Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Феномен Елізабет Енн

Учені показали першого у світі клонованого чорноногого тхора
23 лютого, 10:10

Народження Елізабет Енн відбулося спільними зусиллями FWS (United States Fish and Wildlife Service — Служба рибних ресурсів та дикої природи США), Revive and Restore, ViaGen Pets and Equine, San Diego Zoo Global та Асоціації зоопарків та акваріумів. Вона з’явилася на світ 10 грудня, а про народження вперше було оголошено минулого четверга, пише www.ecowatch.com.

Історія чорноногого тхора робить її народження особливо важливою віхою. Колись цей вид мешкав на всьому Заході США, розповів The New York Times координатор з відновлення FWS Піт ГОБЕР. Але їхня кількість зменшилася, оскільки зменшилася кількість їхньої основної здобичі, прерійних собак, через втрату середовища проживання, отруєння та хвороби. У якийсь момент вчені вважали, що чорноногий тхір вимер.

Але 1981 року  собака з одного ранчо у Вайомінгу притяг такого тхора додому до господарів. Однак хвороба знищила значну частину нещодавно виявленої популяції. FWS відловив 18 тхорів для програми розведення, але всі тхори, яких вони виростили та випустили, походять лише від семи батьків, розповідається у повідомленні.

Елізабет Енн — клон Вілли, одного з останніх виловлених дикорослих чорноногих тхорів, гени яких ніколи не передавались, повідомляє FWS. Однак вони були збережені завдяки замороженню у зоопарку Сан-Дієго в 1988 році, завдяки чому народження Елізабет Ен стало можливим. «За допомогою цих методів клонування ви можете в основному заморозити час і відновити ці клітини», — сказав Гобер The Associated Press.

Вчені встановили, що її геном потроїв унікальні варіації сучасної популяції тхорів, а це означає, що нащадки Елізабет Енн можуть зіграти певну роль у зміцненні генетичного здоров’я виду, повідомляє FWS.

Це станеться не відразу, повідомляє The New York Times. По-перше, до Елізабет Енн приєднаються інші клони Вілли, а також клони самця на ім’я Studbook Number 2. Клони розмножаться, а їхнє потомство буде схрещено з дикими тхорами. Клонування, яке передбачає копіювання генів однієї рослини або тварини, щоб створити нові, постає як стратегія збереження загрожених видів. FWS також зазначила, що не відмовляється від більш традиційних зусиль щодо охорони чорноногих тхорів.

На фото: Елізабет Енн, перший клонований чорноногий тхір і перший у світі клонований вид, що перебуває під загрозою зникнення, у віці 50 днів у Національному центрі охорони тхорів США (USFWS) біля Форт Коллінз, штат Колорадо, США, 29 січня 2021 р.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати