Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кошенята з «приданим»

Вінницькі музейники шукають господарів для підопічних
07 жовтня, 10:44

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї поповнення — кішка, яка нещодавно оселилися на задньому дворі закладу, привела чотирьох кошенят. Тепер музейники шукають нових відповідальних господарів для своїх підопічних. Тим вінничанам, які візьмуть на виховання музейних кошенят, пропонують подарунок — два безкоштовні квитки до музею та путівник Вінниччиною.

«Перший вусатий та хвостатий «працівник» — кіт на ім’я Шпатель — з’явився у музеї три роки тому. Він невизначеної породи, але судячи із зовнішнього вигляду, поважних манер та гастрономічних уподобань. Має гарний окрас — темно-сірий і солідну вагу — 6 кг. Характер дещо нахабний, але товариський. Усі ці три роки «працює» Шпатель здебільшого в бібліотеці. Головні його обов’язки — ловити мишей, їсти та спати, — розповідає заступниця директора музею Світлана ШАРОВАРСЬКА. — Кілька тижнів тому на нашому задньому дворі оселилася чорненька киця. Ми її не проганяли, бо увесь колектив дуже гарно ставиться до цих тварин, і в загалі ми — за цивілізоване ставлення до братів менших. Кішка сама до нас прийшла, а потім привела прекрасних кошенят. Усі вони дуже милі, лагідні, грайливі та мають гарний апетит. Тепер відчуваємо за них відповідальність. Віддаємо тільки у відповідальні руки. Одну смугасту дівчинку вже забрали. Залишилося ще дві киці і котик Семен».

Світлана Шароварська додає, що в багатьох музеях світу мешкають коти, де їхньою основною функцією завжди був захист від гризунів. Для прикладу, в Британському музеї офіційно живуть 6 котів. В будинку-музеї Ернеста Хемінгуея (Флорида, США) мешкає понад 40 пухнастиків. А в Санкт-Петербурзькому Ермітажі — більше 50 котів. На їхню честь навіть свято започаткували — «День березневого кота». В Україні чотирилапі пухнастики живуть у садибі Івана Котляревського в Полтаві, у будинку Сергія Корольова в Житомирі, Львівському літературно-меморіальному музей Івана Франка та Вінницькому краєзнавчому музеї.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати