Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

І Пінзеля згадати, і храм врятувати

У селі Годовиця, що неподалік Львова, відбудеться масштабний мистецький проект «Пінзель. Ukrainian Live у Годовиці»
23 серпня, 13:58

У програмі дводенного (23 та 24 серпня) дійства – виставка картин «Натхненні Пінзелем», мистецький лекторій, концерти, модне дефіле (колекція одягу «Пінзель. Львів. Бароко»), захід сонця біля озера під живу музику, арт-пікнік, мистецький нетворкінг і не тільки.

Партнери та організатори заходу – конкурс проектів «Малі міста – великі враження» за підтримки Мінкульту,  Арт-студія Івони Лобан, ГО «Колеґіум Музікум», Львівський органний зал.

Мистецький проект «Пінзель. Ukrainian Live у Годовиці» створений для того, щоби звернути увагу громадськості на занедбаний і напівзруйнований храм XVIII століття, де творив знаменитий галицький  скульптор, представник пізнього бароко і рококо, зачинатель Львівської школи скульпторів Йоган Георг Пінзель, чиїми шедеврами захоплювалася Європа. Саме у Годовицькому храмі  Майстер створив один із своїх головних творів – вівтар.

Костел Усіх Святих зводили 7 років (1751 – 1758), а робота над внутрішнім та зовнішнім декором тривала ще у 1760-х рр. Це перша і найдосконаліша праця архітектора Бернарда Меретина. Інтер’єри розписував відомий художник Алєксандер Роліньський, автор різьбленого декору – Йоган Георг Пінзель.

За радянських часів, до 1961 року, церкву використовували як господарську  споруду, а потім замкнули. 1974 року будівля горіла, через що невдовзі завалилося її покриття.   

Організатори сьогоднішнього і завтрашнього дійства, що розгортатиметься біля стін Годовицького храму, вважають, що ця сакральна заслуговує на реставрацію, тож ставлять на меті привернути увагу до аварійного стану пам’ятки, бо будівля костелу – без даху і склепінь, заростає травою і далі руйнується під дощем, снігом та вітром.

Центральною подією проекту «Пінзель. Ukrainian Live у Годовиці»  стане концерт української (!) симфонічної музики від Ukrainian Festival Orchestra (UFO) біля стін костелу (диригент – Іван Остапович). У програмі – світова прем’єра Другої симфонії композитора-модерніста і фольклориста Павла Сениці, яка пролежала в архівах понад 100 років! Київський піаніст Сергій Ковальов разом з оркестром зіграє Фортепіанний концерт фа дієз мінор Станіслава Людкевича, а соліст Львівського органного залу Дмитро Микитин виконає Концерт для фортепіано з оркестром професора Львівської консерваторії композитора Романа Сімовича. Скрипаль зі США Орест Смовж гратиме Поему-концерт сучасного класика Євгена Станковича для скрипки з оркестром. Також прозвучать фрагменти з балету відомого львівського композитора  Анатолія Кос-Анатольського «Хустка Довбуша».

Важливо, що організатори проекту «Пінзель. Ukrainian Live у Годовиці» роблять все для того, аби всіляко сприяти публіці відвідати дійство. Тому «Вхід вільний і бажаний». І трансфер упродовж 23 і 24 серпня від Будинку органної і камерної музики безкоштовний.


 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати