Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дебютний мурал у Покрові

Задоволені і містяни, і автори роботи
13 листопада, 09:56
ФОТО НАДАНО ПРЕС-СЛУЖБОЮ ПОКРОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Протягом останніх років у багатьох українських міста почали з’являтися мурали.  Хтось вважає це незвичним сучасним мистецтвом, креативним підходом у зміні образа міста, а хтось вуличним вандалізмом. Та, попри різні погляди, можна сказати точно, що яскраві тематичні стінописи на сірих багатоповерхівках мало кого залишають байдужим і завжди привертають увагу містян.

У столиці та обласних центрах мурали — не дивина. Для невеликих населених пунктів — це ж справжня новинка. Нещодавно місто Покров Дніпропетровської області прикрасили новим арт-об’єктом. На дебютному для Покрова муралі зображена маленька дівчинка, яка тримає на руках собачку. Чи не вся Дніпропетровщина спостерігала, як народжувався цей душевний мурал: у соціальних мережах виставляли фото, коментували мало не кожен штрих художника, ділилися враженнями. Відтепер п’ятиповерхівка на вулиці Григорія Тикви, 18 особлива. Для створення муралу площею 184 м2 пішло пів тисячі балончиків фарби, стрітартери використовували аерографічну техніку, а ескіз наносили за допомогою проєктора.

Малювали стінопис приблизно тиждень, попередньо провели підготовчі роботи на фасаді. Працювала над цим шедевром творча група Kailas-V. З їхніми стріт-арт проєктами знайома майже вся Україна. Це проєкт «Птахи», портрети видатних особистостей: Джона Леннона, Михайла Грушевського, Тараса Шевченка та багато інших.

«Ми дійсно багато де побували. Та все ж Покрову вдалося нас приємно вразити, передусім чистотою та затишком, — зазначила директорка творчої групи Яна ВОЛК. — Задоволення принесла і робота над проєктом».

«Я захоплююся цією картиною. А ще більше — тим художником, який створив це чудо. Не знаю, хто він та звідки. Але стовідсотково ця людина надзвичайно талановита та дуже смілива. «Малювати в повітрі» наважиться не кожен. Все місто просто в захваті від такої краси. Мені 70 років, за часів моєї молодості ніхто так не оздоблював багатоповерхівки. Дуже б хотілося, щоб у жителів мого рідного міста вистачило розуму зберегти цю красу», — розповіла місцева мешканка Олена Дмитрівна.

Варто сподіватися, що це не останній стінопис у Покрові.

«Починайте свій день з доброти... Дякую Яніці Мерило за допомогу в реалізації такого чудового проєкту. Це тільки початок...», — прокоментував на своїй сторінці у «Фейсбуці» створення муралу міський голова Покрова Олександр Шаповал. Зі свого боку радниця міністра цифрової трансформації Яніка Мерило зазначила: «Я впевнена, що найкрасивіший мурал тепер в Україні».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати