Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи був роман у Джо Кокера з Катрін Деньов — світ гадає й досі

31 травня, 00:00

Iз сотень відомих у світі артистів знайдеться не більше десяти виконавців, голос яких можна завжди безпомилково впізнати. Вони входять до золотого музичного фонду планети. Безперечно, людиною, яка володіє саме таким голосом, є Джо Кокер. Його хрипкий і водночас соковитий баритон став невід’ємною частиною колекції будь-кого з меломанів.

Окрім даних, якими його наділила природа, він для посилення голосових можливостей розробив для себе унікальну дихальну техніку, яка дозволила йому створити свій оригінальний вокальний стиль, в якому більше «незачесаних» звуків, ніж «гладеньких» оперних нот. Однак вплив на публіку його надзвичайного тембру часом сильніший, ніж у визнаних оперних «зірок».

Маємо сказати, що рок-нрольних виконавців звичайно не дуже вабила любовна тематика, а Джо Кокер, навпаки, зробив цю тему у своїй творчості однією з головних. Ще напочатку своєї популярності він сказав: «Мене завжди приваблювала своїм чаклунством Венера, як символ Космосу і Любові». Однак це були не «цукрові» пісеньки, а проникливі соул-балади, які були справжніми витворами мистецтва.

Про прихильність до цієї тематики (яка сприяла його популярності серед жіночої частини аудиторії) свідчать навіть назви багатьох його альбомів. У 70 — 80-х це «You Are So Beautiful» («Яка ти прекрасна»). У 90-х — пісні «One Night Of Sin» («Ніч гріха»), «Unchain My Heart» («Відкрий моє серце») і «Night Calls» («Нічні дзвінки»).

Всі ці речі стали платиновими не тільки в Америці, а й у Європі. І багато тижнів і місяців не сходили з вершин хіт-парадів.

Всесвітньо відомий журнал «Плейбой» оголошував його вокалістом №1 у сфері джазу і рок-н- ролу. Як не дивно, але його акуратна тижнева неголеність, приваблива мила усмішка, невибагливі чорні сорочка і брюки тільки відтіняли достоїнства його неординарної натури. Йому не знадобилося ніяких спеціальних суперкостюмів чи то іншої естрадної мішури, щоб «Плейбой» визначив його як «улюбленця жінок» — всі зробили за нього його прекрасний голос і приголомшливчий магнетизм образу Джо Кокера.

Особливо, звичайно, Джо Кокер полюбився дамам (і не тільки) після виконання пісні«You Can Leave Your Hat On» до фільму «9 1/2 Weeks» («9 1/2 тижнів»). Зі всіх його пісень ця була найбільш любовно-відвертою, хоча в ній є й іронічна інтонація.

У 1998 році в Америці й особливо в Європі стала суперпопулярною пісня «N’Oubliez Jamais» («Ніколи не забувай»). Ця чудова лірична річ була присвячена відомій французькій актрисі Катрін Деньов, відомій «Шербурзькими парасольками» і десятками інших фільмів. На цю пісню знято прекрасний, романтичний кліп.

У ньому Джо Кокер і Катрін Деньов неначе згадують у кав’ярні свою юність і перше кохання. Їхню розмову «перебивають» картинки рок-н-рольної молодості Джо Кокера і кадри з Катрін Деньов із «Шербурзьких парасольок». Автори сюжету мовби кажуть, що герої відеоролика пронесли світлі почуття один до одного через усе життя. Деякі видання, щоправда, стверджували, що насправді роман у них спалахнув тільки на зйомках вищеназваного кліпу. Та ні підтверджувати, ні спростовувати це повідомлення не будемо.

Артистичний діапазон співака дуже широкий. Якщо виконання хіту «You Can Leave Your Hat On» можна назвати жартівливим, то зі старою класикою Джо Кокера — річчю «You Are So Beautiful» («Яка ти прекрасна») трапилася доволі сумна історія.

Цю пісню у вересні 1997 року він присвятив принцесі Діані після її трагічної загибелі в серпні того ж року. І уперше з присвяченням виконав в Берліні. Цілком несподівано в цій ліричній баладі по-справжньому зазвучали трагічні ноти. Багато берлінців, що зібралися того вечора на стадіоні, плакали, настільки їх зворушила ця щемна річ. Десятки тисяч людей підспівували артисту.

Все це свідчить про видатні артистичні можливості музиканта й співака. Йому близькі різноманітні музичні жанри: соул, блюз, рок і поп-музика. Він може змусити як посміхнутися, так і заплакати. І скільки не передрікали Джо Кокеру завершення кар’єри (як, проте, і кожному великому артисту), він, як і раніше, залишається одним з найяскравіших «супер-старів» світового естрадного Олімпу.

*Єдиний концерт Джо Кокера в нашій країні відбудеться у Києві 9 червня у палаці «Україна».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати