Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Більше світла – менше пестицидів

Установка нідерландського дизайнера «Grow» покликана підкреслити красу сільського господарства й одночасно покращити ріст врожаю
19 січня, 17:59

Студія Roosegaarde нідерландського дизайнера Даана Рузгаарде представила світлову установку «Grow» («Рости») площею 20 000 квадратних метрів, призначену підкреслити красу сільського господарства, одночасно покращуючи ріст врожаю, пише www.dezeen.com. Роттердамська студія використала червоні, сині та ультрафіолетові вогні, щоб перетворити поле на динамічну ілюстрацію. Окрім створення візуального видовища, установка служить прототипом того, як певні «легкі рецепти» можуть бути використані для збільшення росту рослин та зменшення використання пестицидів до 50 відсотків, пише видання і розповідає історію виникнення проєкту.

Будучи відносно невеликою країною, Нідерланди є одним із найбільших у світі виробників овочів, поступаючись лише США. Нідерланди зарекомендували себе як піонер високоефективних технологій ведення сільського господарства. «Ми подумали, що слід підкреслити красу цього сільського господарства, — сказав Рузгаарде. — Ці величезні поля живлять нас, але ніхто цього не бачить».

Незабаром після цього Рузгаарде стало відомо про досягнення у галузі фотобіологічного освітлення. Дослідження показують, пише www.dezeen.com, що певні комбінації світла можуть не тільки посилити обмін рослин, але й створити стійкість як до шкідників, так і до хвороб. Хоча ця технологія застосовується в теплицях, Рузгаарде побачив можливість використати її у більших масштабах.

«Специфічне ультрафіолетове світло активує захисну систему рослин. І що цікаво, це те, що воно діє на всі культури, — пояснив дизайнер. — Тож ми можемо зменшити використання пестицидів». Якби сільськогосподарська галузь змогла зменшити залежність від них, це мало б велику користь для довкілля.

Студія Roosegaarde створила «Grow» за допомогою світлодіодів високої щільності, розташованих у різних точках навколо поля. Пристрої рухаються вгору-вниз, рівномірно розподіляючи світло по полю. Під час руху вони створюють танцювальні візерунки, що гіпнотизують спостерігача. «Це дуже футуристично, а також певною мірою дуже романтично», — припустив Рузгаарде.

Ефект схожий на деякі інші великомасштабні установки, створені Рузгаардом у минулому, такі як Waterlicht, що імітували ефект Північного сяйва. Однак дизайнер розглядає «Grow» як проєкт із більшою аудиторією. Мета Рузгаарде — допомогти пришвидшити застосування цієї технології, а також створити більш універсальну оцінку важливої ролі фермерів, яких він називає героями. «Світло — це моя мова. Світло не є прикрасою, це активація та спілкування», — додав Рузгаарде.

На фото: Поле цибулі-порею освітлене  червоно-синіми світлодіодними лампами в голландському містечку Лелістад.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати