Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Краса по-українськи

13 березня, 00:00

Дві граціозні сестрички — спортивна і художня гімнастики — не тільки є частиною естетичного культу любителів спорту, але до того ж, якщо говорити про Україну, одним з останніх бастіонів такої милої серцю кожного вболівальника зі стажем спадкоємності стабільно хороших результатів. Напевно, тому такі події, як «Кубок Дерюгіної» з художньої гімнастики у Києві або «Золота Лілія», що недавно дебютувала в Донецьку, зі спортивної, збирають не тільки солідний акредитаційний список журналістів, але й заповнені під зав’язку трибуни.

Нинішній «Кубок Дерюгіної — Нафтогаз» пройде 15 — 16 березня у столичному Палаці спорту і збере рекордні для себе 30 країн учасниць. Рекорд майже абсолютний, адже нарівні з традиційними лідерами — Росією, Білоруссю, Україною, Болгарією виступлять і гімнастичні «країни-карлики» — Голландія, Кіпр, Велика Британія. Щоправда, за словами віце-президента Федерації гімнастики України Ірини Дерюгіної, критерії відбору на один з етапів світового гран-прі були досить жорсткими. На прес-конференції вона підкреслила, що до Києва приїдуть усі найсильніші. Українському квартету на чолі з Ганною Безсоновою і Тамарою Єрофеєвою протистоятиме нове покоління російських «художниць», серед яких результатами виділяються Віра Сесіна і Зарина Гізикова, які прийшли на зміну дискваліфікованої Аліни Кабаєвої. І це обіцяє бути головною інтригою стартів. Річ у тім, що на аналогічному етапі гран- прі у Москві (між іншим, восьмого березня) наших дівчат засмутили судді. Принаймні, підсумкова перемога Сесіної викликає в української сторони великі сумніви. Утім, нічого дивного — напевно, з художньою гімнастикою за кількістю явної ангажованості суддівського корпусу може порівнятися тільки фігурне катання. Тепер наші дівчата прагнуть реваншу, причому неодмінно переконливого. Ще один конфлікт гімнастичних супердержав розгорівся на грунті псевдодопінгового скандалу, в якому неждано- негадано опинилася Безсонова. Напередодні гран-прі практично в усіх російських мас-медіа поширилася інформація про те, що українка спіймалася на вживанні забороненого препарату. І ще буквально за день до стартів наша «художниця» у списках організаторів, які довірилися друкованому слову, не значилася. Виправилися, й Аня виграла вправи з м’ячем і обручем.

Змагання проходитимуть у два етапи. Перший відбудеться 15 березня. Він і визначить безпосередню переможницю «Кубка Дерюгіної — Нафтогаз» і послужить відбором до другого, куди потраплять 8 найсильніших. Одним із нововведень буде гала-виступ переможниць з показовими номерами і концерт українських співаків. Інше нововведення — нові правила Міжнародної гімнастичної федерації, які передбачають виконання спортсменками у програмі більшої кількості трудомістких елементів на гнучкість, таких як стрибки та «кидки». З одного боку, це, безумовно, підвищить видовищність, але з іншого — через нові правила вже зараз багато хто залишає велику гімнастику. Навіть Тамара Єрофеєва призналася, що поки ще не зовсім готова до нововведень, то що говорити про менш підготовлених спортсменок. Утім, $18 тис. призових повинні хоч трохи полегшити страждання тендітних дівчат.

І останнє. Через рік у Києві пройде чемпіонат Європи з художньої гімнастики, і вже зараз починається будівництво нового сучасного спортивного комплексу з трьома гімнастичними килимами, замість «затісного» (в силу специфіки) Палацу спорту. Нова споруда, упевнена Ірина Дерюгіна, порожньою не буде. Та й коли програють у «своїх» видах спорту чоловіки, то надія залишається тільки на жінок.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати