Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Барви стін

У Києві з’явився мурал, створений майстром із Ізраїлю
26 червня, 17:16
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

На фасаді дитячого садочку №130, що в Шевченківському районі, «зажили» герої українських казок. І справа навіть не в тому, що різнобарвність змінила сіру обшарпаність будівлі, а в тому, що автором муралу став молодий і популярний маляр із Ізраїлю Ігор Клон (Klone). Він народився 1983-го в Харкові, в 10-річному віці виїхав із батьками до Ізраїлю, зараз живе та працює в Тель-Авіві.

Сьогодні його мурали прикрашають стіни споруд в Європі, на Близькому Сході, в США. Klone використовує у своїх роботах характери, символи та регіональну іконографію, яку запозичує з існуючих лінгвістичних традицій, в сподіваннях побудувати міст для спілкування.

Під впливом еміграції з України до Ізраїлю, ще у дитинстві Klone почав практикуватися у створенні теггінгу, а згодом графіті стало особистим викликом на тему діаспори. Ця урбаністична традиція дозволила художникові привласнювати навколишнє середовище та локалізувати його часту ворожнечу та відчуженість, роблячи іноземне більш знайомим.

— Я зустрічаю свою Батьківщину вперше за 22 роки, — зізнався KLONE, — й мені цікаво, наскільки вона є реальною. Вірю в те, що в ДНК людства закладено код кочівника. Перші люди були змушені пересуватися континентом через постійні погодні зміни, що сприяли формуванню створінь, якими ми є сьогодні. Постійне пересування та дискомфорт розвинули в людині здатність адаптуватись, вона є єдиним ссавцем, що може пристосуватися до будь-якого середовища. Концепція студійних розмов призначена для того, щоб отримати досвід спілкування у візуальній формі з людьми, з якими раніше ніколи не зустрічався, в інших випадках — з дуже давніми друзями. Спільним для людей, з якими я спілкувався, є цей «кочовий ген» і присутність деякої «іноземної батьківщини» у певній мірі. Всі співрозмовники є різними, але всі мають це у деякій мірі. Візуальна документація тих розмов та мої власні роздуми — як митця, як мігранта, як шукача пригод. І хоча я не можу себе назвати біженцем, але можу відчути та зрозуміти це на певному базовому рівні. Потреба у виживанні, русі, відчуття чужості та зростаюча відстань від батьківщини...

І якщо тема — українські казки — належить майстру графіті, то ідея його створення — плід дружньої співпраці Адміністрації Шевченківського району і Посольства Держави Ізраїль. Між іншим, паралельно роботі над муралом та його відкриттю, було відкрито виставку графічних робіт Klone в галереї «Дукат». Вона діятиме до 6 липня. «Ця виставка, — підкреслює автор, — є моїми роздумами через розмови та спогади багатьох часів і земель, позаду та попереду нас...»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати