Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чути, бачити, осмислювати

Чому нон-фікшн для дітей від творчої майстерні «Аґрафка» зацікавить навіть дорослих
27 лютого, 09:44
ІЛЮСТРАЦІЯ З САЙТА «ВИДАВНИЦТВА СТАРОГО ЛЕВА»

Останні кілька років «Аґрафка», а це творчий тандем художників Романи Романишин і Андрія Лесіва, на слуху. Оформлені ними чи створені з нуля книжки для українських та іноземних видавництв здобувають відзнаки на міжнародних конкурсах, отримують схвальні відгуки критиків і любов читачів, виходять в інших країнах. На днях дві їхні новинки, що утворюють диптих, «Голосно, тихо, пошепки» і «Я так бачу», перемогли у номінації з нон-фікшну для дітей на Bologna Children’s Book Fair. Це одна з наймасштабніших і найсолідніших книжкових подій, присвячена дитячій літературі та ілюстрації.

Болонський книжковий ярмарок проходитиме у березні в Італії вже в 55-й раз. Тоді і відбудеться офіційне нагородження переможців щорічної премії Bologna Ragazzi Award, серед яких і Романа Романишин та Андрій Лесів.

Не вперше книжки Романи та Андрія нагороджують на Bologna Children’s Book Fair. Але цього року вони вперше отримали перемогу з науково-популярними книжками. Переможців у різних номінаціях журі премії обирало з понад тисячі книжок.

Свій вибір диптиху Романи і Андрія міжнародне журі обґрунтувало так: «...Слух та зір — головні герої цих двох, створених у чотири руки, книжок. Їхні сторінки розфарбовані яскравими пронизливими кольорами, що нагадують нам першодруки з використанням тріадних фарб. Тут наукові деталі та філософські питання тісно й вишукано переплітаються з візуальним рішенням та інфографікою. А лінія та крапка виступають головними елементами винятково синестетичного стилю обробки, який у свою чергу трансформує чуття у відчуття, вільно граючись із конструкцією гармонії та дисгармонії гібридної та інтелектуальної мови, яка відсилає нас до шрифту Брайля чи картин Кандинського...».

Обидві книжки побачили світ у «Видавництві Старого Лева». «Голосно, тихо, пошепки» з’явилася у 2017 році й за цей час права на неї придбали у дев’яти країнах, зокрема, вона вийде у Франції, Іспанії, Японії, Бразилії, Кореї, Китаї. Також видання отримало нагороду на Міжнародній бієнале ілюстрації в Братиславі «ВІВ-2017». А на початку 2018 року друком вийшла книжка «Я так бачу», й відразу права на неї купили китайські видавці.

Цей пізнавальний диптих розповідає читачам про природу звуків і тиші й те, як ми їх сприймаємо, а також, як працює наш зір. Але ці книжки помітно відрізняються на тлі інших науково-популярних видань. Передусім, візуально. Попри те, що в основі книжок — факти, інформація, вони цілком потрапляють під визначення артбуків. Вони естетичні, незвичні, концептуальні. Романа і Андрій не лише подають цікаву інформацію (тексту в книжках зовсім небагато) про зір і звуки, а й ставлять читачам філософські питання, спонукають до роздумів. Їхні книжки — саме завдяки такому візуальному оформленню — багатошарові, метафоричні. І дуже сучасні.

«Диптих «Голосно, тихо, пошепки» та «Я так бачу» не випадково привернув стільки уваги читачів та знавців дитячої літератури. Романа Романишин та Андрій Лесів змогли гармонійно поєднати під палітуркою дитячого видання науку, філософію та мистецтво, — розповідає «Дню» Анна Третяк, дослідниця дитячої літератури, головна редакторка порталу про дитячі книжки «БараБука». — З одного боку, це дозовані енциклопедичні факти про звук і зір, але разом з тим це цілісна історія, яка розгортається на текстовому та візуальному рівнях, а також — стильне оформлення з використанням нетипових для дитячої книжки яскравих відтінків».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати