Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кустуріца без смокінга

Культовий режисер приїде в Україну, щоб пограти
29 листопада, 00:00
«THE NO SMOKING ORKESTRA» / ФОТО НАДАНЕ АВТОРОМ

Мабуть, сьогодні в світі мистецтва досить важко знайти людину вільну до такої міри, що її сміливо можна асоціювати із самим поняттям свобода. Тому перший візит в Україну Кустуріци передові верстви населення сприймають не просто як сенсацію, а як певний знак. Ще б пак, до нас їде не просто культовий кінорежисер, до нас їде — найбільш харизматичний, найбільш життєлюбний, найбільш вільний музичний колектив «The No Smoking Orkestra» і панк-рок-музикант Емір Кустуріца. Вони мають намір у прямому розумінні вселити веселощі в душу кожного — 1 грудня у Палаці «Україна» — в Києві, 3 грудня — у Львові та 5 грудня — в Одесі.

Емір Кустуріца і «No Smoking Orkestra» — це феєричне, абсурдне поєднання музики Заходу з музикою східною, це вибухонебезпечна безбаштово-стрибаюча суміш балканських мотивів і джазу, фолку та турецьких маршів, циганської музики та єврейських весільних наспівів. На будь- який смак. Це аж ніяк не елітарна музика, як дехто гадає. Кожен знайде в цьому концерті під чарівливою назвою «Life Is A Miracle» все, що душа забажає: в оркестрі десять осіб, і кожен спроможний скласти власне шоу. А концерт Кустуріци — це саме шоу. Музика оркестру — це потужний драйв і пекучий темперамент. Гіпнотичний вплив музикантів на слухачів всеохопний. Власне, це таке ж дійство, як і фільми Кустуріци, і навіть крутіше, бо фільми все ж таки дивишся на плоскому екрані, а тут присутній у цьому шоу вживу, і навіть можеш взяти участь.

Як говорить, сам Кустуріца, — «Головна мета моїх творів — кінематографічних і музичних — доставити глядачеві якомога більше позитивних емоцій». Майбутній режисер почав свою творчу кар’єру в «No Smoking Orkestra» як бас-гітарист 1986 року і гітаристом повернувся до групи 1994 року, вже будучи зіркою іншої якості, але веде за собою команду ось уже чверть сторіччя зовсім інша людина — її вокаліст Неле Караджлич. Саме Караджлич зібрав 1980 року навколо себе однодумців. Саме він — серце цього шоу. Невисокий пан із черевцем, яке нависає над білими брюками, з фізіономією одеського биндюжника і в кольоровій сорочці, просто запалює весь зал. Стрибає, скакає, обливає водою себе й передні ряди, сперечається з Кустуріцею... Всі його трюки просто перерахувати не можна.

Концерти «The No Smoking Orkestra» і всесвітньо відомого кінорежисера Еміра Кустуріци в Україні відбудуться після концертів в Іспанії та Португалії. Після України — культові музиканти їдуть до Франції. Україну включено до європейського турне завдяки ініціативі ексклюзивних спонсорів концерту — компанії «Олімп». Саме вони, побувавши на надзвичайному концерті кінометра і його безсмокінгових музикантів у Ізраїлі, ініціювали зміну графіка туру акторів на користь України. Радісно, що в спонсорів такий чудовий смак.

До Києва Кустуріца їде явно з великим бажанням, бо в останній момент організаторів повідомили, що він прибуде в Україну зі своїм сином — Стрібором Кустуріцею (дебютував у фільмі батька «Життя як диво». Так само, як і батько, Стрібор — талановитий музикант-барабанщик, з 1994 року він один із членів «No Smoking»).

І останнє. Про назву. Навряд чи доречно тлумачити найменування колективу в антинікотиновому дусі — особливо якщо врахувати вельми активне споживання шкідливих для здоров’я речовин персонажами фільмів Кустуріци, — проте відсутність на музикантах смокінгів цілком очевидна. Відсутність смокінгів у самому широкому розумінні — тобто, відсутність формальності. Смокінги на музикантах «No Smoking Orchestra» виглядали б так само забавно, як забавно слухається перетворення ними пісні Queen «I Want To Break Free» на оперетково-кабаретово-табуреткову «Ja Volim Te Jos — Meine Stadt» і накладення аранжування «El Condor Pasa» на найвідомішу композицію «No Smoking Orkestra», «Bubamara». Ту саму, яка постійно звучить у картині «Чорна кішка, білий кіт»…

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати