Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ленд-арт у вежі Вітовта

На Херсонщині створили мистецьку композицію до Дня пам’яті жертв комуністичного терору і масової депортації у Литві
17 червня, 10:35

Місцеві активісти з Культурного центру Україна-Литва займаються благоустроєм довкола вежі Вітовта, що у Бериславському районі, та сподіваються на увагу туристів до цього унікального об’єкта.

Днями тут створили нову мистецьку композицію, яку втілила керівниця херсонського Центру культурного розвитку «Тотем» Олена АФАНАСЬЄВА. Всередині вежі разом із активістами вона створила малюнок на землі, використовуючи природні матеріали. За словами авторки, на цю композицію її надихнула пам’ятна для країн Балтії дата — 14 червня, День пам’яті жертв комуністичного терору і масової депортації у Литві.

«Кажуть, історія розвивається по спіралі, а кожне життя — це мікрокосм, маленька галактика з-поміж тисяч інших. Життя людей переплітаються, складаються в мозаїку. Ця мозаїка опиняється під ногами. Люди затопчуть і забудуть. Час знищить імена і крихкі сліди. Час — пісок, що сиплеться в наших внутрішніх годинниках лише вниз, ніколи вгору. Але ми все одно піднімаємо голову. З колодязя вежі дивимося в небо, слухаємо землю під ногами — і чуємо ці життя тихим шелестінням піску. Все по спіралі», — так свою роботу описала Олена Афанасьєва.

За словами очільниці Культурного центру Україна-Литва Наталі БІМБІРАЙТЕ, напередодні біля вежі Вітовта провели прибирання, оновили прапори. Також збираються встановити інформаційні таблички і вказівники для туристів, щоб більше розповісти про цю пам’ятку національного значення. Цьогоріч тут планують ще низку активностей.

«Планів багато, сподіваємось, карантин не завадить. Цього літа будемо проводити археологічну експедицію, розкопки литовської фортеці на Тягині разом із доктором історичних наук Світланою Біляєвою, готуємось до зустрічі з делегацією науковців з Литви, а після цього — до конференції, під час якої говоритимемо про спільну історію українського і литовського народів», — коментує «Дню» Наталя Бімбірайте.

«Продовжуємо роботу зі встановлення точної дати будівництва вежі Вітовта. Шукаємо на це ресурси, так само, як і на повномасштабне дослідження цього об’єкта, — додає пані Бімбірайте. — Попередньо науковці встановили, що в середньовіччі тут проходили південні кордони Великого Князівства Литовського. І ця вежа — одна із низки фортифікаційних споруд. Об’єкт дуже цікавий, тож ми однозначно продовжимо роботу з його популяризації, захисту і розвитку цієї території».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати