБІЛЬШИЙ – ЗАВДОВЖКИ 2 МЕТРИ

Її захоплення нині дружньо шириться всією Україною, вона має більше сотні друзів з різних міст, які, як і Неля Рибак, полюбляють колекціонувати те, що до душі. Порцеляна, фаянс, дерево, кераміка, скло, різні метали, кришталь, тканина, рогоза, пластик, віск, гума – і це ще не повний перелік матеріалів, з яких виготовлене сувенірне взуття. Чимало з експонатів колекції зроблені на замовлення, тож є ексклюзивними і особливими. Кожен предмет з колекції має свій «паспорт». Обліковувати експонати колекціонерка почала тоді, коли зрозуміла, що її захоплення має історичну цінність. Зізнається, що спершу, обирала і купувала речі за красою, а коли копнула глибше, то дізналася, що частина з них була вироблена на заводах, яких уже й немає.

«Для мене – це неперевершена краса. У кожному з цих предметів – свій світ, неповторний світ натхнення, думки, творчості, розуму й таланту! Я дуже бажаю, щоб ними насолоджувалися люди так, як я, – відзначає Неля Рибак. – Який з експонатів мій найулюбленіший? Не можу сказати, бо кожен з них має свою історію і дорогий моєму серцю. Найдорожчий – корона колекції – це туфелька з венеційського скла, яку я особисто придбала у Венеції. На нього можна дивитися вічно. Розмір 20 на 20 сантиметрів – не малий. Маю оригінальне дерево з черевичками, таких екземплярів у світі небагато. Наймініатюрніша річ – це сережки з туфельками менше сантиметра, як горошинки. Найбільший предмет – це кросівка десь два метри довжиною. Є й ексклюзивні речі. Наприклад, черевичок із зіркою Давида, який приїхав до мене з Ізраїлю. Цей сувенір, спеціально для мене, виготовила тамтешня скульптор, адже знайти у вільному продажу сувенірне взуття мої знайомі не змогли. Подарунок виявився направду дивовижним – ніде і ні в кого такого більше немає».

«ТАКА КОЛЕКЦІЯ ЦІЛКОМ МОЖЕ ПРЕТЕНДУВАТИ НА РЕКОРД ЄВРОПИ»

Неля Рибак навіть різдвяну ялинку прикрасила виключно декоративними прикрасами у вигляді черевичків. Цілком ймовірно, що така ялинка теж могла б претендувати на рекорд, – жартома відзначила керівниця Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова. Вона спеціально приїхала до Хмільника, щоб перевірити, чи справді колекція Нелі Рибак така унікальна, як про це говорять. Під час фіксації рекорду Лана Вєтрова налічила 8252 експонати із 75 країн світу. Розміщені вони у 6 залах музею, який займає площу у 528 кв.м.

«Колекція Нелі Рибак зареєстрована 27 грудня в Національному реєстрі рекордів України, але така колекція цілком може претендувати на рекорд Європи. Згодом власниця колекції буде подавати заявку саме на нього», – сказала Лана Вєтрова під час відкриття музею «Черевичок». Вона переконана, що колекція стане однією з туристичних принад Хмільника. Щороку місто-курорт відвідують тисячі відвідувачів, які приздять на лікування з різних міст України. Музей сувенірних черевичків має усі шанси стати улюбленою локацією для мешканців і гостей міста.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати